Η στοχοποίηση του καθηγητή Άγγελου Συρίγου και τα επεισόδια από μικρή ομάδα φοιτητών στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών εντείνουν την αγανάκτηση των πανεπιστημιακών, οι οποίοι προχωρούν σε σύμπηξη μετώπου κατά της βίας στα πανεπιστήμια. Αν και με δεδομένη τη χαίνουσα πληγή του κύκλου της ανομίας των πανεπιστημίων μας η κίνηση φαντάζει ελάχιστη, δεν πάει να αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η αυτεπάγγελτη παρέμβαση του Αρείου Πάγου με την παραγγελία έρευνας για το θέμα της «επικήρυξης» μέσω αφισοκόλλησης του καθηγητή, ίσως λειτουργήσει ως καταλύτης για την έναρξη της διαδικασίας κάθαρσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων μας.

Αυτό που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο, σε κάθε μεγάλο νοσοκομείο, ερευνητικό κέντρο θα βρεις στις υπεύθυνες θέσεις και κάποιον Έλληνα.

Υπερηφάνεια μας γεμίζει επίσης το γεγονός ότι γενικώς (ανεξάρτητα από τομέα ειδίκευσης) οι Έλληνες επιστήμονες θεωρούνται πολύ υψηλού επιπέδου. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε από τις δημοσιεύσεις τους σε επιστημονικά περιοδικά και οι αναφορά των δημοσιεύσεων αυτών από άλλους επιστήμονες, οι οποίες είναι (αναλογικά με τον πληθυσμό μας) πέντε φορές περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Μια άλλη αναγνώριση του υψηλότατου επιπέδου της επιστημονικής επάρκειας των συμπατριωτών μας είναι και το ότι σε ποσοστό 60% απασχολούνται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Με άλλα λόγια, έξι στους δέκα πανεπιστημιακούς δασκάλους που με θυσίες προσωπικές, οικογενειακές αλλά και εθνικές (αφού η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων γίνεται μέσω της φορολογίας) κατέκτησαν το θαυμαστό αξίωμα του πανεπιστημιακού δασκάλου μένουν μακριά από τη χώρα, είτε γιατί στην Ελλάδα δεν βρίσκουν εργασία ανάλογη των προσόντων τους, είτε ακόμα χειρότερα, για να γλυτώσουν τον εφιάλτη της ανεργίας.

Κι όμως, μελέτη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος δείχνει ότι όχι μόνο οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν να προσφέρουν στον τόπο τους, αλλά και ο «πλούτος» που θα δημιουργείτο θα μπορούσε από μόνος του να μας βγάλει από τη μιζέρια μας. Τα νούμερα είναι απολύτως ρεαλιστικά, συντηρητικά θα μπορούσε κάποιος να πει με δεδομένο ότι η μικρή και χωρίς ιστορία πανεπιστημιακή αγορά της Κύπρου, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα προσέλκυσε 45.000 φοιτητές. Η μελέτη της ΕΤΕ  εκτιμά ότι η χώρα μας με άνοιγμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα μπορούσε να «κερδίσει» 105.000 με 110.000 φοιτητές, με τη συνολική επίδραση στο ΑΕΠ της να εκτιμάται έως και τα 50 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας. Η ετήσια άμεση επίδραση στο ΑΕΠ θα είναι 1,8 δις ευρώ (ή μισός ΕΝΦΙΑ).

Σε συνδυασμό με την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων (βελτίωση της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού, σύνδεση με την αγορά εργασίας, δημιουργία clusters κ.α.), θα οδηγήσουν σε αλλαγή το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία σε βάθος δεκαετίας μπορεί να φτάσει τα 50 δις ευρώ (ή …15 ΕΝΦΙΑ). Εμείς… Γαβρόγλου.        

Κώστας Ν.Πολυχρονάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook