Συνέντευξη του πρώην υπουργού στελέχους του κινήματος δημοκρατών σοσιαλιστών και μέλους του συντονιστικού της δημοκρατικής συμπαράταξης Μιχάλη Καρχιμακη στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

-Να ξεκινήσουμε πρώτα απ’ όλα με τις τελευταίες εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Βλέπουμε πολλούς να διεκδικούν την ηγεσία. Από αρχηγούς καλά τα πάμε σε όλους τους χώρους, από στρατιώτες τι γίνεται;

Ακούστε, είναι δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε φίλου, συντρόφου, που θέλει να εντάχθει και να υπηρετήσει τις ΑΡΧΕΣ και στις ΑΞΙΕΣ του χώρου, η διεκδίκηση της ηγεσίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εφ όσον βέβαια, υπάρχουν οι προϋποθέσεις οι οποίες ετέθησαν και από ότι διαπιστώσαμε όλοι μας, τηρήθηκαν.
Είναι απολύτως Δημοκρατικό, προσδίδει μια άλλη διάσταση. 
Μια διάσταση που θεωρώ ότι θα πρέπει να μπει και στην λογική,της κατάθεσης προτάσεων, απόψεων, θέσεων.    

Ποια είναι η προοπτική της Κεντροαριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας για το μέλλον; Πως η Σοσιαλδημοκρατία, μπορεί να ξεπεράσει όλα αυτά τα προβλήματα που δημιουργήθησαν με την ενσωμάτωση της, σε συντηρητικές καταστάσεις,και λογικές,οχι μονο στην Ελλάδα ,αλλα και στην Ευρώπη;
Αυτό είναι ένα μεγάλο ζητούμενο, αλλά και το αφήγημα, που πρέπει να κατατεθεί και από τους 10 υποψήφιους. 
Δηλαδή, υπάρχει ένα μείζον θέμα, δεν θα πρέπει να αναλισκόμαστε με τεχνικά ζητήματα πως θα διεξαχθεί η ψηφοφορία. 
Αυτά όλα θα επιλυθούν. 
Έως τώρα, από την τελευταία ημέρα κατάθεσης υποψηφιοτήτων, ελάχιστα έχουμε ακούσει σε σχέση με το πώς φτάσαμε στο σήμερα, πως δημιουργήθηκε όλη αυτή η κατάσταση του βαθέματος της κρίσης αλλά και για το πώς η Σοσιαλδημοκρατία, η Κεντροαριστερά, μπορεί να αντιμετωπίσει με περιεχόμενο, με ελπίδα και εμπιστοσύνη ,τα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας.                                                                       
Να μην αποτελεί η σοσιαλδημοκρατία,ένα γεωγραφικό περισσοτερο περίγραμμα ,όσον αφορά την πολιτική έκφραση διαφόρων σχημάτων, τα οποία συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, αλλά ποιο είναι το περιεχόμενο των πολιτικών, των προτάσεων που καταθέτουν για την έξοδο της Χώρας από την κρίση για το ποιους θα υπηρετήσουμε και ποιους θα αφήσουμε η θα αντιπαρατεθούμε και τελικώς να δικαιώσουν στην συνείδηση των δημοκρατών πολιτών, όσους εντάσσονται στην λογική μιας δημοκρατικής προοπτικής και όχι μιας συντηρητικής εκδοχής,.

Να γίνει διακριτό, το περιεχόμενο, που καταθέτουν.                                  
Μέχρι σήμερα, θεωρώ ότι πολύ λίγα έχουμε ακούσει.                                       
Ελάχιστη αναφορά, στην καταστροφική διακυβέρνηση της χώρας από την κυβέρνηση Καραμανλή, στο χρονικό διάστημα 2004-2009.                                   
Ποιος λοιπόν κατέστρεψε την χώρα;
Πρόλαβε ο Παπανδρέου να το επιτελέσει απο τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2010;
Πρέπει να ειπωθεί ηχηρά και δυνατά  το ότι από το 2004-2009, υπήρχε ένας εκτροχιασμός της χώρας, το οποίο πιστοποιούν και ολοι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί. Πιστοποιείται επίσης από τις Ελληνικές Υπηρεσίες, οι οποίες τότε στον Παπανδρέου, απέκρυψαν ότι το 2009 παρέλαβε έλλειμμα 16 δις ενώ το 2003 είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα και χρέος 320 δις,  ενώ το 2004 είχαμε 170 δις.
Δηλαδή διπλασιασμός χρέους σε πέντε Χρονια .

-Ο κύριος Προβόπουλος είχε πει ότι είχαν ενημερωθεί και ο κύριος Καραμανλής και ο κύριος Παπανδρέου.

Ποιος, το είχε πει; Ο κος Προβόπουλος λέει ψέματα. Είναι απολογούμενος  για το πώς χειρίστηκε το θέμα των Τραπεζών, το πώς έγιναν σκανδαλώδεις αγοραπωλησίες, Αγροτική Τράπεζα ,προτον κλπ.
Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν, ότι δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο απο κάθε άποψη ,γιατί γνώριζε από τον Αύγουστο του 2009 ότι είχε έρθει το Δ.Ν.Τ. στην Ελλάδα, και είχε υποδείχθει απο  το  Δ.Ν.Τ. ότι με την ροή που πάει η εξέλιξη της Ελληνικής Οικονομίας μπορεί το χρέος να φτάσει το 700% και όταν συνάντησε τον Παπανδρέου λίγες ημέρες πριν τις εκλογές ο κύριος Προβόπουλος δεν είπε τίποτα,ούτε για το πραγματικό έλλειμα ούτε τι ειχε αναφερθεί απο το Δ.Ν.Τ για το χρέος.
Άκρα του τάφου σιωπή.
Και ο κ.Καραμανλης στο προεκλογικό ντιμπέιτ επίσης μίλησε για έλλειμα 6%.,και οχι για 16%.
Αποτέλεσμα να φτάνουν κάποιοι να λένε ότι ο Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έφερε το Μνημόνιο.                                                                             
Τι ήταν λοιπόν το Μνημόνιο; 
Το μνημόνιο ήταν το αναγκαστικό δάνειο απο την Ευρώπη γιατι δεν μας δάνειζαν οι αγορές λόγω της καταστροφικής πολιτικής του Καραμανλή,που σημερα ειναι απο όλους σχεδόν στο απυρόβλητο.
Να γίνει λοιπόν μια πλήρη περιγραφή  της πραγματικότητας από τους υποψηφίους, εφ όσον επιθυμούν να ανακτηθεί η ηγεμονία του χώρου, η οποία χάθηκε διότι κατασυκοφαντήθηκε η Παράταξη στο σύνολό της. 
Αν δεν αποκατασταθεί αυτός ο ΑΝΗΘΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ ότι ΠΡΟΛΑΒΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ, από τον Νοέμβρη του 2009 μέχρι τον Μάρτη του 2010, νομίζω όσα προγράμματα, προτάσεις και αν κατατεθούν – που ειναι απαραίτητο ,να κατατεθούν- άποψη μου είναι ότι ο κόσμος θα εξακολουθεί να είναι δύσπιστος
. Θα σου λέει διαρκώς, μας έβαλες στο μνημόνιο.                                                      
Πρέπει, επιβάλλεται να εξηγήσουμε στην κοινωνία, τι είναι αυτό το μνημόνιο, οτι ήταν το αναγκαστικό δάνειο, και τι σημαίνει αυτό; 
Πάω αναγκαστικά να δανειστώ από κάπου αλλού, διότι αυτός που με δάνειζε σταμάτησε πια,και εάν δεν δανειστώ δεν πληρώνω μισθούς ,συντάξεις,νοσοκομεία σχολεία ,κοινωνικές υπηρεσίες,κλπ,άρα οδηγούμαι  στην καταστροφική χρεοκοπία.

Και ποιοι ήταν αυτοί; 
ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ. 
Γιατί οι αγορές δεν σε δάνειζαν; 
Εξ αιτίας της πολιτικής Καραμανλή, που οδήγησε την χώρα στην πλήρη οικονομική καταστροφή και τον οικονομικό εκτροχιασμό.
Σου  λένε, έφερες το Δ.Ν.Τ.  
Να γίνει κατανοητό, να τελειώνουμε με το παραμύθι περί Δ.Ν.Τ και επιτέλους να καταρρεύσει ο μύθος περί του Δ.Ν.Τ. 
Δεν το έφερε λοιπόν  ο Παπανδρέου και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. 
Το Δ.Ν.Τ., το επέβαλλε η Ευρώπη, επειδή δεν είχε τεχνογνωσία. 
Άλλωστε ακριβώς το ίδιο επικαλούνται και σήμερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε δημόσιες εμφανίσεις τους,απο τον υπουργό οικονομικων ,μέχρι και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. 

Από την άλλη, δεν θα μιλήσουμε, ότι η πολιτική αναταραχή που δημιουργήθηκε και οτι η αναγκαστική απομάκρυνση της κυβέρνησης Παπανδρέου, οδήγησε στο βάθεμα της κρίσης ; ‘Η δεν πρέπει να πουν όλοι οι υποψήφιοι ότι για παράδειγμα η κατάσταση ,οικονομική και προπάντων κοινωνική ,μετά την απομάκρυνση  της εκλεγμένης Κυβέρνησης Παπανδρέου στο μέσον της τετραετίας, χειροτέρευσε;                         
Με βασικό αίτιο την συνεχή πολιτική αναταραχή και αστάθεια ,όπου οι πάντες γνωρίζουν οτι η πολιτική αναταραχή και ανωμαλία απο την εκδίωξη της κυβέρνησης Παπανδρεου οδήγησε στην απώλεια του 50% του εθνικού προϊόντος που ειχε χαθεί λόγω της κρίσης;
Δεν πρέπει να ειπωθεί τελικώς,  την ώρα που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, του Γιώργου Παπανδρέου, ετοιμαζόταν,να εφαρμόσει και εφάρμοσε συγκρουσιακές προοδευτικές μεταρυθμιςεις,όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ,ο νόμος για το λαθρεμπόριο πετρελαίου το λαθρεμπόριο των τσιγαρων κλπ,ήθελε να βάλει τάξη  στο Τραπεζικό σύστημα, για το πώς δινόντουσαν τα δάνεια, σε μεγαλοσχήμονες χωρίς εγγυήσεις ,τότε ήρθαν όλα τα συστήματα πολιτικά μιντιακα και οικονομικά  να επιτεθούν ενάντια στην Κυβέρνηση, δημιουργώντας μια πολιτική αναταραχή, με τους αγανακτισμένους με την αντιμνημονιακή ρητορεία που σήμερα όλοι έχουν παραδεχθεί ότι το μνημόνιο ήταν το αναγκαστικό δάνειο;  
Μέχρι και ο σημερινός Πρωθυπουργός το αναφέρει στον Δημόσιο λόγο του.

Θα τις πούμε καθαρά τις αλήθειες επιτέλους;                               
Ότι δεν οδήγησε την χώρα στην κατάρρευση η Κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά η Κυβέρνηση Καραμανλή και ότι για να ανακτήσει την ηγεμονία ο χώρος πρέπει να καταρρεύσει η αισχρότητα παραπλανητικών μυθευμάτων,που κυριάρχησαν με ανήθικο τροπο τότε;

Θα πούμε επιτέλους, ξανά και ξανά, ότι αυτή η Παράταξη, έχει στο ισοζύγιο της μια τεράστια, ανεκτίμητη, φαραωνική προσφορά σε σχέση με τα λάθη της, τις παραλείψεις της ή ακόμη και με την αναίρεση, αθέτηση,  και τις αστοχίες ;            
Πρώτα απ’ όλα, δεν θα πρέπει να αποκαταστήσουμε το κύρος και την αξιοπιστία της Παράταξης σε σχέση με την προσφορά της και κάποιοι οι οποίοι συμμετέχουν στον προεκλογικό αγώνα ΝΑ ΜΗΝ Δυσφορουν ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΗΝ ΛΈΞΗ ΠΑΣΟΚ, ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΑΣΟΚ και το όνομα του ΓΙΏΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

. Μιλάτε για την διακυβέρνηση της χώρας, από τον Καραμανλή αλλά βλέπουμε ότι πριν το 2004, οι διάφοροι Τσοχατζόπουλου κλπ , έκαναν το δικό τους παιχνίδι. Δηλαδή και το ΠΑΣΟΚ, έχει τις δικές του ευθύνες.

Σας είπα. Το ισοζύγιο της προσφοράς του ΠΑ.ΣΟ.Κ σε σχέση με ολους τους παραπάνω ,όπως τους αποκαλείται δημόσια, το βαρος  της  προσφοράς στην πλάστιγγα την πολιτική ,είναι φαραωνική σε σχέση με τα όποια λάθη, όποιες παραλείψεις ή με τις όποιες αναμενόμενες ,αναμετρήσεις με τον αξιακό πυρήνα της παράταξης.
Γιατι να μην μιλαμε λοιπόν για τον Ανδρέα Παπανδρεου,τον Γεννηματα,την Μελινα ,τον Πεπονή,τον Χαραλαμπόπουλο,τονΑλευρα,και τόσους άλλους που τίμησαν , με το ήθος τους και την δημιουργική προσφορά τους την συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού?

-Να σταθούμε και σε ένα άλλο σημείο, γιατί μιλάμε για σοσιαλδημοκρατία και δυστυχώς σε αυτή την χώρα αλλά και γενικότερα, έχουμε χάσει το νόημα των διαφόρων χαρακτηρισμών που αποδίδουμε. Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο κύριος Παπανδρέου είχε βάλει τους πλέον φιλελεύθερους, Μάνο, Ανδριανόπουλο. Μιλούσε από το Λαύριο για την ανασφάλιστη εργασία των νέων.

Ακούστε. Είναι με τελείως διαφορετική κατάσταση αυτή όπου η απόλυτη ιδεολογική και πολιτική επικυριαρχία την περίοδο εκείνη, ήταν πραγματικά από τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας.

Υπήρχε λοιπόν  μια πολιτική επικυριαρχία και ένας συσχετισμός δυνάμεων που δεν επέτρεπε να επιβληθούν απόψεις, έτσι όπως το λέτε εσείς, ούτε του κύριου Μάνου, ούτε του κύριου Ανδριανόπουλου. Aλλά όμως είναι τελείως διαφορετικό να προχωράς και να συνεργάζεσαι με την δεξιά, πολιτικά και προγραμματικά.

Λεω πράγματα τα οποία τα είχα πει στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ τον Δεκέμβρη του 2012. Ζήτησα να διακοπεί ο ομφάλιος λώρος της συνεργασίας με την Δεξιά, διότι ο κόσμος της Δημοκρατικής Παράταξης ήταν και ειναι  ένας αντιδεξιός προοδευτικός κόσμος, αλλα σπάσαμε δυστυχώς τις διαχωριστικές γραμμές. 

Αποτέλεσμα ο κόσμος να στραφεί αλλού, αισθάνθηκε ότι προδόθηκε η διαδρομή του,οτι υποχωρήσαμε απο τις γραμμές μας.
Είδαμε  άλλωστε τα αποτελέσματα των Γερμανικών εκλογών, τι αποδείχθηκε; 
Όπου υπήρξε Σοσιαλδημοκρατικός χώρος που συνεργάστηκε με συντηρητικές δυνάμεις τα αποτελέσματα ήταν πτωτικά.        Δεν μπορεί να συνεργάζεσαι με τον ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΌ ΣΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟ, θα μου επιτρέψετε μια επισήμανση, ρωτήθηκα τότε, τι θες να κάνουμε για την σωτηρία της χώρας, να μην συμμετέχουμε,σε κυβέρνηση συνεργασίας;
ΒΕΒΑΙΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ.
ΔΙΝΕΙΣ ΨΗΦΟ ΑΝΟΧΗΣ και την ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ,με σκληρή κριτική δεν δίνεις λευκή επιταγή.
Δεν την χρεώνεσαι,αρκετά είχαμε χρεωθεί. μεσα απο την παραπληροφόρηση των οικονομικων και πολιτικών συμφερόντων (π.χ Ζάππεια κλπ)
Είναι ανεπίτρεπτο ότι κακό γίνεται να το χρεώνεται τότε το ΠΑΣΟΚ και ότι καλό ο Σαμαράς.                                                  
Που οδήγησε η δεξιά λοιπόν συγκατοίκηση; 
Στην κατάρρευση. 
Είχαμε διαφωνίες, εγώ ήμουν η μειοψηφική άποψη τότε και βεβαίως διώχθηκα δικαστικά με άλλα προσχήματα από διάφορα συστήματα, τα οποία προέρχονται από την περίοδο 2004-2009 στήνοντας πλαστές κατηγορίες, βάζοντας υπόδικους να καταθέτουν εναντίον μου.
την ίδια ώρα που υπήρχε επίσημη άποψη της πολιτείας, να σας φέρω παράδειγμα, με κατηγόρησαν ότι έπαιρνα την πρωινή ενημέρωση του Καραμανλή και την πήγαινα στον Παπανδρέου αλλά την ίδια ώρα έρχεται ο επίσημος προασπιστής των Εθνικών συμφερόντων της Πολιτείας, η υπηρεσία που λένε ότι εγώ ζήταγα έγγραφα, και επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε τέτοιο θέμα και ανάμεσα στην κατάθεση ενός υπόδικου και στην κατάθεση της επίσημης υπηρεσίας για την προστασία της Εθνικής Ασφάλειας, κρινεσαι κατηγορούμενος. 
Ποια είναι τελικά τα συστήματα που επικυριαρχούν.  

-Κύριε Καρχιμάκη, είσαστε από τους ανθρώπους που πραγματικά λέγατε και λέτε, τα πράγματα με το όνομά τους. Επιτρέψτε μου το τελευταίο ερώτημα. Η Κεντροαριστερά, για να πάει μπροστά, πως είναι δυνατόν να πάει, όταν σε αυτήν συμμετέχουν πολιτικοί, οι οποίοι έχουν αλλάξει κόμματα σαν τα πουκάμισα, ενώ παλαιότερα που με μια αλλαγή κόμματος, δεν λέμε για αποχώρηση από ένα κόμμα που δεν σου ταιριάζει, μιλάμε για συνεχή εναλλαγή κομμάτων, υπάρχουν πάρα πολλοί βουλευτές και επίσης μέσα σε αυτούς βρίσκονται και άνθρωποι, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί από εσάς, από άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για Συνταγματικό Πραξικόπημα. Πως είναι δυνατόν να δώσουν κάτι νέο ως Κεντροαριστερά;

Ακριβώς. Σε αυτό θα κληθεί  να κρίνει ο κόσμος, όταν θα ακούσει όλους τους υποψηφίους. 
Εκεί θα μπορούσαμε να πούμε, είναι η κορύφωση της δημοκρατίας. 
Ο κόσμος μας στο πολιτικό dna του, ο δημοκρατικός ψηφοφόρος, γνωρίζει τι ακριβώς έχει συμβεί.  
Γι’ αυτό τονίζω ότι πρέπει να κριθούν οι υποψήφιοι με βάση το αφήγημα. 
Πως φτάσαμε εδώ, πως συκοφαντήθηκε μια παράταξη και ένας Πρωθυπουργός; 
Το πώς μια εκλεγμένη κυβέρνηση με 44%, που έπρεπε να ολοκληρώσει την τετραετία της, ανεκόπη  στην μέση της θητείας της?
ποιο είναι το νέο περιεχόμενο με βάση τα νέα δεδομένα μια Σοσιαλδημοκρατικής εκδοχής; 
Πως θα δημιουργήσουμε νέο παραγόμενο πλούτο, πως θα αναδιανείμουμε, σε ποιες κατηγορίες, με ποια κριτήρια; 
Ποιους θα υπηρετήσουμε ,με ποιους θα συγκρουστούμε?
Όλα αυτά ζητούν απάντηση από τους υποψηφίους για να μπορέσουν να διεκδικήσουν την ψήφο των συμμετεχόντων πολιτών.                                                
Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιοι, έχουν όλα αυτά τα δεδομένα που αναφέρατε, τα οποία αυτομάτως χαρακτηρίζουν κάποιο υποψήφιο αρνητικά, η και θετικά αυτο θα κριθεί από τον κόσμο. 
Όλοι θα βγουν στην πολιτική διαδικασία να εκφράσουν τις απόψεις τους. Επαναλαμβάνω θα κριθεί ποιοι πήραν θέση στα δύσκολα, ποιοι σιωπούσαν την επίμαχη περίοδο που δίναμε την μάχη και μπαρουτοκαπνιζόμαστε.                         
Να ξεκαθαρίσουν κάποιοι, που εμφανίζονται ως οι εκφραστές του νέου τι εννοούν παλιό και τι νέο. 
Είναι παλιό, και φθαρμένο, για παράδειγμα εκείνο το οποίο συγκρούσθηκε, αντιτάχθηκε στην διαφθορά, στην ανομία, στην μη τήρηση των κανόνων  και είναι καινούργιο κάτι που εμφανίστηκε για πρώτη φορά, το Νεόφαντο ; 

Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν, ότι δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς, που βρίσκεται στο ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΏΝ ΣΥΖΗΤΉΣΕΩΝ, στο πολιτικό σκηνικό, γιατί ακριβώς θα προκύψουν πολλές και μεγάλες εξελίξεις από το αποτέλεσμα και την πορεία αυτού του σχήματος, και είναι ολοφάνερο ότι  όλοι το παρακολουθούν με τεράστιο ενδιαφέρον.   

Είναι καθοριστικό, στην διαδρομή έως τις εκλογές για τον επικεφαλής της Κεντροαριστεράς, να ειπωθούν όλα. 

Πρέπει στην συνείδηση του μέσου Δημοκρατικού Πολίτη, να υπάρχει μια πλήρης ανάλυση κυρίως για την προοπτική του μέλλοντος. 
Για μια χώρα βιώσιμη.                                                                        
Με βάση το τι θα πουν οι υποψήφιοι, με βάση την διαδρομή τους, την συνεισφορά τους, πως συμμετείχαν στα δύσκολα του χώρου, το πώς συνέβαλλαν αν συνέβαλλαν να μην υπάρξει συνέχεια της κυβέρνησης Παπανδρέου, που οδήγησε και στην κατάρρευση του χώρου ,όλα αυτά θα αξιολογηθούν από το εκλογικό σώμα. 
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook