Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης συζητούν ένα σχέδιο για την προσφορά μη-ταμειακών (non-cash) ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, που μπορεί να περιλαμβάνουν ακίνητη περιουσία, ως εγγυήσεις για το νέο γύρο δανεισμού στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο αξιωματούχους που δεν κατονομάζει.

Οι συζητήσεις ακολουθούν τις αντιδράσεις που προκάλεσε στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις η συμφωνία Ελλάδας – Φινλανδίας με αρκετές άλλες κυβερνήσεις να επιδιώκουν παρόμοιες συμφωνίες, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει επίσης εκφράσει την αντίθεση του στη συμφωνία, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι, λόγω των ανησυχιών για το ενδεχόμενο η συμφωνία να υπονομεύσει το καθεστώς \”προτιμησιακού πιστωτή\” που διασφαλίζει ότι το Ταμείο λαμβάνει πρώτα τις αποπληρωμές.

Οι αρχικές συζητήσεις, όπως αναφέρει το πρακτορείο, είχαν εστιάσει στην εξεύρεση ρευστών περιουσιακών στοιχείων -μετρητά και ενδεχομένως χρυσός- που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις. Ωστόσο πλέον οι κυβερνήσεις εξετάζουν αν μη-ρευστοποιήσιμα στοιχεία όπως ελληνικές εταιρείες ή ακίνητη περιουσία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Το πρακτορείο σημειώνει πάντως ότι η ιδέα να χρησιμοποιηθεί ακίνητη περιουσία αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα στην Ελλάδα.

Εγγυήσεις σε μελλοντικά \”πακέτα\” ζητά Γερμανίδα υπουργός

Τα μελλοντικά προγράμματα διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης πρέπει να καλύπτονται από εγγυήσεις όπως αποθέματα σε χρυσό και μερίδια σε κρατικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την Γερμανίδα υπουργό Εργασίας Ursula von der Leyen.

Όπως μεταδίδει το Reuters σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, η Leyen, η οποία είναι και αναπληρώτρια πρόεδρος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, σε δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό ARD τόνισε πως αρκετές χώρες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την εξυπηρέτηση του χρέους τους.

“Ωστόσο για να συνεχιστούν αυτές οι προσπάθειες μακροπρόθεσμα, οι εγγυήσεις είναι αναγκαίες,” τόνισε η Γερμανίδα υπουργός.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook