Ο δείκτης τιμών παραγωγού της Ευρωζώνης ξεπέρασε τις προσδοκίες, όπως αναφέρει το capital.gr και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν επαλήθευσε την καταστροφολογία, υποδεικνύοντας πως η οικονομία της Ευρωζώνης είναι πιο ανθεκτική και δίνοντας ώθηση στο ευρώ πάνω από τα 1,45 δολάρια.

Ο δείκτης PMI, σε συνδυασμό με τα κέρδη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και την θετική έκβαση της ισπανικής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων ενίσχυσαν το συναλλακτικό ενδιαφέρον για το ευρώ.

Το ευρώ συνεχίζει την ανοδική του πορεία και παρά τα όποια απογοητευτικά μάκρο, όπως τον γερμανικό δείκτη ZEW, διατηρείται σε σχετικά υψηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου, ενώ ενισχύεται έναντι όλων των βασικών νομισμάτων.

Ο Alan Ruskin της Deutsche Bank αναλύει τα στοιχεία που δείχνουν την ισχυρή σχέση μεταξύ του ευρώ και των επιτοκίων των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης. Η σύγκριση των spreads των αμερικανικών κρατικών ομολόγων με τα γερμανικά υποδηλώνει ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα έπρεπε να διαπραγματεύεται γύρω στα 1,3950.

«Επομένως τι είναι αυτό που διατηρεί σε τόσο υψηλά επίπεδα το ευρώ; Σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με τις υποψίες της αγοράς για ένα νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed, σημειώνει ο αναλυτής της Deutsche Bank.

«Αντί να υπάρχει premium για την κατοχή ευρώ λόγω της κρίσης κρατικούς χρέους στην Ευρώπη… ένα έμμεσο risk premium επιβαρύνει το δολάριο», εκτιμά ο Ruskin.

Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,4466 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 0,77% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ενώ η ξέφρενη πορεία του σταμάτησε ακριβώς στο επίπεδο των 1,4500.

Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το ευρώ ενισχύεται σε ποσοστό 0,39% στα 110,748 γεν, ενώ έναντι της στερλίνας κινείται στις 0,8760 στερλίνες, με άνοδο 0,45%. Σε σχέση με το ελβετικό φράγκο, το ευρώ ενισχύεται κατά 0,45% στα 1,1400 φράγκα.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί έναντι του γεν στα 76,60 γεν, σημειώνοντας πτώση 0,32%, ενώ ανάλογη πτώση καταγράφει και έναντι του φράγκου στα 0,7882 φράγκα.


Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook