Για την προστασία και ανάδειξη Γεωργικών Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης

Την Προεδρία του Δικτύου AREPO για την επόμενη τριετία αναλαμβάνει η Περιφέρεια Κρήτης μετά από τις σημερινές αρχαιρεσίες που έγιναν στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Δικτύου που πραγματοποιείται από το πρωί στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Το δίκτυο AREPO αποτελεί Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών και Ενώσεων Παραγωγών με κύριο αντικείμενο την προώθηση και προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και των οργάνων της. 

Στη σημερινή γενική συνέλευση τους εκπροσώπους των Περιφερειών και Ενώσεων Παραγωγών AREPO καλωσόρισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος στον χαιρετισμό του ευχαριστώντας τα μέλη του Δικτύου για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στη Περιφέρεια Κρήτης με την εκλογή της στην Προεδρία, ανέφερε, ότι, για την Περιφέρεια Κρήτης η συμμετοχή μας στην AREPO, φέρει σημαντικά οφέλη για τους παραγωγούς του νησιού, καθώς μέσα από το δίκτυο της ένωσης ενισχύεται η ταυτότητα και η εξωστρέφεια των τοπικών μας προϊόντων.

«Η Περιφέρεια Κρήτης συστηματικά εφαρμόζει ένα ευρύ σχέδιο δράσεων και παρεμβάσεων για την προώθηση, την προάσπιση και την προστασία τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών που εμπλέκονται στην παραγωγή των προϊόντων με  Γεωγραφική Ένδειξη. Συνεχίζουμε να επιδεικνύουμε μια δυναμική παρουσία στον τομέα των Γεωγραφικών Ενδείξεων έχοντας σήμερα καταχωρίσει  συνολικά 33, Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης. Η Περιφέρεια αποτελεί την «ομπρέλα» στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής και της εξαγωγικής διαδικασίας των προϊόντων μας» ανέφερε ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί 90 επιχειρήσεις και πάνω από 600 τοπικά προϊόντα με το σήμα «Κρήτη», 22 εστιατόρια και ταβέρνες, 16 εστιατόρια ξενοδοχείων με το σήμα «Κρητική κουζίνα» και 4 κρητικά μπακάλικα στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη. 

«Το επόμενο διάστημα φιλοδοξούμε να ανοίξουμε νέους δρόμους για τα προϊόντα της κρητικής γης. Να παρέχουμε σε όλους τους αγρότες, τους ακούραστους και συνεπείς παραγωγούς, τις δυνατότητες να αυξήσουν το εισόδημά τους, την ευχαρίστηση να δουν τους κόπους τους να ανταμείβονται» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.

Την Προεδρία του Δικτύου AREPO παρέδωσε για την επόμενη τριετία στην Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Θεανώ Βρέντζου ο απερχόμενος Γάλλος Πρόεδρος Vincent  Labarth που ευχήθηκε με την σειρά του καλή επιτυχία στην εξέλιξη-παρεμβατικότητα του AREPO σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την προστασία των γεωργών της και των ποιοτικών προϊόντων που παράγουν. 

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου σε δηλώσεις της ανέφερε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για την Περιφέρεια Κρήτης, και ευχαριστούμε θερμά, που για πρώτη φορά Ελληνική Περιφέρεια αναλαμβάνει την Προεδρία ενός σημαντικού Ευρωπαϊκού Δικτύου που εξειδικεύεται στην προστασία και προώθηση των προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων. Ευχαριστώ τον απερχόμενο Πρόεδρο Vincent Labarth, τον γεν. γραμ. Laurent Gomez   και όλα τα μέλη της Ένωσης που προωθούν και προστατεύουν τα προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης. Το δίκτυο AREPO είναι μια ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών όπου εκπροσωπούνται 35 Περιφέρειες και 400 ομάδες παραγωγών, το 40% των Γεωγραφικών Ενδείξεων των περιοχών της Ευρώπης. Από την θέση της Προεδρίας θα συνεχίσουμε να προωθούμε με απόλυτη τεκμηρίωση στα θεσμικά όργανα της ΕΕ τις παρεμβάσεις της ένωσης AREPO, σε μια προσπάθεια συλλογική που απαιτεί την ενεργοποίηση και την συνεργασία όλων». 

Στην συνεδρίαση του AREPO συμμετείχαν Αντιπεριφερειάρχες, εκπρόσωποι φορέων αλλά και υπηρεσιών.

Στόχοι της ένωσης AREPO

Είναι η προώθηση, η προάσπιση και η προστασία τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών των ευρωπαϊκών περιοχών που εμπλέκονται στην παραγωγή των προϊόντων γεωγραφικής Ένδειξης. 

Προώθηση, σημαίνει την άμεση υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων, παρεμβάσεων, τροποποιήσεων, παρατηρήσεων  προς τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε και στους συμμετέχοντες στο Ευρωκοινοβούλιο και τις Ευρωπαϊκές Επιτροπές, ενημερώνοντας τους για ζητήματα που απασχολεί την ένωση δίκτυο και τα μέλη της ένωσης (περιφέρειες, παραγωγούς), που εμπλέκονται στην παραγωγή των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΟΠ,ΠΓΕ,ΕΠΙΠ).

Προστασία, σημαίνει την ενεργοποίηση μηχανισμών οι οποίοι συμβάλλουν στη διάκριση των Προϊόντων με Γεωγραφικές Ενδείξεις από τα υπόλοιπα σήματα που είναι διάσπαρτα σ’ όλες τις περιφέρειες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και εκτός. Επομένως προστασία σημαίνει και διάχυση των τριών σημάτων που χαρακτηρίζουν τα προϊόντα ποιότητας στους καταναλωτές. 

Τα σήματα που αντιπροσωπεύουν σήμερα τα προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης:

ü Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)
ü Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)
ü Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ)

Περιφέρεια Κρήτης

Η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει να επιδεικνύει μια δυναμική παρουσία στον τομέα των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ), έχοντας σήμερα πιστοποιήσει συνολικά 32 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ (19 προϊόντα τροφίμων, 12 κρασιά και ένα (1) αλκοολούχο ποτό, την Τσικουδιά Κρήτης) ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια πιστοποίησης νέων προϊόντων ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα τους και την προστασία του εισοδήματος των κρητικών παραγωγών. Το 20ο προϊόν αφορά το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης το οποίο δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στις 6/4/2017. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από 1/1/2016 έχουν υποβληθεί 220 αιτήματα για κατοχύρωση ΓΕ, από τα οποία η Ελλάδα έχει υποβάλλει αίτηση για πέντε (5) ΓΕ: 

1. Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης, Δημοσίευση Εφημερίδα της ΕΕ 6/4/2017
2. Αγκινάρα Ιρίων (Ν. Αργολίδας) – Φάση υποβολή αίτηση 
3. Μελεκούνι (Ν. Ρόδου) – Φάση υποβολή αίτηση
4. Φάβα Φενεού (Ν. Κορινθίας) – Κατοχύρωση
5. Σταφίδα Σουλτανίνας Κρήτης _ Κατοχύρωση
δηλ. το 40% των ΓΕ της χώρας μας. Συνολικά η Περιφέρεια Κρήτης έχει 20 προϊόντα από τα 107 της χώρας μας δηλ. το 18,69% .

Η ενεργή παρουσία της Περιφέρειας Κρήτης στις διεργασίες της ένωσης AREPO, ενισχύει το ρόλο της Περιφέρειας Κρήτης στον τομέα της προώθησης αιτημάτων, δημοσίευσης και κατοχύρωσης των ΓΕ.

Η ενημέρωση και η συνεργασία η οποία έχει αντληθεί και καλλιεργηθεί αντίστοιχα έχει συμβάλλει στην ενεργοποίηση των φορέων για υποβολή αιτημάτων κατοχύρωσης νέων προϊόντων και της Περιφέρειας Κρήτης,  προστατεύοντας παράλληλα την μακραίωνη ιστορία των προϊόντων μας διευρύνοντας την προστασία της πνευματικής μας ιδιοκτησίας  στον τομέα αυτό.

Οφέλη από την συμμετοχή της Κρήτης

Η συμμετοχή και η παρουσία στις διεργασίες της ένωσης AREPO, αποτελεί ευκαιρία για:

1. Ανάπτυξη ουσιαστικής εξωστρέφειας και κυρίως αποτελεσματικής δικτύωσης της Περιφέρειας Κρήτης στον τομέα προώθησης, προάσπισης  και προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων.
2. Ολοκληρωμένη ενημέρωση και πληροφόρηση σε πρωτογενές  επίπεδο τόσο εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου όσο και για τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά.
3. Παρουσίαση των θέσεων της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και υποστήριξη τους μέσω των προτάσεων του δικτύου AREPO στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
4. Ενεργή συμμετοχή στην προπαρασκευή προτάσεων, μέσω των τεχνικών συναντήσεων, που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΓΕ) και την πολιτική της Ε.Ε. στον τομέα ποιότητας.
5. Δικτύωση με περιφέρειες με κοινά προβλήματα (νησιωτικές) ή Μεσογειακές
6. Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και συνεργασίες σε περιφερειακό επίπεδο πάνω στην προώθηση και προστασία των προϊόντων με Γεωγραφικές Ενδείξεις.
7. Ενημέρωση πάνω σε θέματα εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη Βιολογική και  Βιώσιμη Γεωργία καθώς και τα νεοθεσπισμένα προαιρετικά σήματα Ορεινής και Νησιωτικής Γεωργίας.
8. Συμμετοχή στη στήριξη της πρότασης ευρωπαϊκών περιφερειών για τη προώθηση και δημιουργία καταλόγου μη αγροτικών προϊόντων με γεωργικές ενδείξεις (χειροτεχνία υπαίθρου, κ.α) αντικείμενο που βρίσκει ευρεία εφαρμογή στην Περιφέρεια Κρήτης. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Ισπανία και βρίσκεται στο στάδιο των συζητήσεων .
9. Συμμετοχή σε δράσεις προώθησης (Γευσιγνωσίες, Εκθέσεις, κ.ά) της ένωσης.
10. Ενεργοποίηση και πρόσκληση μελών της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πάνω σε θέματα προάσπισης των θέσεων του δικτύου.
11. Συνέργειες και συνεργασίες με άλλα δίκτυα (EUROMONTANA, REGAL, AREV, κ.ά) που εξειδικεύονται στην ανάπτυξη των περιοχών της ενδοχώρας.
12. Ενημέρωση για χρηματοδότηση δράσεων προώθησης και προβολής.

Η συμμετοχή στις διεργασίες της ένωσης AREPO, συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην διαρκή ενημέρωση και κυρίως στοχεύουμε στην άντληση πόρων μέσω των προγραμμάτων προώθησης και προβολής των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ).
 

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook