Το ποσό των 3 δισ. ευρώ, με χαμηλότερα επιτόκια, εξασφάλισε η Ισπανία μέσω δημοπρασίας τρίμηνων και εξάμηνων εντόκων γραμματίων. Συγκεκριμένα δανείστηκε 805 εκατ. ευρώ σε τρίμηνα έντοκα γραμμάτια με επιτόκιο 1,35% έναντι 1,9% κατά την προηγούμενη δημοπρασία και 2,14 δισ. ευρώ με επιτόκιο της τάξεως του 2,2% έναντι 2,5% κατά την προηγούμενη δημοπρασία.

Εξάλλου, την τροποποίηση του Συντάγματος με στόχο την θέσπιση ορίου για το χρέος προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο με στόχο την εξασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Όπως είπε επικοινώνησε με το κόμμα της αντιπολίτευσης People\’s Party (PP) τονίζοντας η υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι εφικτή πριν την πραγματοποίηση των εκλογών στις 20 Νοεμβρίου. Από τη μεριά του ο πρόεδρος του PP, δήλωσε πως κόμμα του θα στηρίξει οποιαδήποτε τροποποίηση του συντάγματος για τον περιορισμό των δαπανών.

Ο Θαπατέρο, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, στο πλαίσιο της παρουσίασης νέων μέτρων για την εξοικονόμηση 5 δισ. ευρώ ανακοίνωσε επίσης μεταρρυθμίσεις για την αγορά εργασίας μεταξύ των οποίων η μετατροπή των συμβολαίων μερικής απασχόλησης των νέων εργαζομένων σε συμβόλαια εκπαίδευσης απροσδιόριστης διάρκειας καθώς και προγράμματα εκπαίδευσης σε άλλους τομείς για νέους που μένουν άνεργοι.

Αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, στα οποία περιλαμβάνονται η μείωση του κόστους της προμήθειας των φαρμάκων και η προείσπραξη εταιρικών φόρων, ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε πως θα εξασφαλίσουν τη μείωση του ελλείμματος στο 6% του ΑΕΠ από 9,2% το 2010.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook