Οι Γαλλίδες κατέκλυσαν τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης, χρησιμοποιώντας την ετικέτα hashtag #BalanceTonPorc ή «expose your pig».

Η πρωτοβουλία, πίσω από την οποία βρίσκεται μια Γαλλίδα δημοσιογράφος που ζει στη Νέα Υόρκη, ακολουθεί την εκστρατεία #MeToo, όπου δεκάδες χιλιάδες γυναίκες περιέγραψαν με αναρτήσεις τους στο Twitter και το Facebook τις οδυνηρές εμπειρίες που είχαν, όταν έπεσαν θύματα λεκτικής κακοποίησης, σεξουαλικής παρενόχλησης, βιασμού από τους εργοδότες τους, εκπαιδευτικούς αλλά και την οικογένειά τους.

Οι Γαλλίδες εξέλιξαν την πρωτοβουλία αυτή, αφού ορισμένες εξ αυτών κατονόμασαν τους δράστες αντί να περιοριστούν στο να μοιραστούν την εμπειρία της κακοποίησης ή των διακρίσεων.

Μεταξύ των αναρτήσεων βρίσκονται καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης, απειλές βιασμού ή ακόμα και περιστατικά όπου κάποιοι τραβούσαν βίντεο κάτω από τις φούστες τους.

«Ένας φωτογράφος μου είπε “θα κάνουμε τη φωτογράφηση ή απλά θα κάνουμε σεξ;”» έγραψε μια γυναίκα, η Οντρί Μερβέιγ.

«Ένας πορτιέρης με έσωσε από έναν τύπο σε ένα κλαμπ. Κατόπιν μου είπε ότι του άξιζε ένα φιλί για τον κόπο του» επισήμανε μια άλλη, η Ναταλί Μαρσάκ.

Η υπουργός Ισότητας των Φύλων της Γαλλίας Μαρλέν Σιαπά χαιρέτισε την πρωτοβουλία τονίζοντας ότι «το Twitter δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσφυγή στα νομικά μέσα ωστόσο αποτελεί ένα πρώτο βήμα για πολλές γυναίκες».

«Ο,τιδήποτε βοηθά τις γυναίκες να μιλήσουν είναι μια καλή μέθοδος. Κατανοώ ότι το να βρίσκεσαι πίσω από μια οθόνη μπορεί να κάνει ευκολότερο να εκφράσεις με λόγια εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις» σημείωσε στο email που έστειλε στο Thomson Reuters Foundation.

Υπήρξαν ωστόσο κι επικριτές της πρωτοβουλίας, καταγγέλλοντας ότι επικεντρώνεται στην εκδίκηση και τον δημόσιο εξευτελισμό παρά στο να καταγραφεί πρόοδος στη νομική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Μάλιστα η ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ δήλωσε στο γαλλικό περιοδικό Valeurs Actuelles ότι θεωρεί την εκστρατεία «αηδιαστική».

«Συμβάλλει πουθενά; Θα επιλύσει το πρόβλημα;» διερωτήθηκε.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook