Ένας πληροφοριοδότης της γερμανικής αστυνομίας βαρύνεται με υποψίες ότι υποκίνησε τζιχαντιστές, μεταξύ αυτών τον δράστη της επίθεσης με το φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με 12 νεκρούς, ώστε να διαπράξουν επιθέσεις, μετέδωσαν σήμερα ΜΜΕ.

Εφόσον οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για ένα νέο πλήγμα στις δυνάμεις επιβολής του νόμου, που πρόσφατα βρέθηκαν στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων για τα «πολύ σοβαρά λάθη» τους.

Η αστυνομία της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας (δυτικά), για την οποία εργαζόταν ο πληροφοριοδότης, δεν σχολίασε τις πληροφορίες των ΜΜΕ.
Σύμφωνα με την έκθεση των ερευνητών η οποία περιήλθε στη γνώση του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ARD, ο πληροφοριοδότης ενθάρρυνε «αδιαλείπτως» τους τζιχαντιστές που ήθελαν να επιστρέψουν στη Συρία να «διαπράττουν επιθέσεις στη Γερμανία».

Η σχέση του με τον δράστη της επίθεσης στην αγορά του Βερολίνου, τον Τυνήσιο Ανίς Αμρί, ήταν στενότερη απ’ ότι πιστευόταν αρχικά. Αν και ήταν ήδη γνωστό ότι ο πληροφοριοδότης συνόδευσε τον Αμρί έως το Βερολίνο, επιπλέον τον είχε φιλοξενήσει πολλές φορές.

Πολλοί δικηγόροι τζιχαντιστών τους οποίους είχε προσελκύσει ο Ιρακινός ιεροκήρυκας «Αμπού Ουαλάα», ο φερόμενος «εγκέφαλος» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Γερμανία που δικάζεται αυτήν την περίοδο, επιβεβαίωσαν στο ARD ότι αυτός ο πληροφοριοδότης είχε επιχειρήσει «να ωθήσει στην πράξη» τον πελάτη τους.

«Ας σκοτώσουμε αυτούς τους άπιστους, έχουμε ανάγκη από καλούς ανθρώπους προκειμένου να διαπράξουν επιθέσεις εδώ στη Γερμανία» τους είχε πει, σύμφωνα με τον δικηγόρο Αλί Αιντίν.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook