Έκκληση προς τους φορείς και τους πολίτες, να συνεργαστούν με την Δημοτική Αρχή για την αντιμετώπιση του φαινομένου των γκράφιτι και των κάθε λογής συνθημάτων, το οποίο έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην πόλη μας, απηύθυνε ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Αντιδήμαρχοι, Μαν. Κεμεσίδης, Δημ. Λειψάκης, Μαν. Λιονάκης, Νικ. Ξυνίδης και Χρυσ. Χατζηδάκη, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων, Γαβριήλ Κουρής, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Χανίων, Μιλτ. Μαρκάτος,  εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Αστυνομίας, της Αρχαιολογίας, του Λιμεναρχείου, της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης, του Συλλόγων Καταστηματαρχών Νέας Χώρας, των κατοίκων Παλιάς Πόλης, ο σκηνοθέτης Μ. Μανουσάκης, ο ζωγράφος Μιχ. Μανουσάκης, ο καλλιτεχνικός Δ/ντής του ΔΗΠΕΘΕΚ  Μιχ. Αεράκης κ.α.

Το ζήτημα με τα γκράφιτι

Όπως επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χανίων, “τα γκράφιτι και τα πάσης φύσεως συνθήματα που «ξετρυπώνουν» σε κάθε αρχαιολογικό χώρο ή μνημείο, σε δημόσια ή  ιδιωτικά κτίρια στην πόλη μας,  «βεβηλώνουν» την πολιτιστική κληρονομιά μας και αλλοιώνουν την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία αυτής”. 

«Η κατάσταση αυτή, έχει γίνει αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού από χιλιάδες επισκέπτες του τόπου μας, όπως φανερώνουν και τα ποιοτικά ευρήματα από τα ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν οι επισκέπτες κρουαζιέρας και οφείλει  να μας προβληματίσει», τόνισε ο κ. Σκουλάκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, ότι «είναι καιρός, οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικοί φορείς, να πάρουν το θέμα στα χέρια τους».

Την ανάγκη αφύπνισης και συνεργασίας  όλων των δυνάμεων της κοινωνίας μας για την πρόληψη του φαινομένου επεσήμαναν από την πλευρά τους οι παραβρισκόμενοι στην σύσκεψη.

«Το γκράφιτι είναι μία άσχημη και ιδιαίτερα ενοχλητική πράξη βανδαλισμού, που βιάζει τις αρετές και την ιστορική αξία όχι μόνο των μνημείων και κτιρίων της πόλης, αλλά και την υπερηφάνεια των Χανιωτών, που έχουν για τον πολιτισμό μας», τονίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι, «τα γκράφιτι, δεν αποτελούν μορφή τέχνης, αλλά πρόκληση φθοράς σε δημόσια ή ιδιωτική περιουσία» και ότι η «λύση δεν θα έρθει μόνο μέσα από κατασταλτικούς μηχανισμούς. Χρειάζεται ενεργοποίηση όλων των πολιτών, των μαθητών, των αθλητικών συνδέσμων, των πολιτικών κομμάτων, όλων των φορέων. Όταν θα πέφτει στην αντίληψη κάποιου πολίτη μία τέτοια ενέργεια, πρέπει να καταγγέλλεται άμεσα, ώστε να προλαμβάνεται».

Έμφαση δόθηκε στο θέμα της ενημέρωσης των σχολικών κοινοτήτων. Προτάθηκε μάλιστα όπως, ομάδα εικαστικών να επισκεφθεί τα σχολεία και να συζητήσει με τους μαθητές σχετικά με τα γκράφιτι αλλά και τις καταστροφές που προκαλούνται στα μνημεία, οι οποίες πολύ δύσκολα και με μεγάλο οικονομικό κόστος, αποκαθίστανται.

Τέλος, από την πλευρά του ο Δήμος Χανίων δια μέσου του Δημάρχου Μ. Σκουλάκη,  διατύπωσε ένα πλαίσιο παρεμβάσεων για την πρόληψη του φαινομένου, στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

–          Η έκδοση φυλλαδίου στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κυρίως του σχολικού πληθυσμού

–          Η διοργάνωση Φεστιβάλ Γκράφιτι

–          Η δημιουργία Ομάδας Εθελοντών Προστασίας Κοινόχρηστων Χώρων

–          Η εξεύρεση από τη Δημοτική Αρχή, μόνιμου χώρου για γκράφιτι

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook