Την Παρασκευή αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ του δήμου και εκπροσώπων των ξενοδόχων και των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων η πιθανότητα να βρεθεί μια κάποια λύση για το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών

Τελευταία ενημέρωση 17.29

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το πρόβλημα της έλλειψης στέγης στα Χανιά για τους φοιτητές, κάποιοι εκ των οποίων αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους καθώς δεν έχουν στέγη για να μείνουν.

Το αδιέξοδο είναι τέτοιο που σήμερα φοιτητές του ΤΕΙ Χανίων, πήγαν στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων για να εκθέσουν το πρόβλημά τους και να ζητήσουν μια άμεση λύση και παρέμβαση από τη δημοτική αρχή.

Ο δήμαρχος Χανίων ανακοίνωσε ότι έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση του δήμου με εκπροσώπους ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων με την ελπίδα ότι μπορεί ίσως να δοθεί μια λύση και να εξασφαλιστεί στέγη. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό αν αυτή θα τελεσφορήσει, δεδομένου του γεγονότος ότι τα ξενοδοχεία θέλουν άδεια τα δωμάτια στις αρχές της τουριστικής σεζόν.

Οι φοιτητές ανήρτησαν πανό εντός της αίθουσας και φώναξαν και συνθήματα, ενώ δεν έλειψε η ένταση μεταξύ των φοιτητών και του δημάρχου, όταν οι πρώτοι ζήτησαν την Παρασκευή να γίνει ανοιχτή συνάντηση με τους ξενοδόχους και τον δήμο, στην οποία να συμμετάσχουν και φοιτητές, κάτι που τελικά έγινε δεκτό με το ραντεβού να ορίζεται την Παρασκευή στις 12.00 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Οι τοποθετήσεις που ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο

Εκπρόσωπος Φοιτητικού Σύυλλόγου ΤΕΙ Χανίων

Δεν έχουν οι φοιτητές πού να μείνουν. Κάθε χρόνο κάνουμε κινητοποιήσεις για να έχουμε το αυτονόητο, δωρεάν στέγαση και σίτιση. Ο δήμος δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό. Πού είστε; Δεν περνά από το μυαλό σας ότι φοιτητές μπορεί να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους γιατί δεν μπορούν να ανταπαξέλθουν οικονομικά; Θα μπορούσαν να είναι τα παιδιά σας. Κάθε φορά ακούμε ότι θα πάρουμε κάποια βοήθεια από τον δήμο και δεν γίνεται τίποτα. Φοιτητές δεν έχουν πού να μείνουν. Δεν μπορείτε να λέτε σε κάποιον ότι θα έχεις δωρεάν στέγαση αν δεν μπορείς να το υποστηρίξεις.

Τάσος Βάμβουκας 

Το πρόβλημα είναι πραγματικό και σοβαρό και έχετε δίκιο. Ως δημοτική αρχή έχουμε περιορισμένες αρμοδιότητες ωστόσο προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να σας βοηθήσουμε. Θα ανακοινώσω από εδώ ότι έχουμε πάρει πρωτοβουλία και συγκεκριμένο ραντεβού εντός της εβδομάδας με την Ένωση Ξενοδόχων και Ένωση Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων. Από την αρχή προσανατολιστήκαμε στη λύση που θεωρήσατε πιο βατή, στην εύρεση δηλαδή κάποιων καταλυμάτων σε ξενοδοχειακές μονάδες. Είναι μια πρώτη ενέργεια, αναζητούμε αυτόν τον τρόπο και θα πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Νάνσυ Αγγελάκη

Αντιλαμβανόμαστε το μεγάλο πρόβλημα των φοιτητών. Περιμέναμε να ακούσουμε περισσότερες συζητήσεις με τη διοίκηση του ΤΕΙ και με την Περιφέρεια, είναι θετικό το βήμα που κάνατε με τους ξενοδόχους και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά ως φορείς να κάνουμε μια φορά αυτό που μας ζητούν οι φοιτητές να συνεννοηθούμε μια φορά όλοι μαζί, να πιέσετε και την περιφέρεια και τη διοίκηση του ΤΕΙ που κατά ένα μεγάλο μέρος το πρόβλημα αφορά αυτήν. 

Άρης Παπαδογιάννης

Θα πρέπει σαν αυτοδιοίκηση να πιέσουμε αυτούς που είναι υπεύθυνη, την κεντρική διοίκηση που ακολουθεί την πολιτική των περικοπών. Ακολουθούν οι τοπικοί φορείς οι οποίοι πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου άμεσα να λυθεί το πρόβλημα. Δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών αν αυτή τη στιγμή στα Χανιά δεν έχει μπει όριο στο airbnb. Το θέμα έχει ξεφύγει.Δεν φταίνε οι Χανιώτες που έχουν ένα σπίτι και κοιτούν σε αυτή την οικονομική κατάσταση προσπαθούν να αντλήσουν ένα μικρό εισόδημα μέσω airbnb, φταίνε άλλοι και μέσα σε αυτούς είμαστε και εμείς.

Γιάννης Σαρρής

Είναι παράλογο μια πόλη να μην μπορεί να φιλοξενήσει τους φοιτητές της. Ο πρώτος λόγος είναι η μονομερής τουριστικοποίηση των πάντων. Επιπλέον , παρά την πίεση κάποιων να βρουν χώρο να μείνουν έχουμε κτίρια που σαπίζουν εδώ και δεκαετίες, πόσες δημοτικές αρχές έχουν περάσει, το ψυχιατρείο, το ΙΚΑ, τις παλιές φυλακές. 

Νίκος Παπαντωνάκης

Παρέλασαν από το νησί μας ο πρωθυπουργός, υπουργοί, γενικοί γραμματείς, ποιος τους εξέθεσε το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι άμεσο και έχει και μέλλον. Εμείς θα συμβάλλουμε στον αγώνα των παιδιών ή αύριο το πρωί θα κάνουμε συζητήσεις και επιτροπές; Το Υπουργείο Υγείας ή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι άλλο κράτος όταν ζητάμε να παραχωρήσουν εγκαταλελειμμένα κτίρια που δεν μας τα παραχωρούν;

Σεραφείμ Ρίζος

Μην λέτε τώρα ότι ξεκινάμε τη συζήτηση έχοντας περιορισμένες δυνατότητες. Έχετε μεγάλες δυνατότητες ως μέσο πίεσης. Πολύ φοβάμαι ότι η συνάντηση που θα έχετε με εκπροσώπους ξενοδόχων θα έχει μικρά αποτελέσματα. Εμείς ως σύλλογος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είχαμε συναντηθεί πριν από λίγο καιρό και είδαμε πολύ λίγα αποτελέσματα. Το πρόβλημα απαιτεί κυβερνητική παρέμβαση, γιατί ο ξενοδόχος θα σου πει ότι τον Απρίλη το θέλει το δωμάτιο. Αυτά απαιτούν πιέσεις προς τα πάνω.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook