Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων

Μετά και την ολοκλήρωση της λεγόμενης β φάσης προσλήψεων αναπληρωτών το καθεστώς της ομηρίας-ανασφάλειας συνεχίστηκε και φέτος, παρά τις υποσχέσεις και αυτής της κυβέρνησης για μόνιμους διορισμούς. Η αγωνία, η περιπλάνηση, η ελαστική εργασία για χιλιάδες συναδέλφους αναπληρωτές αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά. Οι εικόνες με τους συναδέλφους αναπληρωτές να κοιμούνται στις παραλίες ή να «αναγκάζονται» σε παραίτηση γιατί δεν υπάρχουν σπίτια, προκαλούν ντροπή και θίγουν την αξιοπρέπεια κάθε εκπαιδευτικού και εργαζόμενου. 

Είναι γνωστό σε όλους ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές όλων των κυβερνήσεων επεκτείνουν  τις ελαστικές μορφές εργασίας σύμφωνα με τις «βέλτιστες πρακτικές» του ΟΟΣΑ της Ε.Ε και του ΔΝΤ με στόχο την άρση της μονιμότητας και την κατάργηση κάθε κεκτημένου εργασιακού δικαιώματος. Στις σημερινές συνθήκες  η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και των κατευθύνσεων της Ε.Ε. για την εκπαίδευση και την εργασία βάλλουν ευθέως ενάντια στη μονιμότητα, μεταλλάσσουν την ίδια την έννοια της εργασίας υποβιβάζοντάς τη σε απασχόληση, ενώ μέσω και της αναμόρφωσης των ωρολόγιων προγραμμάτων μειώνουν το εκπαιδευτικό προσωπικό με πρώτα θύματα τους ελαστικά εργαζόμενους. Η χρόνια αδιοριστία όχι μόνο δε λύνεται, αλλά συνάδελφοι αναπληρωτές απολύονται μόνιμα και εκτοπίζονται στην ανεργία. Η ελαστική εργασία, η επισφάλεια και η εκ περιτροπής εργασία είναι οι τρεις πτυχές του νέου εργαζόμενου, ειδικά της νεολαίας, και η μόνη βέβαιη εργασιακή σχέση στην αβεβαιότητα και το φόβο της ανεργίας. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στην εκπαίδευση έχουν μονιμοποιηθεί με τον θεσμό του αναπληρωτή, επισφραγίζοντας το μοντέλο του σχολείου της αγοράς και του εργαζόμενου σε αυτό.

Τα ζητήματα που αφορούν στους αδιόριστους εκπαιδευτικούς πρέπει να ανοίξουν άμεσα, να συζητηθούν σε Γενικές Συνελεύσεις και τα αιτήματα να διεκδικηθούν αποφασιστικά μέσα από τα σωματεία. Επιβάλλεται να αντιπαρατεθούμε σε κάθε λογική διάσπασης σε ομάδες διαφορετικών συμφερόντων, που μόνο στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν την κατεύθυνση και την οργάνωση της πάλης .

Η ανάγκη να οργανώσουμε τα επόμενα βήματά μας καθίσταται τώρα πιο επιτακτική από ποτέ . Ανοίγουμε την συζήτηση πλατιά και ενωτικά, προκειμένου να δυναμώσουμε τις παρεμβάσεις μας, να συνομιλήσουμε με όρους ειλικρίνειας και όχι προσχηματικούς με ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, τα σωματεία, τους γονείς και τους μαθητές μας.

Καλούμε τους συναδέλφους/σες στη σύσκεψη για να αναλάβουμε συλλογικά και μέσα από το σωματείο μας  όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα διεκδικώντας :

  • Κάλυψη όλων των κενών. Μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών.

  • Πλήρη εργασιακά – ασφαλιστικά- μισθολογικά – συνδικαλιστικά δικαιώματα για τους αναπληρωτές

  • Διαφάνεια στις τοποθετήσεις στα λειτουργικά κενά.

  • Στέγη-σίτιση- φθηνή μετακίνηση

  • Υπερασπιζόμαστε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας. 

  • Αντιστεκόμαστε στην διάλυση του  δημόσιου σχολείου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook