Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, με αντικείμενο το θέμα που έχει προκύψει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τις μεταμοσχεύσεις (16 Ιουνίου), για την \”εικαζόμενη συναίνεση\”. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, όλοι οι ενήλικοι πολίτες θεωρούνται δυνάμει δωρητές οργάνων, εφόσον δεν έχουν δηλώσει το αντίθετο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Η Εκκλησία, όπως αναφέρει το protothema, εκφράζοντας την αντίθεσή της στη σχετική διάταξη, ανακάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα τον εκπρόσωπό της από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

Ο Αρχιεπίσκοπος και ο υπουργός Υγείας συμφώνησαν σήμερα να συνεχιστεί η συζήτηση, καθώς η έναρξη της ισχύος της \”εικαζόμενης συναίνεσης\”, σύμφωνα με το νόμο, έχει οριστεί για την 01/07/2013.

Υπάρχει χρόνος, μέχρι την εφαρμογή του νέου νόμου, για να βρεθεί λύση, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, ενώ από την πλευρά του ο Ιερώνυμος είπε ότι υπάρχει μια διαφωνία, αλλά υπάρχει και το περιθώριο έως το 2013.

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων σημειώνει, από την πλευρά του, ότι και μετά την έναρξη της ισχύος της \”εικαζόμενης συναίνεσης\”, (2013), θα εξακολουθήσει να ζητείται η συναίνεση των συγγενών του εκλιπόντος για την αφαίρεση των οργάνων του, όπως γίνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη με την αντίστοιχη νομοθεσία.

Ο ΕΟΜ υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με την παγκόσμια εμπειρία, η εικαζόμενη συναίνεση, με τον τρόπο που εφαρμόζεται, έχει αποδειχθεί ως ένα αποτελεσματικό μέσο αλλαγής της νοοτροπίας των πολιτών υπέρ της Δωρεάς Οργάνων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook