“Ευχαριστούμε τους Έλληνες για την φιλοξενία στην Βάση της Σούδας” είπε ο Τραμπ – «Η βάση της Σούδας μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Στην ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα στάθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για την ανάγκη μιας αξιόπιστης ελάφρυνσης χρέους, αναφέρθηκε στη σημασία της ναυτικής βάσης της Σούδας, ενώ ανακοίνωσε πως υπήρξε συμφωνία για την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών F-16 της Ελλάδας. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αμερικανούς να επενδύσουν στην Ελλάδα, διαβεβαίωσε πως η χώρα μας εξέρχεται δυναμικά από την κρίση και έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε υποστηρικτικός στις προσπάθειες της Ελλάδας στον τομέα της οικονομίας. Σχολιάζοντας το νέο ρεκόρ που σημείωσε ο Dow Jones, ο κ. Τραμπ υποστήριξε «πως ελπίζουμε να καταγράψει και η Ελλάδα ρεκόρ». «Είμαστε ευγνώμονες για τον κ. Τσίπρα. Η Ελλάδα είναι λίκνο της Δημοκρατίας. Η φιλία με τους Έλληνες είναι μακρά και διαρκής. (…) Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν κοινή δέσμευση υπέρ της κυριαρχίας και της Ελευθερίας, μπροστά μας υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Είχαμε εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση για άμυνα, εμπόριο και ενέργεια. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για την φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα. Ευχαριστώ για την τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας για το ΝΑΤΟ. Θα αναβαθμίσουμε τα F16 της Ελλάδας, συμφωνία ύψους 2,4 δις. δολαρίων. Στεκόμαστε δίπλα στην Ελλάδα, να συνεχίσει ο κ. Τσίπρας τις μεταρρυθμίσεις και πρέπει να υπάρξει αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους. Η χώρα έχει τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις» ανέφερε εισαγωγικά ο κ. Τραμπ.

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Η φιλία μεταξύ των λαών μας είναι ισχυρή και βασίζεται στις κοινές μας αξίες. Η σχέση μας στηρίζεται σε μια εξαιρετικά δυναμική ομογένεια που προσφέρει πολλά και στις δύο χώρες. Οι σχέσεις μας τις ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η στρατηγική μας βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό» είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Η Ελλάδα εκπληρώνει τρεις βασικούς στόχους που δεν αφορούν μόνο την ίδια αλλά έχουν ιδιαίτερη σημασία σε διεθνές επίπεδο: Εξέρχεται δυναμικά από την κρίση με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω και το οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτή. Η Ελλάδα καθίσταται ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας και συνεργασίας σε μια από τις πιο ασταθείς περιοχές του πλανήτη. Είμαστε αξιόπιστος εταίρος με τις ΗΠΑ, εκπληρώνουμε τις στρατιωτικές μας δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ. Συνεχίζουμε τον διάλογο με την Τουρκία παρά τις δυσκολίες, πορωθούμε σχήματα συνεργασίας στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα όντας ισχυρή δύναμη σε ναυτιλία και τουρισμό, γίνεται σημαντικός κόμβος στην Ενέργεια και τις μεταφορές». 

Αναφερόμενος στο διπλωματικό πεδίο και τις επενδύσεις, ο πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη των ΗΠΑ στη λύση του Κυπριακού, αλλά στο να τερματιστεί η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. «Προσβλέπουμε σε προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων και μεγαλύτερη στήριξη από τις ΗΠΑ για να βγούμε από την κρίση. Η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει τον ρόλο του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά μόνο εάν απελευθερωθεί από τις εθνικές της ανησυχίες. Και οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Προσβλέπουμε σε βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Τονίζουμε όμως ότι η επικίνδυνη παραβατική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, θα πρέπει να τερματιστεί. Η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο, αλλά θα προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι παράνομων διεκδικήσεων». 

Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για τις παλαιότερες δηλώσεις του για τον Ντ. Τραμπ, τονίζοντας πως η προσέγγιση του προέδρου των ΗΠΑ «μπορεί να μοιάζει κάποιες φορές διαβολική αλλά είναι για καλό. Οι δυνατότητες των ΗΠΑ να παρέμβουν για το καλό είναι εξαιρετικά σημαντικές. Αισθάνθηκα πως υπάρχει γόνιμη προοπτική για να παραμερίσουμε τις διαφορές που έχουμε και να βρούμε το κοινό έδαφος».

«Η Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά σταθερή χώρα, μπορεί να ξεπεράσει το οικονομικό εμπόδιο. Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ως έθνος, έχουμε εμπιστοσύνη στα αμυντικά τους σχέδια. Προσδοκούμε να συνεχίσουμε τη σχέση που έχουμε με την Ελλάδα για πολλά χρόνια» απάντησε με τη σειρά του ο κ. Τραμπ. 

Επανερχόμενος στο θέμα των επενδύσεων, ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τις ενέργειες της κυβέρνησης για την προσέλκυσή τους. «Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, θελήσαμε να συγκρουστούμε με τις παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης. Θέλουμε να φτιάξουμε περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις, γιατί οι επενδύσεις είναι δουλειά. Ο αναπτυξιακός νόμος που περάσαμε παρέχει σταθερό φορολογικό περιβάλλον σε μεγάλες επενδύσεις, απλοποιήσαμε το πλαίσιο. Προχωρήσαμε σε σημαντικές αλλαγές για να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία στο Δημόσιο και βεβαίως όραμά μας είναι η ψηφιακή δημόσια διοίκηση. Έχω συγκροτήσει task force για τις επενδύσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο. Ο κ. Τραμπ με ρώτησε για το Ελληνικό και είχε ενδιαφερθεί ο ίδιος ως επιχειρηματίας. Η επένδυση προχωράει και η περιοχή θα μεταμορφωθεί σε ένα τεράστιο πρότζεκτ real estate. Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στην απορρόφηση επενδυτικών κονδυλίων. Το μήνυμα που στέλνω είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο ελκυστικός προορισμός για τον τουρισμό αλλα για επενδύσεις» είπε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του εμπιστεύεται την Ελλάδα. «Άφησε πίσω της τα προβλήματα, έχει πάρει πολλές δύσκολες αποφάσεις. Είμαστε χαρούμενοι με την προοπτική ανανέωση του στόλου των F-16. Έχουμε εξαιρετικούς Έλληνες ομογενείς στις ΗΠΑ. Αυτή η χώρα, έχει τρομερές δυνατότητες και ελπίζουμε να τις αξιοποιήσει πλήρως». 

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Τουρκία είναι δημοκρατική χώρα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η χώρα θα πρέπει να πιεστεί «ώστε να κάνει μεταρρυθμίσεις για τον εκδημοκρατισμό της. Είμαστε υπέρ της παραμονής της στο ΝΑΤΟ και θα πρέπει να κάνουμε σαφές ότι ο δρόμος προς την ΕΕ και τη συνεργασία με τον Δυτικό Κόσμο έχει και κάποιες προϋποθέσεις. Η βασική είναι να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να συνεργάζεται ώστε να αποφεύγει τις εντάσεις με συμμαχικές χώρες». 

Τέλος, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. «Προχωρήσαμε σε ένα νέο δόγμα, μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής με στόχο μας να αναβαθμίσουμε την Ελλάδα στην περιοχή. Κατ αρχάς αναβαθμίσαμε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην περιοχή. Διαδραματίζουμε εδώ και πολλά χρόνια τον ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου στην περιοχή. Μπορούμε όμως και να συνομιλούμε με αραβικές χώρες αλλά και αυτές της Ανατολής .Για τη Σούδα είναι γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη σημασία που αξιολογήσαμε από κοινού», υποστήριξε καταλήγοντας πως η Σούδα μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook