Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 6,5% σε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς του τουριστικού πακέτου προτείνει ο ΣΕΤΕ, στο πλαίσιο της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Σύμφωνα με την πρόταση του Συνδέσμου και όπως δημοσιεύει η naftemporiki.gr, ο ενιαίος συντελεστής 6,5% θα εφαρμόζεται επί της συνολικής αξίας των υπηρεσιών που περιλαμβάνει το κάθε πακέτο, το οποίο μπορεί να έχει μια από τις ακόλουθες πέντε μορφές: «διανυκτέρευση», «διανυκτέρευση με πρωινό», «διανυκτέρευση με ημιδιατροφή», «διανυκτέρευση με πλήρη διατροφή» και «διανυκτέρευση με all inclusive».

Όπως σημειώνει ο ΣΕΤΕ στη σχετική του ανακοίνωση, η επιλογή αυτή αφενός μεν, απλουστεύει τις διαδικασίες, αφετέρου δε, μειώνει κατά 0,5% έως 1,5% τον σημερινό μεσοσταθμικό συντελεστή ΦΠΑ του ξενοδοχειακού προϊόντος, καθιστώντας ανταγωνιστικότερο το εξαγόμενο τουριστικό πακέτο.

Επισημαίνει ακόμη πως το τουριστικό πακέτο σε όλες του τις μορφές πρέπει να διατίθεται ακριβώς με την ίδια τιμή και τους ίδιους όρους, τόσο στους Έλληνες, όσο και στους ξένους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε γνωστό πως εξετάζεται η διατήρηση του ΦΠΑ στο 13% στα ενιαία πακέτα τουρισμού από το εξωτερικό (all inclusive) και η αύξησή του στο 23% αν ένα τέτοιο πακέτο κλειστεί από την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την επιβολή του συντελεστή ΦΠΑ 23% συνολικά στην εστίαση, ο ΣΕΤΕ επαναλαμβάνει την αντίθεσή του και θεωρεί ότι όχι μόνο δεν θα αποδώσει τα προσδοκώμενα έσοδα στο κράτος, αλλά και θα αποβεί καταστροφικό για τις επισιτιστικές επιχειρήσεις.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook