Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι 5οι Αγώνες Ορεινού Τρεξίματος στο Καβούσι Ιεράπετρας, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, στις 9:30 το πρωί. 

Οι αγώνες πραγματοποιούνται στα αρχαία καλντερίμια του πανέμορφου ορεινού όγκου της περιοχής με το φαράγγι του Χαυγά και του Μέσωνα, κοντά στους αρχαίους οικισμούς «Αζοριά», «Βρόντος», «Πλάι του Κάστρου», στο Ιερό Άλσος Καβουσίου με την αρχαία μινωική ελιά, στο δάσος της Θρυπτής και σε οικισμούς του ορεινού όγκου της περιοχής. 

Μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή φέτος λόγω του νέου αγώνα των 10 χιλιομέτρων. Έκπληξη αποτελεί η μεγάλη συμμετοχή γυναικών. Μέχρι στιγμής δηλώσεις συμμετοχής υπάρχουν από πολλές περιοχές της Κρήτης, Χανιά, Παλαιοχώρα, Ρέθυμνο, Αρχάνες, Μεσαρά, Ηράκλειο, Αγία Βαρβάρα, Οροπέδιο Λασιθίου, Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία. Επίσης υπάρχουν αρκετές συμμετοχές αθλητών από την λοιπή Ελλάδα. Σημαντική είναι η στήριξη που παρέχουν εθελοντικές ομάδες για την τέλεση των αγώνων. Για την ασφάλεια των αγώνων συνεργάζονται η  Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης με τον υπεύθυνο  του παραρτήματος Ιεράπετρας κ. Αντώνη Λιόκαλο, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ιεράπετρας με υπεύθυνο τον κ. Νίκο Νεστοράκη, η  ομάδα Εθελοντών Διασωστών Κρήτης με υπεύθυνο της ομάδας Ιεράπετρας κ. Νίκο Παπαδάκη και μονάδα του ΕΚΑΒ Κρήτης.

Σημαντική οικονομική στήριξη στους αγώνες παρέχουν επιχειρήσεις και καταστήματα της ευρύτερης περιοχής και από την πόλη της Ιεράπετρας. Ο καθαρισμός των μονοπατιών έχει ολοκληρωθεί και το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η σήμανση τους. Για τους αγώνες έχουν σχεδιαστεί να στηθούν έξι σταθμοί τροφοδοσίας για τον αγώνα των 21,1 χλμ και δύο σταθμοί τροφοδοσίας για τον αγώνα των 10 χλμ. πλήρως εξοπλισμένοι με νερό, ενεργειακά τζελ, ισοτονικά. σνακ κλπ. 

Οι αγώνες διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καβουσίου σε συνεργασία με τον Όμιλο Υπεραποστάσεων Κρήτης. 

Οι αγώνες που έχουν σχεδιαστεί για τους ορεινούς αγώνες είναι: 

1. Ημιμαραθώνιος αγώνας ορεινού τρεξίματος 21,1 χλμ θετικής – αρνητικής υψομετρικής ± 1300 μ.

2. Αγώνας ορεινού τρεξίματος 10 χλμ θετικής – αρνητικής υψομετρικής ± 550 μ.

3. Δρόμος Αρχαίας Ελιάς 2,5 χλμ. για μαθητές Γυμνασίου.

4. Αγώνας 500 μ. για μαθητές δημοτικού. 

Ο ορεινός αγώνας των 21,1 χιλιομέτρων είναι μια κυκλική διαδρομή με αφετηρία και τερματισμό κεντρικό δρόμο του χωριού. Οι αθλητές θα διέλθουν από το καλντερίμι  των φαραγγιών Χαυγά και Μέσωνα, το Ιερό Άλσος με την αρχαία μινωική ελιά, τους αγροτικούς οικισμούς του ορεινού όγκου της θρυπτής (Τσαμάντης, Δρακαλευρι, Θρυπτή), το πευκοδάσος της Θρυπτής, και θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την απέραντη θέα του κόλπου του Μεραμπέλλου. 

Η φιλοξενία των αθλητών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο είναι ιδιαίτερη και μοναδική και αυτό έχει τονιστεί από τους αθλητές και συνοδούς που έχουν λάβει μέρος στους προηγούμενους αγώνες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook