«Νεφρό προς πώληση, ομάδα αίματος Ο+, αριθμός τηλεφώνου. Επείγον!», γράφουν τα περισσότερα φυλλάδια – Από το 1993 μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 30.000 μεταμοσχεύσεις νεφρών – «Οι άνθρωποι δίνουν όργανά τους επειδή έχουν ανάγκη από χρήματα. Αντί να κλέψουν, σώζουν μια ζωή», εξομολογείται γιατρός  

Κι όμως! Το Ιράν είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου το εμπόριο νεφρών είναι νόμιμο.

Στους δρόμους της Τεχεράνης όπως και σε άλλες πόλεις της χώρας, έχουν τοιχοκολληθεί αφίσες για την προώθηση πώλησης… νεφρών.

Κυρίως εκεί όπου υπάρχουν νοσοκομεία. Πολλοί είναι οι Ιρανοί που διαφημίζουν την πώληση του νεφρού τους. 

Στο φυλλάδιο αναγράφουν την ομάδα αίματος και τα στοιχεία επικοινωνίας- τηλέφωνο και όνομα. «Νεφρό προς πώληση, ομάδα αίματος Ο+, αριθμός τηλεφώνου. Επείγον!», γράφουν τα περισσότερα φυλλάδια.

Ο δότης είναι πρόθυμος να δώσει έναν εκ τω δύο νεφρών του αφού βέβαια διευκρινίσει, όπως αναφέρει δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Los Angeles Times, ότι χαίρει άκρας υγείας.

Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, το κόστος ενός νεφρού φθάνει τα 4.600 δολάρια.

Από το 1993 μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 30.000 μεταμοσχεύσεις νεφρών, όπως αναφέρει η εφημερίδα Los Angeles Times.

Όπως εξηγούν οι αρχές της Τεχεράνης, με τον τρόπο αυτό οι φτωχοί πολίτες κερδίζουν χρήματα μ΄έναν σχετικά ασφαλή τρόπο.

Με τον τρόπο αυτό, στο Ιράν διατηρείται το κόστος των χειρουργικών επεμβάσεων χαμηλό αλλά και μειώνεται ο χρόνος αναμονής των μεταμοσχεύσεων στη χώρα.

«Πράγματι, οι άνθρωποι δίνουν όργανά τους επειδή έχουν ανάγκη από χρήματα», επισημαίνει ο Νάσερ Σιμφορόους, πρόεδρος του τμήματος μεταμόσχευσης νεφρού στο ιατρικό κέντρο «Shahid Labbafinejad» στη βόρεια Τεχεράνη.

«Αντί να κάνουν κάτι παράνομο για να καλύψουν τα χρέη τους, όπως η κλοπή ή το λαθρεμπόριο, σώζουν πρώτα μια ζωή. Αυτό δεν είναι εκμετάλλευση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι καλό για τον λήπτη και τον δότη», προσθέτει.  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook