Στόχος πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2018, τα υπάρχοντα σκέπαστρα και τα πλαστικά προστατευτικά να αντικατασταθούν από συγκεκριμένης αισθητικής σκιάδια – To κόστος των σκιαδίων επιβαρύνει τους καταστηματάρχες με αντιστάθμισμα τη μειώση κατά 50% των τελών που θα πληρώνουν στο Δημοτικό Λιμανικό Ταμείο Χανίων

Από το 2018 η βιτρίνα του Ενετικού Λιμανιού Χανίων θα αλλάξει, με την αντικατάσταση των σημερινών σκεπάστρων από συγκεκριμένου τύπου σκιάδια και κατασκευές οι οποίες προτείνονται στη μελέτη του προέδρου της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκου Καλογήρου, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στο ΚΑΜ.

Τουλάχιστον, αυτό καλούνται να πράξουν οι καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και οι οποίοι θα επομιστούν το κόστος των νέων σκιαδίων, που μπορεί να μη χαρακτηρίστηκε μεγάλο από τον μελετητή, δεν είναι όμως αμελητέο. 

Μάλιστα, το δημοτικό λιμενικό ταμείο Χανίων ως αντιστάθμισμα και για να αποσοβήσει αντιδράσεις σχετικά με την οικονονική επιβάρυνση των καταστηματαρχών, αποφάσισε για τα επόμενα δυο χρόνια να ψαλιδίσει το 50% των τελών που πληρώνουν οι επιχείρησεις του λιμανιού στο ΔΛΤ.

Σε κάθε περίπτωση το δημοτικό λιμενικό ταμείο έχει δώσει τελεσίγραφο ότι οι υπάρχουσες κατασκευές θεωρούνται παράνομες και θα απομακρυνθούν εντός του 2017 υποχρεωτικά.

Η μελέτη δίνει στους καταστηματάρχες 4 εναλλακτικούς τύπους σκιαδίων με 57 παραλλαγές, που έχουν όμως μια ενότητα μεταξύ τους.

Κάθε επιχείρηση θα έχει το δικό της σκιάδιο το οποίο θα επιλέγει μέσα από τη γκάμα των προτάσεων της μελέτης, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η απόλυτη ομοιογένεια σε μεγάλο τμήμα του παραλιακού μετώπου και να υπάρχει εναλλαγή μεταξύ όμως, συγκεκριμένων τύπων σκιαδίων.

Προβλέπεται επίσης, η τοποθέτηση γυάλινων ανεμοπετασμάτων, ύψους 1,6 μ. 

Τα σκιάδια, αλλάζουν εν πολλοίς την εικόνα της πρόσοψης του λιμανιού, ωστόσο από μόνα τους δεν αποτελούν μια παρέμβαση που θα εξασφαλίσει καλαίσθητο αποτέλεσμα στο σύνολο, αν δεν υπάρχει πρόβλεψη και για επιμέρους σημαντικά σημεία, όπως ο φωτισμός, οι πινακίδες και εξωτερικός επαγγελματικός προσανατολισμός, θέματα για τα οποία όπως τονίστηκε θα υπάρχει πρόβλεψη στη μελέτη.

 

 
 

 

Οι ενστάσεις των καταστηματαρχών

Με ανάμεικτα συναισθήματα παρακολούθησαν την παρουσίαση της μελέτης οι καταστηματάρχες του ενετικού λιμανιού, όχι γιατί αντιτίθενται στις αλλαγές και τις παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν αισθητικά την εικόνα του λιμανιού, αλλά γιατί υπάρχουν αρκετά σημεία που προβληματίζουν.

Ο φάκελος θα τεθεί σε διαβούλευση από σήμερα μέχρι τις 20 Οκτωβρίου. Οι καταστηματάρχες οι οποίοι δεν είχαν μέχρι σήμερα καμία εικόνα για το τι προβλέπει η μελέτη, θεωρούν ότι το χρονικό διάστημα των 10 ημερών είναι πολύ μικρό για να την αξιολογήσουν και να κάνουν τις παρατηρήσεις τους. 

Θεωρούν ότι τα σκιάδια που προτείνονται δεν είναι ιδανικά για την αντιμετώπιση κυρίως του ανέμου που ταλαιπωρεί την πρόσοψη του λιμανιού και των ευμετάβλητων καιρικών συνθηκών. 

Επίσης, τονίζουν ότι τα μεταλλικά σκιάδια που προτείνονται θα προσκρούσουν στην αρχαιολογία, η οποία έχει και στο παρελθόν απορρίψει μεταλλικές κατασκευές στο ενετικό λιμάνι.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook