Με απόφαση του της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το σύνολο των Έργων Διαχείρισης Αστικών Λυμάτων του οικισμού Σούγιας του Δήμου Καντάνου – Σελίνου. 

Η προτεινόμενη θέση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) βρίσκεται στα βόρεια του οικισμού, σε σχετικά μακρινή απόσταση από την παραλία, τις κατοικίες και τις υπόλοιπες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή. 

Η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων προβλέπεται να πραγματοποιείται σε περιοχή με καλλιέργειες κοντά στη θέση της Ε.Ε.Λ. για την άρδευσή τους και εναλλακτικά στο κοντινό ρέμα (Αγιερηνιώτης), με διασπορά στο πρανές του. 

Τα έργα διαχείρισης των λυμάτων του οικισμού Σούγιας, αποτελούνται από τα εξής επιμέρους τμήματα:

Α) Αγωγοί συλλογής και μεταφοράς των λυμάτων.

Β) Σηπτική δεξαμενή – αντλιοστάσιο μεταφοράς λυμάτων, στο δυτικό άκρο της παραλίας.

Δ) Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.).

Ε) Έργα διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων (δεξαμενή και δίκτυο άρδευσης ελαιοκαλλιεργειών και εναλλακτική διάθεση σε επιφανειακό αποδέκτη (ρέμα) της περιοχής με διασπορά στο πρανές του).

ΣΤ) Οδός πρόσβασης προς την Ε.Ε.Λ. και τη δεξαμενή άρδευσης

Στα έργα, επίσης, περιλαμβάνεται η κατασκευή υποδομών αποχέτευσης ομβρίων και συμπλήρωση του δικτύου ύδρευσης.

Το προτεινόμενο έργο έχει ως βασικούς σκοπούς:

Την προστασία της δημοσίας υγείας και την αποφυγή οχλήσεων από τα λύματα και τη μείωση της επιβάρυνσης των φυσικών αποδεκτών της περιοχής από την απόρριψη ανεπεξέργαστων λυμάτων σε αυτούς,

Την ασφαλή διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων της Ε.Ε.Λ., μετά από υψηλής ποιότητας επεξεργασία, για την άρδευση καλλιεργειών στην περιοχή. Η εκροή αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο υδατικό πόρο, καθώς θα επαναχρησιμοποιείται για ωφέλιμο σκοπό.

Τη συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής στον οικισμό με την υλοποίηση και λοιπών υποδομών εκτός των έργων διαχείρισης λυμάτων.

Για την κατασκευή των απαιτούμενων έργων διαχείρισης των λυμάτων στην περιοχή, εκτός της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εκπονήθηκε παράλληλα από τον Δήμο Καντάνου-Σελίνου η απαιτούμενη  Μελέτη Καθορισμού Αποδέκτη, η Μελέτη Σχεδιασμού και Εφαρμογής Συστήματος Άρδευσης, η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση των επιπτώσεων του έργου στην ευρύτερη προστατευόμενη περιοχή Natura, η Οριστική Μελέτη του Αποχετευτικού Δικτύου της Σούγιας, καθώς και η Μελέτη των Έργων Ανάπλασης του οικισμού. 

Η επιλογή των θέσεων των υποδομών έγινε μετά από διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής και ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη τους.

Ο Δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου, Αντώνης Περράκης και η Δημοτική Αρχή θεωρούν πολύ σημαντικό ότι υπήρξε η πλήρης κοινωνική συναίνεση των κατοίκων της περιοχής και θα ήθελαν να ευχαριστήσουν ιδιαίτερα την οικογένεια Κοσμαδάκη και τον Γεωργικό Συνεταιρισμό της Σούγιας που θέλοντας να στηρίξουν το βιοτικό επίπεδο, την εικόνα και τις αναπτυξιακές προοπτικές του οικισμού, προχώρησαν στην υπόδειξη και παραχώρηση των απαραίτητων οικοπέδων για τη χωρομέτρηση του βιολογικού και του κεντρικού αντλιοστασίου της Σούγιας. 

Η Δημοτική Αρχή από εδώ και στο εξής θα εστιάσει τις προσπάθειες της στην εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτικών πόρων για την αξιοποίηση των παραπάνω μελετών και την κατασκευή των πολύ σημαντικών έργων υποδομής στη Σούγια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook