Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως οι εργαζόμενες γυναίκες που έχουν βαλθεί να είναι και τέλειες σύζυγοι και ιδανικές μητέρες, απειλούνται από την κατάθλιψη πολύ περισσότερο από τις γυναίκες που το έχουν πάρει απόφαση ότι δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα.

«Το συμπέρασμά μας είναι πως μια γυναίκα μπορεί να συνδυάσει ευτυχισμένα δουλειά και μητρότητα μόνο αν επιτρέπει σε κάποια πράγματα να είναι λιγότερο τέλεια απ’ ό,τι θέλει», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κατρίνα Λιουπ, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Όπως εξήγησε η δρ Λιουπ στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας στο Λας Βέγκας, ανέλυσε στοιχεία από 1.600 παντρεμένες 40άρες γυναίκες, οι οποίες εργάζονταν και είχαν παιδιά.

Οι γυναίκες συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια για τις απόψεις τους, αλλά και για τον τρόπο ζωής τους.

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, όσες δεν εργάζονταν είχαν περισσότερα καταθλιπτικά στοιχεία απ’ ό,τι οι εργαζόμενες – γεγονός που συμφωνεί με τα ευρήματα προγενέστερων μελετών.

Συνεπώς, «η εργασία ωφελεί την ψυχική υγεία των γυναικών», σύμφωνα με την δρα Λιουπ.

\"http://www.sigmalive.com/files/imagecache/full_image/files/node_images/1/6/8/301168/6117297_l.jpg\"

Όταν, όμως, οι εργαζόμενες ήθελαν να είναι και σούπερ μαμάδες, διατηρώντας ένα τέλειο σπίτι και μια τέλεια οικογένεια, είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τελικά κατάθλιψη, σε σύγκριση με τις πιο ρεαλίστριες συνομήλικές τους.

Σε τι ήταν πιο ρεαλίστριες οι γυναίκες αυτές; Δεν προσπαθούσαν λ.χ. να αναρριχηθούν στην ιεραρχία της δουλειάς τους και ταυτοχρόνως να μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους. Αντιθέτως, ήταν πρόθυμες να φεύγουν πιο νωρίς από τη δουλειά, για να παίρνουν τα παιδιά από το σχολείο, κι ας τους κόστιζε αυτό μια προαγωγή.

«Οι σούπερ μαμάδες έχουν υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες και λογικό είναι να αποθαρρύνονται όταν βλέπουν πως δεν τα προλαβαίνουν όλα», πρόσθεσε η δρ Λιουπ. «Μπορεί να πιστεύουν οι γυναίκες ότι μπορούν να τα κάνουν όλα, αλλά γεγονός παραμένει πως οι σύγχρονοι χώροι εργασίας είναι σχεδιασμένοι για υπαλλήλους με μειωμένες οικογενειακές υποχρεώσεις».

Τι συνιστά λοιπόν στις εργαζόμενες μητέρες; «Να είστε ευγενικές με τον εαυτό σας. Και να αποδεχθείτε πως η ισορροπία δουλειάς και οικογένειας είναι δύσκολη, αντί να αισθάνεστε ενοχές ή αποτυχημένες επειδή δεν τα προλαβαίνετε όλα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook