Η 35χρονη καλλονή υπήρξε πρωταγωνίστρια των διαδηλώσεων κατά του Πούτιν, το 2012 – Από τα πάρτι και την κοσμική ζωή, προτίμησε αίφνης την πολιτική, κάνοντας πολλούς να αμφιβάλλουν για τη «μεταστροφή» της, την ώρα που άλλοι την θεωρούν… ηρωίδα

«Με λένε Ξένια Σομπτσάκ… Θέτω υποψηφιότητα για πρόεδρος της Ρωσίας» αναφέρει στην ιστοσελίδα της, sobchakprotivvseh.ru, η ξανθιά τηλεπαρουσιάστρια, που κάνει καριέρα στη χώρα της και στο εξωτερικό, χάρη όχι μόνο στα… οφθαλμοφανή προσόντα της, αλλά και στο γεγονός ότι δεν διστάζει, συχνά-πυκνά, να επιτίθεται στον πανίσχυρο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ταυτόχρονα, στην ανοιχτή της επιστολή, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα Vedomosti και στην οποία εξηγεί εκτενώς τους λόγους που αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, η 35χρονη Σομπτσάκ γράφει: «Είμαι υποψήφια εναντίον όλων».

Και συνεχίζει: «Αρκετά σιώπησα. Εδώ και μερικούς μήνες το σκέφτομαι. Και όχι επειδή έτσι είναι οι γυναίκες, που όλα τα υπολογίζουν, αλλά επειδή είμαι έτσι εγώ και όλες τις ευκαιρίες τις αντιλαμβάνομαι σαν πρόκληση. Στα πέντε χρόνια που πέρασαν από τις διαμαρτυρίες του 2012, έχω διαμορφώσει πλήρως τις πολιτικές μου αντιλήψεις και είμαι έτοιμη να τις παρουσιάσω σε οποιονδήποτε, ακόμη και στο υψηλότερο επίπεδο». 

Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Καθένας από εμάς μπορεί και πρέπει να πει τις απόψεις του, να εκφράσει τις διαφωνίες του με την εξουσία, η οποία δεν θέλει να αλλάξει για ένα τέταρτο του αιώνα, την διαφωνία για την καταρρέουσα παιδεία και ιατρική περίθαλψη, την τερατώδη διαφθορά και προπαγάνδα που έχει ποτίσει ολόκληρη την κοινωνία, από το αγροτικό σχολείο έως το Κρεμλίνο, για την αυθαιρεσία των σωμάτων ασφαλείας, για τον πόλεμο και την διεθνή απομόνωση».

Στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές η Ξένια Σομπτσάκ, κόρη του εκλιπόντος δημάρχου του Λένιγκραντ, αναφέρονται εδώ και αρκετό διάστημα, αρκετά ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, είχε πει: «Η Ξένια πληροί όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπει το Σύνταγμά μας και μπορεί να θέσει υποψηφιότητα και να διεκδικήσει την προεδρία».

Σύμφωνα με ην εφημερίδα Vedomosti, πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο είχε δηλώσει ότι η Σομπτσάκ είναι «ιδανική υποψήφια».

Μολονότι ο πατέρας της Σομπτσάκ θεωρείται ότι υπήρξε ένας από τους πολιτικούς μέντορες του Βλαντιμίρ Πούτιν, η ίδια βρισκόταν, πριν από πέντε χρόνια, στην πρώτη γραμμή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Πλέον, με τη δύναμη που της δίνει η τηλεοπτική της εικόνα, επιχειρεί να κάνει το ίδιο.

Η «εκρηκτική» τηλεπερσόνα, που αποκαλείται και «Πάρις Χίλτον της Ρωσίας», αποτελεί μία από τις κυριότερες μορφές του κινήματος αμφισβήτησης του Πούτιν.

Για αρκετά χρόνια, η Σομπτσάκ, η οποία έγινε γνωστή μέσω του τηλεοπτικού σόου «Dom 2», εθεωρείτο ως μία… κακομαθημένη διασημότητα, η οποία υποστήριζε τον Πούτιν. Τον Δεκέμβριο του 2011, όμως, έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες υπήρξαν πολλές καταγγελίες για νοθεία, αποφάσισε να ταχθεί ενάντια στον Ρώσο πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό.

Η Σομπτσάκ σπούδασε πολιτικές επιστήμες, αλλά την κέρδισε η τηλεόραση και η κοσμική ζωή -εξ ου και το προσωνύμιό της.

Πολλοί πάντως αμφιβάλλουν για τις… αγνές προθέσεις της Ρωσίδας καλλονής και την ξαφνική πολιτική της μεταστροφή. Η αυθεντικότητά της θα φανεί εν καιρώ. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι αποτελεί μακράν την πιο… εντυπωσιακή παρουσία της ρωσικής αντιπολίτευσης…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook