«Στην Κρήτη, θα δοθεί η μάχη των μεγάλων υποδομών τα επόμενα χρόνια»

Αξιοποίηση ορυκτού πλούτου, «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», κόστος ενέργειας, φοροελαφρύνσεις, μεγάλα έργα και επενδύσεις, στην ατζέντα της ομιλίας του Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. – Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη στο 13ο Συνέδριο «Αλουμίνιο και Κατασκευές» που ξεκίνησε χθες, στο Ηράκλειο. 

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι : «είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που το συνέδριο αυτό γίνεται στην Κρήτη. Και γνωρίζω ότι επιλέγεται η Κρήτη για να γίνει αυτή η μεγάλη συνάντηση, διότι η Κρήτη αποτελεί μια αγορά με έντονο εμπορικό, τουριστικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Εδώ στην Κρήτη, θα δοθεί η μάχη των μεγάλων υποδομών τα επόμενα χρόνια, μεταφορικών υποδομών, τουριστικών υποδομών, τεχνολογικών υποδομών και ο κλάδος του αλουμινίου θα πρωτοστατήσει στην νέα εποχή που θα ξεκινήσει για την Κρήτη».

Όπως επεσήμανε: «στη δική σας δραστηριότητα η ΝΔ αναγνωρίζει όλα τα πλεονεκτήματα που θέλουμε να έχει η εθνική παραγωγική μας βάση: υψηλή ανταγωνιστικότητα, δυναμική εξωστρέφεια, προστιθέμενη αξία για την απασχόληση», ενώ υπογράμμισε ότι «ένα μεγάλο θέμα είναι οπωσδήποτε η βαριά φορολογία στον κλάδο της οικοδομής η οποία έχει δημιουργήσει μεγάλη πτώση στην αγορά και στα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον κλάδο. Όπως έχει πει ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης, στόχος μας είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% στα πρώτα 2 χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης».  

Επιπλέον αναφέρθηκε στη «συνέχιση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Η δική μας κυβέρνηση πέτυχε τη συνέχιση του προγράμματος το οποίο ενεργοποιήθηκε ξανά πρόσφατα. Το σημαντικό ωστόσο είναι το πρόγραμμα να τρέχει σε διαρκή βάση και αυτή είναι η πρόθεσή μας, μέχρι να ολοκληρωθεί σε όλο το οικοδομικό απόθεμα και όχι αποσπασματικά», ενώ αναφέρθηκε και στο υψηλό κόστος ενέργειας, λέγοντας: «το υψηλό κόστος παραγωγής στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες αγορές, οφείλεται και στο ενεργειακό κόστος. Η βιομηχανία αλουμινίου είναι από τις πιο ενεργοβόρες. Στόχος μας με συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή ένωση, είναι η μείωση του κόστους της ενέργειας, ώστε να είναι προσιτό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Ακόμη, ο κ. Αυγενάκης επεσήμανε την ανάγκη για «αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου παντού» όπως είπε. «Η χώρα έχει υποχρέωση να εκμεταλλευθεί συνολικά τον ορυκτό πλούτο της, με ασφάλεια και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στα οφέλη που θα προκύψουν από αυτή την προσπάθεια», ενώ επεσήμανε την ανάγκη για ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και όλων των μεγάλων έργων.  «Οι επενδύσεις σε υποδομές αποτελούν έναν από τους κύριους μηχανισμούς για την αύξηση του εισοδήματος, της απασχόλησης, της παραγωγικότητας και βέβαια της ανταγωνιστικότητας μιας οικονομίας. Γι’ αυτό στόχος μας είναι το άμεσο ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων και ο προγραμματισμός των μεγάλων και μικρών εκκρεμοτήτων σε υποδομές σε όλη την Ελλάδα. Με σχέδιο και με αποφασιστικότητα. Αλλά, είναι καιρός να προχωρήσουμε. Δε μπορεί να σέρνονται μελέτες 2, 3 και 5 χρόνια, σε περιοχές με σημαντικές ελλείψεις και με πολίτες που έχουν εξουθενωθεί από την αναποτελεσματικότητα του κράτους». 

Τέλος, ο κ. Λ. Αυγενάκης επεσήμανε ότι ο κλάδος του αλουμινίου είναι αντιμέτωπος με μια σειρά από προκλήσεις. «Σε αυτές τις προκλήσεις η Πολιτεία πρέπει να συνδράμει και να απελευθερώσει την αναπτυξιακή δυναμική που παραμένει καθηλωμένη. Η χώρα δε μπορεί να περιμένει. Οι ανάγκες δε μπορούν να περιμένουν. Το μέλλον δε μπορεί να περιμένει. Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση αποφασισμένη, με σχέδιο και όραμα για να κάνει το άλμα στο μέλλον. Την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook