Μετά την μεγάλη επιτυχία σε Ηράκλειο και Αθήνα, στο θέατρο Επί Κολωνώ, την Κυριακή 29/10 και τη Δευτέρα 30/10 στις 21.00 η Θεατρική Συντροφιά Ηρακλείου (ΘΕ.Σ.Η.) παρουσιάζει την παράσταση «Γράμματα σ’ένα φίλο Γερμανό», του Αλμπέρ Καμύ, στην πόλη του Ηρακλείου, στο ΘΕΑΤΡΟ ΚΡΗΤΗΣ.

Ερμηνεύει η Σοφία Δερμιτζάκη και σκηνοθετεί η ίδια μαζί με τη Στέλλα Κουφάκη.

Η παράσταση στηρίζεται σε τέσσερις επιστολές του Αλμπέρ Καμύ σε έναν φανταστικό φίλο του Γερμανό, γραμμένες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι επιστολές αυτές εκδόθηκαν εκτός Γαλλίας, που βρισκόταν τότε υπό γερμανική κατοχή, σε λίγα αντίτυπα. Ο Καμύ, μετά την απελευθέρωση, αρνήθηκε να τις επανεκδόσει.

Τα «Γράμματα σε ένα φίλο Γερμανό» αποτελούν ένα άτυπο μανιφέστο του συγγραφέα, στο οποίο διακηρύττει τη δύναμη της ανθρωπιάς και του πνεύματος, καταδικάζοντας ταυτόχρονα το παράλογο που φέρει ο πόλεμος, το μίσος, η αδιαλλαξία. Με γλώσσα ευγενή, που μετουσιώνεται θαυμαστά σε ένα αιχμηρό κατηγορώ, ο Καμύ μάς υπενθυμίζει πώς σε περιόδους κρίσης ο αποπροσανατολισμός και η σύγχυση εύκολα κυριαρχούν. Έτσι, διαχρονικές αξίες και υψηλά ιδεώδη όπως η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η ιδέα της ευτυχίας και του ανθρώπου τοποθετούνται σε άλλες βάσεις, οικτίρονται ή διαστρεβλώνονται.

Οι αντιστοιχίες ανάμεσα στο τότε και το σήμερα, πολλές– η κρίση αξιών δεδομένη. Στην παράστασή μας, μια γυναίκα αντιτάσσεται στον παραλογισμό της εποχής της, πολεμά και τελικά φυλακίζεται για τα πιστεύω της, που δεν παύει όμως να υποστηρίζει με όσες δυνάμεις της έχουν απομείνει.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σοφία Δερμιτζάκη- Στέλλα Κουφάκη

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Σοφία Δερμιτζάκη

VIDEO ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ : Nickolay Dorozhkin

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ: Γιώργος Μανουσάκης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ-ΗΧΟΥ: Στέλλα Κουφάκη

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Φανή Καλαθάκη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γιάννα Καραγιώργου-FOTOPROFILE

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΦΙΣΑΣ: Mark Quigley

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Σοφία Δερμιτζάκη, Στέλλα Κουφάκη

Είσοδος: 10 ευρώ
Φοιτητικο: 8 Ευρώ

Τηλέφωνο για κρατήσεις: 6942291891 και 6947744796
μετά τις 16:00 κάθε μέρα.

Κριτικές:

Χριστίνα Τέντε / www.artcoremagazine.gr

“…το κείμενο ανάγεται σε ένα αντιπολεμικό και αντιναζιστικό μανιφέστο, σε ένα βαθύτατα ανθρωπιστικό κείμενο υπέρ της δικαιοσύνης, της ειρήνης και του πνεύματος. Τα μέλη της Θεατρικής Συντροφιάς Ηρακλείου σε συνεργασία με την ομάδα Stravaganti Nuovi επέλεξαν να ανεβάσουν αυτό το κείμενο, διακρίνοντας αντιστοιχίες με το σήμερα. […] Μέσα σε μία ώρα, κατόρθωσαν να παρουσιάσουν δυναμικά το κείμενο, χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στα βαθύτερα νοήματά του ή στην ποιότητα του λόγου του.
Η σκηνοθέτης και ηθοποιός της παράστασης, Σοφία Δερμιτζάκη, ειλικρινά συγκινημένη από την αρχή μέχρι το τέλος της παράστασης, αξιοποιήσε απόλυτα τη δύναμη και την όμορφη χροιά της φωνής της, στήλωσε το βλέμμα στο κοινό και μίλησε, σα να ζούσε εκείνη τη στιγμή αυτό που περιγράφει ο Camus στο έργο του. Χρησιμοποιήσε το σώμα της και ό,τι υπήρχε γύρω της στη σκηνή με κάθε δυνατό τρόπο, δίνοντας βάθος στην ερμηνεία της. Έπαιξε με τα υλικά, άλλοτε κυριεύοντάς τα και άλλοτε αφήνοντας εκείνα να την κυριεύσουν. Με τον λόγο της, με τον λόγο του Camus, πυροβόλησε το κοινό και το παρέσυρε μαζί της σε αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον ταξίδι. Δυστυχώς, η παράσταση ανέβηκε μόλις για τρεις μέρες ως φιλοξενούμενη στο Θέατρο Επί Κολωνώ. Αν την πετύχετε στην Κρήτη ή σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας, μην τη χάσετε”!

Ιφιγένεια Καφετζοπούλου – 01/05/2017

“Εξαιρετική σκηνοθετική επιλογή συνεπώς, η κυριαρχία της καρέκλας-λαιμητόμου και του σωρού από ροκανίδια, σε ένα δωμάτιο γυμνό. Ο υψηλός πήχης που έχει τοποθετηθεί στην σκηνοθετική γραμμή της Σοφίας Δερμιτζάκη και της Στέλλας Κουφάκη δεν εξαντλείται εδώ: οι μουσικές επιλογές σε συνδυασμό με το video wall δημιουργούν την αίσθηση του οικουμενικού και υπεριστορικού, που διαρκώς εμμένει. Η ερμηνεία της Σοφίας Δερμιτζάκη παρασέρνει και βυθίζει τον θεατή στην καρδιά του άτυπου αυτού μανιφέστου”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook