Στις αρχές Μαρτίου θα ξεκινήσει με νέες προϋποθέσεις το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου αναζητεί φόρμουλα συνεργασίας με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να ξεμπλοκάρει το πρόγραμμα στεγαστικών δανείων, με επιδότηση επιτοκίου. Σύμφωνα με το σύλλογο εργαζομένων στον ΟΕΚ, πάντως, οι υποχρεώσεις του Οργανισμού προς τις Τράπεζες, σωρευτικά για τα επόμενα χρόνια ίσως και να ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ, καθώς μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 ανέρχονταν σε 180 εκατ. ευρώ ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα προστεθούν άλλα 120 εκατ. ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος εργαζομένων τονίζει ότι μετά την αλόγιστη διασπάθιση των αποθεματικών την προηγούμενη 5ετία, τη συσσώρευση του χρέους του ΙΚΑ προς τον ΟΕΚ που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, την συρρίκνωση του κοινωνικού πόρου κατά 30% και την υπουργική απόφαση αναστολής των προγραμμάτων της κοινωνικής κατοικίας, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια ολοκληρωτικής συρρίκνωσης και διαμελισμού του ΟΕΚ δηλ. εκμηδένιση του μοναδικού φορέα κοινωνικής κατοικίας της χώρας που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, ο οργανισμός βρέθηκε σε οικονομική αδυναμία. Έτσι, η όποια λύση περνά μέσα από την αναμόρφωση όλων των προγραμμάτων που παρέχει στους δικαιούχους του, ο ΟΕΚ, με εφαρμογή ενιαίου κανονισμού παροχών, αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων, ανταποδοτικότερο χαρακτήρα, απλοποίηση των διαδικασιών και εντατικοποίηση των ελέγχων.

Η πρώτη «ανάσα», έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, αναμένεται σύμφωνα με κείμενο που παρουσιάζεται στην ιστιοσελίδα της εφημερίδας \”Κεφάλαιο\”, από τις αρχές Μαρτίου, καθώς θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους χιλιάδες δικαιούχους του προγράμματος επιδότησης ενοικίου. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 130.000 οικογένειες, περιμένουν από τον περασμένο Απρίλιο να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα…

Η ένταξη του ΟΕΚ και των άλλων οργανισμών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην ψηφιακή σύγκλιση από του χρόνου, θα δημιουργήσει -σύμφωνα με τους σχεδιασμούς- τον πλήρη έλεγχο των δικαιούχων, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα διασπάθισης των κεφαλαίων του Οργανισμού. Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τις Εφορίες, θα γίνεται ηλεκτρονική διασταύρωση των αιτήσεων των δικαιούχων, θα ελέγχεται ο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη του ακινήτου, ο ΑΦΜ του ενοικιαστή, ο αριθμός του ακινήτου καθώς και ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης των εμπλεκόμενων, προκειμένου να γίνεται πλήρης διασταύρωση στοιχείων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook