Το Brexit ενδέχεται να καθηλώσει όλα τα αεροπλάνα του Ηνωμένου Βασιλείου στο έδαφος

Δημοσίευμα της Sun το οποίο επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών στην Βρετανία, ισχυρίζεται πως ενδεχόμενη μη συμφωνία με την ΕΕ ως την ενεργοποίηση του Brexit, ενδέχεται να καθηλώσει τα αεροπλάνα στα αεροδρόμια της χώρας. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται για τις 29 Μαρτίου του 2019, οπότε και έχει τεθεί χρονικά η ημερομηνία επίσημης εξόδου της Βρετανίας από την ένωση. Τα προβλήματα στις αεροπορικές εταιρίες θα αφορούν σύμφωνα με το δημοσίευμα όλους τους προορισμούς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και 17 ακόμη χώρες του κόσμου, μεταξύ τους και οι ΗΠΑ.

Οι αεροπορικές εταιρίες αναμένεται να εκδώσουν οδηγίες προς το επιβατικό κοινό από την ερχόμενη κιόλας Άνοιξη, με δεδομένο πως υπάρχουν ταξιδιώτες που κλείνουν τα εισιτήριά τους από πολύ νωρίς. Αν λοιπόν η Βρετανία δεν καταλήξει σε συμφωνία, τότε είναι πολύ πιθανό οι πτήσεις να ακυρωθούν την ίδια κιόλας μέρα.

Μια τέτοια εξέλιξη θα οφείλεται στο γεγονός πως η διαχείριση των επιβατικών πτήσεων γίνεται υπό την ομπρέλα του ευρωπαϊκού κανονισμού. Επιπλέον, η αεροπορική κίνηση ελέγχεται από την συμφωνία για τον Κοινό Ευρωπαϊκό Αεροπορικό χώρο που επιτρέπει στα αεροσκάφη να κινούνται χωρίς περιορισμούς από το ένα κράτος – μέλος στο άλλο. Μετά το “διαζύγιο” θα πρέπει αυτή η συμφωνία να αντικατασταθεί με άλλη, που θα καλύπτει τις πτήσεις από και προς τη Βρετανία.

Το Σεπτέμβριο, ο υπουργός οικονομικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ προειδοποίησε τους βουλευτές πως η εναέρια κίνηση θα μπορούσε θεωρητικά να “ανακοπεί” μια μέρα μετά το Brexit. “Είναι εφικτό θεωρητικά, πως στο σενάριο της μη ύπαρξης συμφωνίας δεν θα υπάρχει εναέρια κίνηση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ την 29 Μαρτίου 2019. Αλλά δεν νομίζω πως κανείς πιστεύει σοβαρά πως μπορεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο”. σχολίασε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook