Συνολικά 110 τάφοι παιδιών, ηλικίας πάνω από 2.000 χρόνων, ανακαλύφθηκαν στη βόρεια επαρχία Χεμπέι. 

Το νεκροταφείο βρίσκεται κοντά στα ερείπια της πόλης Φουντί στην Χουάνγκχουα της επαρχίας Χεμπέι και χρονολογείται μεταξύ της περιόδου των Εμπόλεμων Κρατών (475-221 π.Χ.) και της βασιλείας του αυτοκράτορα Γιου (156-87 π.Χ.) της δυναστείας των Χαν.

Ο Τζανγκ Μπαομπάνγκ επιμελητής του μουσείου της πόλης Χουάνγκχουα, δήλωσε ότι οι τεφροδόχοι ήταν πήλινοι και ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο αρχαίο νεκροταφείο που βρέθηκε ποτέ στην Κίνα.

«Τα κεραμικά φέρετρα θάφτηκαν τρία μέτρα κάτω από το έδαφος. Τα περισσότερα από τα κρανία είχαν διατηρηθεί καλά επειδή τα υλικά των κεραμικών φέρετρων βοήθησαν στο να βγει έξω το οξυγόνο» λέει ο Τζανγκ. 

Αυτό που απομένει είναι οι αρχαιολόγοι να προσδιορίσουν το φύλο και την ηλικία των παιδιών που είχαν ταφεί, βάσει των δειγμάτων που έχουν συλλέξει για εργαστηριακές έρευνες.

Παράλληλα, αναμένεται να γίνει και τεστ στο DNA στα δόντια των παιδιών. Οι αρχαιολόγοι δηλώνουν εξαιρετικά περίεργοι για τον λόγο για τον οποίο θάφτηκαν μαζί τόσα πολλά παιδιά. 

Αρκετά είναι ηλικίας μόνο δύο έως τριών ετών, και άλλα μερικά χρόνια μεγαλύτερα. Το κρανίο και τα πόδια ήταν τοποθετημένα χωριστά από το κυρίως σώμα. Στα κεραμικά φέρετρα βρέθηκαν επίσης συνθέσεις από θαλάσσια κελύφη, καθώς η Χουάνγκχουα βρίσκεται στη δυτική πλευρά της θάλασσας Μποχάι, ως εκ τούτου οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν τοπικά υλικά για την κατασκευή τους. 

Ο Λι Τσουν, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο Σαανσί, τόνισε πως ένα τόσο μεγάλο παιδικό νεκροταφείο μαρτυρά ότι τα παιδιά είχαν συγκεντρωθεί για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό.

Ένας κινέζικος θρύλος λέει ότι ο πρώτος αυτοκράτορας Τσιν Σι Χουάνγκ έστειλε τον εξερευνητή Σου Φου να πλεύσει ανατολικά και να βρει το νησί Πενγκ Λάι για να αναζητήσει την αθανασία. Ο Σου λέγεται ότι πήρε μαζί του 5.000 παιδιά και νέους εργαζόμενους. Ο θρύλος του Σου Φου είναι κοινός για την Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία και κάθε χρόνο πραγματοποιούνται αναμνηστικές εκδηλώσεις για τον θρυλικό εξερευνητή, ενώ στην Ιαπωνία λατρεύεται ως θεότητα. Εικάζεται ότι η αρχαία πόλη της Φούντι στην Χουάνγκχουα αποτέλεσε προσωρινή διαμονή της ομάδας του Σου Φου.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους τρία είναι τα πιθανά σενάρια για τον θάνατο τόσων παιδιών. Θυσία, επιδημίες ή εξάντληση από τη σκληρή δουλειά.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook