Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ δεκάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους – Πάνω από 100 οι τραυματίες – Σε κατάσταση καταστροφής η πολιτεία

Ένα δραματικό βίντεο από τις φωτιές στην Καλιφόρνια απεικονίζει το μέγεθος της καταστροφής από την πύρινη λαίλαπα. Ένα ζευγάρι προσπαθεί να γλιτώσει από τις φλόγες, δραπετεύοντας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με το αυτοκίνητό τους, ενώ η φωτιά βρίσκεται σε κατάσταση αναπνοής. 

Το βίντεο τραβήχτηκε από μέσα από το αυτοκίνητο, ενώ βρίσκεται στον δρόμο Loma Roca στην Κομητεία Yuba, το βράδυ της Κυριακής. Η γυναίκα που κρατάει την κάμερα ακούγεται να κλαίει με λυγμούς, ενώ ο πυκνός καπνός που καλύπτει το δρόμο σε πολλά σημεία δεν τους αφήνει να δουν τίποτα, παρά τις φλόγες μπροστά τους.

Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 15 άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες είναι πάνω από 100. Έχουν καταστραφεί περισσότερα από 2.000 σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. 

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε την Τρίτη σε κατάσταση φυσικής καταστροφής την Πολιτεία της Καλιφόρνιας, καθώς έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές οινοπαραγωγικές περιοχές βόρεια του Σαν Φρανσίσκο. Διέταξε ακόμα «να προσφερθεί ομοσπονδιακή βοήθεια» στις περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές οι οποίες εκδηλώθηκαν την 8η Οκτωβρίου και «βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πάνω από 450.000 στρέμματα γης ήδη μετατράπηκαν σε αποκαΐδια σε όλη την Καλιφόρνια. Οι δυνάμεις της ελπίζουν ότι η εξασθένηση των ανέμων θα τους επιτρέψει να περιορίσουν τις πυρκαγιές.

Οι αρχές κάνουν λόγο για 17 μέτωπα, κυρίως στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας. Ορισμένες από τις φωτιές δεν είχαν περιοριστεί χθες παρά μόλις από το 5 ως το 15%, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Καλιφόρνιας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook