Πάνω από 2.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις καταστολής εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη Συρία από τα μέσα του Μαρτίου, δήλωσε η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι σήμερα. Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προηγούμενος απολογισμός των Ηνωμένων Εθνών έκανε λόγο για 1.900 ως 2.000 νεκρούς.

«Ως και σήμερα, πάνω από 2.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου οι μαζικές διαδηλώσεις άρχισαν στα μέσα Μαρτίου, με πάνω από 350 ανθρώπους να φέρονται να έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την αρχή του Ραμαζανιού», είπε η Πιλάι στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο διεξάγει έκτακτη σύνοδο για την κατάσταση στη Συρία.

«Οι δυνάμεις του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας συνεχίζουν να χρησιμοποιούν υπέρμετρη βία, περιλαμβανομένου βαρέως πυροβολικού, για να καταστείλουν ειρηνικές διαδηλώσεις και να ανακτήσουν τον έλεγχο επί των κατοίκων σε διάφορες πόλεις», τόνισε η Πιλάι. Η Υπάτη Αρμοστής επανέλαβε ότι «η έκταση και η φύση αυτών των ενεργειών μπορεί να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η έκτακτη σύνοδος συνεκλήθη μετά το αίτημα 24 κρατών-μελών του Συμβουλίου, περιλαμβανομένων των τεσσάρων αραβικών κρατών-μελών του, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, του Κατάρ και του Κουβέιτ. Αναμενόταν να εγκρίνει μια απόφαση με την οποία θα καλούνται οι συριακές αρχές να «σταματήσουν αμέσως όλες τις πράξεις βίας εναντίον του πληθυσμού» της χώρας.

Το σχέδιο απόφασης απαιτεί επίσης την «κατεπείγουσα αποστολή μιας ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας» στη χώρα για να «διεξάγει έρευνες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία από τον Μάρτιο» και να «κατονομάσει τους δράστες για να διασφαλιστεί» ότι θα δώσουν λόγο για τις πράξεις τους.