Η Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών καθιερώθηκε το 2000, με πρωτοβουλία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Στόχος ήταν  να τονισθεί η σπουδαιότητα των Πρώτων Βοηθειών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και στην καθημερινότητα, εκεί όπου η έγκαιρη και σωστή παρέμβαση μπορεί να αποτρέψει μια αναπηρία ή να σώσει μια ζωή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών λαμβάνει χώρα το δεύτερο Σάββατο κάθε Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών του Τοπικού Τμήματος Κισάμου, πραγματοποίησε την Τετάρτη 27 και την Πέμπτη 28  Σεπτεμβρίου στην Κίσαμο και στο Κολυμπάρι επίδειξη Πρώτων Βοηθειών για πολίτες, τονίζοντας με τη σειρά του το γεγονός ότι η γνώση Πρώτων Βοηθειών αποτελεί επιλογή ύψιστης ανθρωπιστικής συμπεριφοράς.

Κατά τη διάρκεια της δράσης έγινε επίδειξη Πρωτοκόλλου Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΚΑΑ) με χρήση απινιδωτή, μεταφορά πολυτραυματία με χρήση φορείου πλήρους ακινητοποίησης και παρουσίαση Πρώτων Βοηθειών σε πνιγμονή.

Τι είναι όμως με απλά λόγια οι Πρώτες Βοήθειες ;

Πρώτες Βοήθειες είναι οι πρώτες ενέργειές που κάνουμε με κύριο σκοπό να διατηρήσουμε στη ζωή το θύμα και να προλάβουμε την επιδείνωση της κατάστασης του. Όλα αυτά δηλαδή που μπορούμε -σαν πολίτες- να κάνουμε μέχρι την άφιξη εξειδικευμένης βοήθειας.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, οι Πρώτες Βοήθειες διδάσκονται στα σχολεία. Στη χώρα μας δυστυχώς δεν συμβαίνει αυτό, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να μην είναι σε θέση να παρέχει Πρώτες Βοήθειες.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μπορεί να απαιτείται η παροχή Πρώτων Βοηθειών. Μια απ’ αυτές είναι η Καρδιακή Ανακοπή.

Τι είναι Καρδιακή Ανακοπή;

Καρδιακή Ανακοπή είναι η αιφνίδια και απρόβλεπτη παύση της λειτουργίας της καρδιάς  (διακοπή της λειτουργίας της αναπνοής ή της κυκλοφορίας ή και των δυο μαζί).

Σύμφωνα με έρευνες, κάθε χρόνο στην Ευρώπη συμβαίνουν περίπου 700.000 καρδιακές ανακοπές. Το ποσοστό επιβίωσης των ανθρώπων που δεν τους παρασχέθηκαν Πρώτες Βοήθειες  τα πρώτα λεπτά δεν ξεπέρασε το 5% -10%. Αντίθετα το ποσοστό επιβίωσης αυτών που τους εφαρμόστηκε η τεχνική της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης στα πρώτα κρίσιμα λεπτά μετά το συμβάν από εκπαιδευμένους πολίτες, το ποσοστό επιβίωσης τους έφτασε το 60%!

Η σωτηρία λοιπόν στη μάχη με την καρδιά ακούει στο όνομα Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση.

Τι είναι Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση;

Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΑ) είναι όλες οι ενέργειες που κάνουμε για την υποστήριξη της αναπνοής και της κυκλοφορίας μέχρι να έρθει εξειδικευμένη βοήθεια. Συμπεριλαμβάνει θωρακικές συμπιέσεις και αναπνοές. Η ΚΑΑ μπορεί να διατηρήσει προσωρινά τη ροή οξυγονωμένου αίματος προς τον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα όταν η καρδιά σταματά. Μπορούν να την εφαρμόσουν όλοι οι πολίτες που έχουν παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης.

Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η διαδικασία  αναζωογόνησης τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσης του παθόντα, δεδομένου ότι τα 4-6 πρώτα λεπτά μετά που θα σταματήσει η καρδιακή λειτουργία είναι τα πιο κρίσιμα.  Όταν παρέλθει αυτός ο χρόνος, έχει συμβεί  μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη.

Πάντοτε όμως και πριν να κάνουμε οτιδήποτε, το πρώτο μας μέλημα είναι να ειδοποιήσουμε  για ιατρική βοήθεια!

Η τεχνική της ΚΑΑ για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα πρέπει να γίνεται συνδυαστικά με την χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή.

Τι είναι ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής;

Ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (ΑΕΑ) είναι μια μικρή συσκευή που ανιχνεύει αυτόματα τον καρδιακό ρυθμό, διοχετεύει ρεύμα στο μυοκάρδιο και καθοδηγεί τον χρήστη με φωνητικές εντολές.  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους πολίτες που έχουν παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια ΚΑΑ και χρήσης ΑΕΑ .

Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές πρέπει να είναι εγκατεστημένοι σε πολυσύχναστους χώρους όπως Λιμάνια, Αεροδρόμια, Μετρό, Δημόσιες Υπηρεσίες, Καταστήματα, Ξενοδοχεία, Σχολεία, Αθλητικά Κέντρα κ.α.

Το γεγονός ότι αυτά που μπορεί να προσφέρει ένας πολίτης που θα βρεθεί εκείνη τη στιγμή στο περιστατικό, δεν μπορεί να τα προσφέρει κανένα σύγχρονο ασθενοφόρο κανένας υπερσύγχρονος υγειονομικός εξοπλισμός και κανένα εκπαιδευμένο διασωστικό προσωπικό, καθιστά και τόσο σημαντική την εκπαίδευση των πολιτών σε αυτό.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα, πραγματοποιούνται από τα κατά τόπους Περιφερειακά Τμήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών για πολίτες.

Επίσης όλο το χρόνο πραγματοποιούνται εγγραφές  στη Σχολής Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών από την ηλεκτρονική φόρμα εγγραφών που θα βρείτε στη σελίδα των Σαμαρειτών.

Για εγγραφές και οποιαδήποτε πληροφορία στο Τμήμα Κισαμου, κάθε Τετάρτη από τις 19:00-21:00,στην διεύθυνση Θ. Μπαξεβάνη 12, Καστέλι Κισάμου, (Πρώην Ωδείο) 

*Φωτογραφίες Ιωάννης Παπαδάκης / sadentrepese.blogspot.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook