Μαθητές, καθηγητές, γονείς, δήμος, όλοι από κοινού διαμαρτύρονται για τη διακοπή λειτουργίας τμημάτων ειδικοτήτων του ΕΠΑ.Λ. Κισάμου Ν.Χανίων.

Σε κοινή επιστολή προς τη ΔΔΕ Χανίων αναφέρονται στα προβλήματα που επηρρεάζουν τη λειτουργία του ΕΠΑΛ και ζητούν λύσεις. 

Ακολουθεί η επιστολή:

“Ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων και τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Παιδείας ότι η σχολική χρονιά «ξεκίνησε χωρίς προβλήματα», το ΕΠΑΛ Κισάμου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του.

 

Ειδικότερα:

– Εξακολουθούν να χάνονται αρκετές ώρες εβδομαδιαίως εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία τομέων και ειδικοτήτων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το τμήμα Γεωπονίας της Γ’ Τάξης και το τμήμα Υγείας Πρόνοιας & Ευεξίας της Β’ τάξης  όπου οι μαθητές δεν διδάσκονται ούτε μία ώρα μαθημάτων ειδικότητας.

– Δεν έχουν αποσταλεί ακόμη βιβλία ειδικοτήτων με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα μαθήματα να διδάσκονται από σημειώσεις και φωτοτυπίες.

Την ήδη δραματική κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει η αιφνίδια μη έγκριση λειτουργίας των «Υπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων» και των «Τεχνικών Εφαρμογών Πληροφορικής», δύο τμημάτων ειδικοτήτων της Γ’ Τάξης, τα οποία και λειτούργησαν μόλις για περίπου 40 ημέρες κατά το τρέχον σχολικό έτος. Η περικοπή των τμημάτων αναγκάζει τους μαθητές είτε να φοιτήσουν σε τομείς και ειδικότητες που απέχουν από τα ενδιαφέροντά τους είτε να υποβληθούν σε μία τεράστια ταλαιπωρία μεταφερόμενοι καθημερινά στα Χανιά διανύοντας μια απόσταση που ξεκινάει από τα 40 χιλιόμετρα και μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και  τα 80 χιλιόμετρα.  Το γεγονός , μάλιστα, ότι αρκετοί από τους μαθητές προέρχονται από τα διάσπαρτα χωριά της περιοχής μας και η μετακίνησή τους στα Χανιά προϋποθέτει την μετεπιβίβασή τους σε λεωφορεία ΚΤΕΛ της πόλης μας, καθιστά τη  μετακίνηση αυτή αδύνατη εντός της ίδιας ημέρας.Το πώς κάτι τέτοιο θα καταστεί εφικτό αφήνεται ως ερώτηση στη Δίοικηση, η οποία αποφάσισε να διακόψει αιφνιδίως την λειτουργία των δύο τμημάτων ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων. Βάσει των παραπάνω, και με δεδομένο ότι στη Γ’ τάξη του  τομέα Πληροφορικής  λειτουργούσε μόνο η ειδικότητα των «Τεχνικών Εφαρμογών Πληροφορικής» , οι τέσσερεις μαθητές της ειδικότητας αυτής καλούνται πλέον είτε να εγκαταλείψουν το σχολείο είτε να επιστρέψουν στη Β’ τάξη επιλέγοντας κάποιο άλλο  τομέα διαφορετικό από τα ενδιαφέροντά τους, «χάνοντας» παράλληλα μια ολόκληρη τάξη.

Τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των μαθητών μας στη μόρφωση και την ισότητα των ευκαιριών προϋποθέτουν τη δυνατότητά τους να επιλέξουν ελεύθερα τους τομείς που επιθυμούν να ακολουθήσουν, και δική μας ευθύνη και υποχρέωση είναι να τα υπερασπιστούμε.
Σύλλογος Διδασκόντων, Δήμος, γονείς , μαθητές και τοπική κοινωνία απαιτούμε, συνεπώς, την έγκριση λειτουργίας των δύο παραπάνω ειδικοτήτων με συμπληρωματική , και κατ’ εξαίρεση για το σχολικό έτος 2017- 2018 υπουργική απόφαση, σχετικά με την έγκριση με μικρότερο αριθμό μαθητών από τον προβλεπόμενο στην υπ΄ αριθ. Φ12/134644/Δ4/08-08-2017 (Β΄ 2891) υπουργική απόφαση «Ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη δημιουργία τμήματος Γενικής Παιδείας της Α’ Τάξης, τμήματος Τομέα της Β’ Τάξης και τμήματος Ειδικότητας της Γ’ Τάξης Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.)», αφού σε καμία από τις συμπληρωματικές οι οποίες και εκδίδονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για αρκετές περιφέρειες – εκτός της περιφέρειας Κρήτης- δε γίνεται αναφορά στα τμήματα αυτά.

Τα παραπάνω προβλήματα προέκυψαν μετά την εντελώς παράλογη διασύνδεση της μοριοδότησης των εκπαιδευτικών, βάσει κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων (Π.δ.50/1996 (Α’ 45)), με τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό μαθητών για τη δημιουργία τμήματος τομέα και ειδικότητας της Β’και  Γ’ τάξης αντίστοιχα. Μια κατηγοριοποίηση που μεταξύ των άλλων λαμβάνει υπόψη και το κριτήριο των συγκοινωνιακών συνθηκών (παρ. 8 του άρθρου 16 του Π.δ.50/1996 (Α’ 45)) κατατάσσοντας τη σχολική μας μονάδα στην κατηγορία Ε’.

Απαιτούμε την κατάταξη της σχολικής μας μονάδας στην κατηγορία Η’ τουλάχιστον, θεωρώντας παράλογη την υφιστάμενη κατάταξη του σχολείου μας, ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν ανάλογα προβλήματα, αφού θα πρέπει  να ληφθεί σοβαρά υπόψη το κριτήριο των συγκοινωνιακών συνθηκών για την εν λόγω κατάταξη αφού όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στο Άρθρο 1 (Φ12/134644/Δ4/8-8-2017 (ΦΕΚ 2891/Β/21-8-2017)«…σε απομονωμένα Επαγγελματικά Λύκεια της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας όπου οι σχολικές μονάδες ανήκουν στις κατηγορίες Η’-ΙΒ’ και στα οποία η μετακίνηση των μαθητών είναι αντικειμενικά αδύνατη μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος Γενικής Παιδείας, τομέα ή ειδικότητας ανεξάρτητα από τον αριθμό των φοιτούντων μαθητών…».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ
15ΜΕΛΟΥΣ ΕΠΑ.Λ. ΚΙΣΣΑΜΟΥ
Στρατάκης Χρήστος

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΕΠΑ.Λ. ΚΙΣΣΑΜΟΥ

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Δερουκάκης Εμμανουήλ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ
ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΙΣΣΑΜΟΥ
Γλαμπεδάκης Βασίλειος

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΕΠΑ.Λ. ΚΙΣΣΑΜΟΥ”

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook