Δείτε την επίσημη ανακοίνωση

Λεπτομέρειες για το πακέτο αναβάθμισης των ελληνικών F-16 στο οποίο αναφέρθηκε τουλάχιστον τέσσερις ο Ντόναλντ Τραμπ στις δημόσιες τοποθετήσεις του κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε μετά το πέρας των επαφών η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) των ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για εκτιμώμενο κόστος της τάξης των 2,404 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται πως ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι τα 2,4 δισ. δεν αφορούν στην αναβάθμιση των F-16, η οποία θα κοστίσει 1,1 δισ και τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν σε προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της DSCA η Ελλάδα ζήτησε την αναβάθμιση του στόλου των F-16 σε F-16 Block V και αυτό θα περιλαμβάνει όλο τον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό και τα σύγχρονα ραντάρ APG-83 AESA, σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS) εξομοιωτή πτήσεως F-16V, την αναβάθμιση δυο υπαρχόντων εξομοιωτών της Πολεμικής Αεροπορίας σε F-16V, αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II, εξοπλισμό υποστηρίξεως εδάφους, συστήματα ολοκληρώσεως των συστημάτων και δοκιμών, ανταλλακτικά και άλλα.

Όπως επισημαίνεται επίσης ο βασικός εργολάβος θα είναι η Lockheed Martin που εδρεύει στο Τέξας ενώ όσον αφορά τα αντισταθμιστικά ωφέλη επισημαίνεται ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο συμφωνίας του εργολάβου και της Ελλάδας.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι δεν είναι αυτή τη στιγμή γνωστά τα αντισταθμιστικά, ωστόσο η Ελλάδα συνηθίζει να ζητά τέτοια ωφελήματα.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η αγορά αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ με την βελτίωση των δυνατοτήτων άμυνας μιας συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι δεν μεταβάλλεται ο συσχετισμός δυνάμεων στην περιοχή που θα γίνει η πώληση του πακέτου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 σε F-16 Block V θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμείνει διαλειτουργική με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Θα βοηθήσει επίσης την Ελλάδα να διατηρήσει τις δραστηριότητές της στο μέλλον, μειώνοντας έτσι την απειλή που δημιουργούν οι εχθροί της συμμαχίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές για την ασφάλεια.

Η Ελλάδα απασχολεί επί του παρόντος ένα μείγμα F-16 Block 30, Block 50, Block 52 +, και Block 52 + αναβαθμισμένο.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση για τη συμφωνία των F-16.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook