Το 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων σε συνεργασία με το  StoryDoc – δράση HomeNewHome- , το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο – δράση  ORES –  την Ένωση Ελλήνων Γελοιογράφων και το Πρόγραμμα Στέγασης Αιτούντων Άσυλο στην Κρήτη παρουσιάζει το αφιέρωμα στο προσφυγικό ζήτημα με τον τίτλο «ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΠΟ ΞΕΝΟΣ».

Το αφιέρωμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει :

• Επτά  μεσαίου και μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που προσεγγίζουν διαφορετικές όψεις του προσφυγικού ζητήματος 

Μεταξύ των ταινιών αυτών συμπεριλαμβάνονται : 
-Η υποψήφια πρόταση της Ελλάδας για Oscar ξενόγλωσσης ταινίας  Amerika Square» (πλατεία Αμερικής) σε σκηνοθεσία Γιάννη Σικαρίδης με τους Γιάννης Στάνκογλου, Μάκης Παπαδημητρίου 
-Το υποψήφιο για OSCAR ντοκιμαντέρ    «4.1 Miles» της Δάφνης Ματζιαράκη 
-Το  «722ΤΜΧ, Τάγμα Μηχανικού»  του Γιάννη  Κουφονίκο. Μια ωδή στην φιλοξενία των πορσφύγων.
-Το «Πίσω δεν γυρνάω». – Μία ταινία της Φλώρας Πρησιμιντζή που καταγράφει το αγωνιώδες ταξίδι ανθρώπων με κοινή συνισταμένη τον φόβο του θανάτου και την αγωνία της ύπαρξης και της επιβίωσης.
-The Way Home. Η σκηνοθέτις Begonia Randhav σε μια συγκλονιστική ταινία για τον χωρισμό των οικογενειών που φέρνει ο πόλεμος και η προσφυγιά.
-6 animation  που αποτυπώνουν την  ματιά των σπουδαστών του ΤΕΙ Αθήνας για το προσφυγικό.

• 8 ταινίες μικρού μήκους για το προσφυγικό από την δράση  Home New Home σε συνεργασία με το StoryDoc 

Το Home New Home  αποτελεί μια Διεθνής Πολιτιστική Δράση για το Προσφυγικό σε 5 Χώρες
Ο σχεδιασμός προέβλεπε ομάδες πολιτών στις πέντε πόλεις να προσεγγίσουν τους πρόσφυγες στις κρατικές δομές φιλοξενίας, αλλά και στις δράσεις υποστήριξης προσφύγων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με στόχο να κατανοήσουν τους ανθρώπους, να γνωρίσουν το διαφορετικό πολιτιστικό απόθεμά τους, να αναπτύξουν διαύλους αλληλοκατανόησης και αμοιβαίου σεβασμού. Το αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας αποτυπώθηκε σε ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας, τα οποία δημιούργησαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες.

• Ειδικές επισκέψεις σχολείων   «ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΠΟ ΞΕΝΟΣ»

Στο πλαίσιο της δράσης οι μαθητές που θα επισκεφτούν το Πνευματικό Κέντρο Χανίων – για το 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και τα cineΜαθήματα –  θα παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα ταινιών περίπου 50 λεπτών και στην συνέχεια θα ξεναγηθούν στην έκθεση σκίτσων με τίτλο «Το Μετέωρο Βήμα»  που έχει στο επίκεντρο της το προσφυγικό.  Εικοσιοκτώ σκιτσογράφοι- ο καθένας μέσα από την ιδιαιτερότητα της ματιάς του- μεταφράζουν σε κριτική εικόνα τον πόνο την οργή, την πίκρα, την υποκρισία, την ενοχή  και υποκλίνονται  στην αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό των απλών ανθρώπων.

• 11 ταινίες μικρού μήκους σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του έργου PRESS για την εκπαίδευση και την υποστήριξη προσφύγων

Το έργο PRESS απευθύνεται στο ευρύ κοινό και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου σε σχέση με το προσφυγικό φαινόμενο, ενώ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε όσους εργάζονται εκπαιδευτικά με πρόσφυγες ή ενδιαφέρονται να κατανοήσουν καλύτερα τη σύγχρονη κοινωνική κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό.
Επίσης το αφιέρωμα περιλαμβάνει :  

– Ειδικό πρόγραμμα με Ταινίες animation με την προσέγγιση σπουδαστών του ΤΕΙ Αθήνας στο προσφυγικό. Σε συνεργασία με την Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, θα παρουσιαστεί η μεγάλη έκθεση με σκίτσα για το προσφυγικό και τίτλο «Μετέωρο Βήμα». Εικοσιοκτώ σκιτσογράφοι- ο καθένας μέσα από την ιδιαιτερότητα της ματιάς του- μεταφράζουν σε κριτική εικόνα τον πόνο την οργή, την πίκρα, την υποκρισία, την ενοχή  και υποκλίνονται  στην αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό των απλών ανθρώπων. Μερικά σκίτσα δεν μπορούν να γκρεμίσουν την άδικη τάξη του κόσμου αυτού. Όμως, μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να συνεννοούνται πιο εύκολα και να επισημαίνουν τις πηγές των δεινών τους. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σκιτσογράφου Γιάννη Καλαϊτζή.

– Στο πλαίσιο του αφιερώματος το φεστιβάλ θα προσφέρει σε μαθητές το «κι αν ήσουν εσύ;: ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων» που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες


 
5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF) από 25 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2016, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
http://www.chaniafilmfestival.com 
Το  5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και η εκπαιδευτική δράση CineΜαθήματα τελούν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Παιδείας στηρίζονται από τη Βουλή των Ελλήνων.
Αποτελούν συνδιοργάνωση από τους : 
Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Δήμο Χανίων, Δήμο Πλατανιά
οργανώνονται και υλοποιούνται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης
με τη συνεργασία και την υποστήριξη σημαντικών φορέων του Κινηματογράφου, της Εκπαίδευσης και της Επιστήμης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook