Bροχή οι αποκαλύψεις για τη σεξουαλική κακοποίηση στο Χόλιγουντ

Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν, ο παραγωγός του Χόλιγουντ που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμούς από δεκάδες ηθοποιούς, παραιτήθηκε από το Δ.Σ. της Weinstein Company, έγινε γνωστό από την εταιρία.

Δεν έγινε γνωστή καμιά διευκρίνιση για τις συνθήκες αποχώρησης του Γουάινστιν. Ο πανίσχυρος κινηματογραφικός παραγωγός που μέσα σε δέκα ημέρες έγινε παρίας, αποπέμφθηκε στις 8 Οκτωβρίου από την εταιρία που ίδρυσε και της οποίας προήδρευε με τον αδελφό του Μπομπ. Ο Χάρβεϊ κατείχε το 22% των μετοχών αλλά παρέμενε μέχρι χθες μέλος του Δ.Σ.

Το μέλλον της εταιρίας παραμένει αβέβαιο από τότε που ο Γουάινστιν έπεσε απότομα από το βάθρο του, μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας New York Times και του περιοδικού New Yorker για σεξουαλικές παρενοχλήσεις που λάμβαναν χώρα επί τρεις δεκαετίες σε βάρος περίπου 40 ηθοποιών και γυναικών που εργάζονταν στην εταιρία.

Σταρ όπως η Γκουίνεθ Πάλτροου και η Αντζελίνα Τζολί δήλωσαν ότι παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά, κακοποιήθηκαν και ορισμένες έπεσαν θύματα βιασμού, όπως η Ρόουζ Μακ Γκάουαν και η ‘Αζια Αρτζέντο.

Η Weinstein Company εξετάζει το ενδεχόμενο να πωληθεί μετά τα οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε το σκάνδαλο και έχει αρχίσει συζητήσεις με το επενδυτικό ταμείο Colony Capital, το οποίο της έδωσε ρευστό χρήμα τη Δευτέρα.

Η τύχη του αδελφού του Χάρβεϊ, του 63χρονου Μπομπ, παραμένει επίσης αβέβαιη. Πολλοί διερωτώνται για το εάν γνώριζε για τη συμπεριφορά του αδελφού του. Πόσο μάλλον που η παραγωγός Αμάντα Σίγκελ κατηγόρησε τον Μπομπ για σεξουαλική παρενόχληση, και αυτός το διέψευσε μέσω εκπροσώπου του, γράφει το περιοδικό Variety.

Στον απόηχο της υπόθεσης Γουάινστιν, οι αποκαλύψεις συνεχίζουν να πέφτουν βροχή για τη σεξουαλική κακοποίηση στο Χόλιγουντ.
Η Λένα Χίντλεϊ, που παίζει στη σειρά “Game of Thrones”, έγραψε στο Twitter για μια συνάντηση με τον Γουάινστιν στο φεστιβάλ της Βενετίας όπου της έκανε “προκλητικά σχόλια”. “Πίστεψα ότι ήταν αστείο, γέλασα”, γράφει προσθέτοντας: “Δεν έπαιξα ποτέ ξανά σε καμιά ταινία της Miramax”, εταιρίας επίσης των αδελφών Γουάινστιν.

Αργότερα, σε ένα πρόγευμα στο Λος Αντζελες, ο παραγωγός τής έκανε “ερωτήσεις για την αισθηματική της ζωή”, ενώ εκείνη προσπαθούσε να εκτρέψει τη συζήτηση από τα προσωπικά της. Μετά ο Γουάινστιν την κάλεσε στο δωμάτιό του για να της δώσει ένα σενάριο. Στο ασανσέρ, ανήσυχη εκείνη του είπε πως δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο για δουλειά. Αυτός “σιώπησε και θύμωσε”. Στο διάδρομο ο Γουάινστιν την έπιασε από την πλάτη και την έσπρωξε προς το δωμάτιό του. Όταν το κλειδί δεν γύριζε στην πόρτα, αυτός τη συνόδευσε προς ένα αυτοκίνητο κρατώντας την “σφιχτά από το μπράτσο” και λέγοντάς της επιτακτικά να μην μιλήσει για το συμβάν. “Μπήκα στο αυτοκίνητο και έκλαψα”, γράφει η Χίντλεϊ.

Η βραβευμένη με ‘Οσκαρ Ριζ Γουίδερσπουν ομολόγησε κατά τη διάρκεια της 23ης ετήσιας τελετής απονομής των βραβείων του περιοδικού Elle ότι ένας σκηνοθέτης τής επιτέθηκε σεξουαλικά όταν ήταν 16 ετών. “Ένιωσα οργή για τους ατζέντηδες και τους παραγωγούς που με έκαναν να νιώσω ότι η σιωπή είναι η προϋπόθεση για να έχω δουλειά”. Πρόσθεσε ότι στη ζωή της είχε πολλές εμπειρίες με σεξουαλικές παρενοχλήσεις και ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει ανοικτά, αφότου άκουσε όλες τις ιστορίες των τελευταίων ημερών”, που αποκαλύφθηκαν στον απόηχο του σκανδάλου Γουάινστιν και του κινήματος “MeToo” (και εγώ επίσης) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Αμέρικα Φερέρα, η σταρ της σειράς “Ugly Betty”, έγραψε στο Twitter ότι είχε δεχθεί σεξουαλική επίθεση στα 9 της χρόνια, χωρίς να συνδέσει το γεγονός αυτό με το επάγγελμα της ηθοποιού. “Γυναίκες, ας σπάσουμε τη σιωπή, ώστε η νέα γενιά των κοριτσιών να μην ζει με αυτά” τα προβλήματα.

Η επίσης βραβευμένη με ‘Οσκαρ Τζένιφερ Λόρενς μίλησε τη βραδιά των βραβείων του Elle για τις ταπεινώσεις που αντιμετώπισε από την αρχή της καριέρας της, όταν παραγωγοί τής ζήτησαν να “χάσει 7 κιλά σε δύο εβδομάδες”, μια παραγωγός την έβαλε γυμνή στη σειρά μαζί με άλλες γυναίκες πιο λεπτές και της συνέστησε να βλέπει τις φωτογραφίες που είναι γυμνή για να εμπνέεται “για τη δίαιτά της”.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook