Με βρισιές, απειλές και… σφυρίγματα επικοινωνούσαν με τον Μανώλη Λεμπιδάκη, τον αδερφό του Μιχάλη Λεμπιδάκη, οι απαγωγείς κατά τη διάρκεια της εξάμηνης ομηρείας του στην Κρήτη, δίνοντάς του σαφείς οδηγίες ακόμη και για την παράδοση των λύτρων και την απελευθέρωση του επιχειρηματία.

«Θέλω να μιλήσω με τον αδερφό μου για να βεβαιωθώ πως είναι καλά.», ήταν ορισμένα από τα πρώτα λόγια του στους απαγωγείς. «Από εσάς εξαρτάται αν θα τον πάρετε ζωντανό ή καθόλου» του είχαν πει οι δράστες σε άλλο σημείο της διαπραγμάτευσης, ενώ σε μία από τις τελευταίες τους συνομιλίες τον απείλησαν πως «ο Μιχάλης δεν θα αντέξει».

Όπως προκύπτει από την ογκωδέστατη δικογραφία, αλλά και τις μυστικές καταθέσεις του, τις οποίες φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», ο Μανώλης Λεμπιδάκης ήταν ο άνθρωπος που βίωσε για έξι συνεχόμενους μήνες έναν προσωπικό Γολγοθά, καθώς ήταν ο βασικός διαπραγματευτής με τους απαγωγείς σε συνεργασία με τα έμπειρα στελέχη της ΕΛΑΣ.

Στην πρώτη του κατάθεση, ο αδερφός του Μιχάλη Λεμπιδάκη αποκάλυψε στις αρχές πως είχε συμφωνήσει μαζί με τη σύζυγό του επιχειρηματία να είναι οι δύο βασικοί διαπραγματευτές σε περίπτωση που οι απαγωγείς επικοινωνούσαν μαζί τους.

«Είμαι συναισθηματικά φορτισμένος αυτή την ώρα δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί μου ακόμη. Αν επικοινωνήσουν θα σας το πω», ανέφερε στις αρχές του Απριλίου στην κατάθεσή του στο πλαίσιο της μυστικής προανάκρισης που διενεργούταν εκείνο το διάστημα.

Στις 2 Απριλίου έλαβε το πρώτο μήνυμα των απαγωγέων. Σε αυτό περιέχονταν η επιβεβαίωση πως οι απαγωγείς έχουν τον επιχειρηματία, το ΑΦΜ και η ημερομηνία γέννησης της γυναίκας του. Παράλληλα ο απαγωγέας του έγραψε το συνθηματικό «ΑΒ» ξεκαθαρίζοντας πως «αλλιώς δεν είμαι εγώ». Στις 3 Απριλίου έλαβε μήνυμα από τους απαγωγείς οι οποίοι έθεταν ως λύτρα τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Στις 9 Απριλίου είχε μία στιχομυθία με έναν δράστη, ο οποίος του μίλησε με αλλοιωμένη φωνή, γεγονός που δεν τον διευκόλυνε να διακρίνει αν είναι Έλληνας ή αλλοδαπός.

Σύμφωνα με την κατάθεση του Μανώλη Λεμπιδάκη, είχε τον εξής διάλογο:

Άγνωστος: «ΑΒ (σ.σ. συνθηματικό απαγωγέων με οικογένεια Λεμπιδάκη), κατάλαβες; Είστε έτοιμοι να κάνετε με τον άνθρωπό σας πάσχα;

Μανώλης Λεμπιδάκης: «Θέλω να μιλήσω με τον αδερφό μου για να βεβαιωθώ πως είναι καλά.»

Άγνωστος: «Ο άνθρωπός σας είναι καλά. Μη στεναχωριέσαι.»

Μανώλης Λεμπιδάκης: «Είναι καλά ο αδερφός μου; Απέδειξέ το. Ρώτα τον τι δώρο είχε πάρει εκείνος σε κάποιον συνεργάτη μας στη Γερμανία».

Άγνωστος: «Θα τα πούμε άλλη ώρα. Θα μιλήσουμε, εντάξει; Μη στεναχωριέσαι είναι καλά. Είσαι έτοιμος όμως; (σ.σ. εννοεί τα λύτρα που είχαν ζητήσει οι απαγωγείς).

Μανώλης Λεμπιδάκης. «Δεν είμαι έτοιμος»

Άγνωστος: «Εντάξει, τότε θα μιλήσουμε άλλη ώρα και θα μιλήσετε με τον άνθρωπό σας όταν είστε έτοιμοι, μην στεναχωριέσαι όλα είναι καλά».

Στις 11 Απριλίου έλαβε ακόμη ένα μήνυμα από τους απαγωγείς στο οποίο ενημερώθηκε για το πρώτο γράμμα του Μιχάλη Λεμπιδάκη προς την αγαπημένη του οικογένεια. Στις 12 Απριλίου περιέγραψε τις αρχές τον τρόπο με τον οποίοι οι απαγωγείς του ζητούσαν τα λύτρα, ο οποίος ήταν διαφορετικός από τα πρώτα ήπια μηνύματα που είχαν ανταλλάξει: «ΑΒ, πότε είσται έτημη, στηλε μηνημα τωρα εδώ τιποτα άλλο» για να απαντήσει ο ίδιος πως «αυτά που ζητάτε δεν υπάρχουν έχουμε μαζέψει μετρητά». Ο δράστης απάντησε στον Μανώλη Λεμπιδάκη: «ΑΒ, όχι κόλπα».

Οι βρισιές και τα σφυρίγματα

Στις αρχές του Ιουλίου ο αδερφός του Μιχάλη Λεμπιδάκη έλαβε ακόμη ένα μήνυμα, το οποίο αυτή τη φορά είχε απειλητικό ύφος. «ΑΒ, κ……..α το δούλεμα θα είναι ης βάρος σου», ήταν το μήνυμα του δράστη με τον Μανώλη Λεμπιδάκη να απαντά: «Δεν σε δουλεύω, ειλικρινά προσπαθώ, δεν θα έκανα τίποτα λιγότερο από τα πάντα για τη ζωή του αδερφού μου». Μετά από 20 μέρες έλαβε νέο μήνυμα στο οποίο τον προειδοποιούσαν πως ο Μιχάλης Λεμπιδάκης δεν είχε πολύ χρόνο ζωής. «Ο άνθρωπός σας δεν έχει πολύ ακόμη. Από εσάς εξαρτάται αν θα τον πάρετε ζωντανό ή καθόλου. 50 αδιαπραγμάτευτα. Όταν είσται έτημοι, ιδιοπιείστε», ήταν τότε το γραπτό μήνυμα των απαγωγέων.

Σε άλλη συνομιλία με απαγωγέα του κρητικού επιχειρηματία ο αδερφός του κλήθηκε να συνεννοηθεί μέσω σφυριγμάτων.

Μανώλης Λεμπιδάκης: Παρακαλώ, παρακαλώ.

Απαγωγέας: Δύο σφυρίγματα.

Μανώλης Λεμπιδάκης: Να με ακούσεις σε παρακαλώ πολύ. Δεν ξέρουμε αν ο Μιχάλης ζει. Έχω στείλει ένα κωλομήνυμα έχω στείλει εδώ και δέκα μέρες που σου είναι τζάμπα να το απαντήσεις με sms. Δεν είναι πειστήριο δεν σε βάζει σε πρόβλημα. Στείλε ένα απλό sms.

Απαγωγέας: Ένα σφύριγμα

Μανώλης Λεμπιδάκης: Εσύ θα έδινες χρήματα χωρίς να ξέρεις ότι είναι καλά ο αδερφός σου;

Απαγωγέας: Δύο σφυρίγματα.

Μανώλης Λεμπιδάκης: Να καθόμαστε να μιλάμε για χρήματα. Εγώ κοντεύω να χάσω τον πατέρα μου, ο οποίος είναι ογδόντα χρονών. Θέλω να ξέρω ότι ο αδερφός μου είναι καλά, να ξεκινήσουμε να μιλάμε.

Απαγωγέας: Δύο σφυρίγματα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook