Λήγει στις 31/12 η προθεσμία

Εντολή να προχωρήσουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς πήραν οι υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) από τον ΕΦΚΑ, προκειμένου να μην παραγραφούν οφειλές για τις οποίες εκπνέει η 20ετία. Σύμφωνα με την εντολή του Φορέα, οι κατασχέσεις πρέπει να γίνουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου, οπότε εκπνέει η προθεσμία.

Ειδικά για τις οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ που είχε άλλες διατάξεις πριν από την ενοποίηση( ίσχυε η 10ετής παραγραφή) η παραγραφή αφορά αξιώσεις του ΕΦΚΑ από το 2007 και εφεξής.

Ειδικότερα στην εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, σε εφαρμογή του άρθρου 95 του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/16), δίνονται οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες Εσόδων να «μεριμνήσουν εγκαίρως για την αναζήτηση και τον καταλογισμό των χρηματικών απαιτήσεών του, που πρόκειται να υποπέσουν σε παραγραφή.

Σύμφωνα με αυτήν «από την έναρξη ισχύος του παρόντος, οι απαιτήσεις των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α. από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές υπόκεινται σε εικοσαετή παραγραφή, που αρχίζει από την πρώτη μέρα του επόμενου έτους εντός του οποίου παρασχέθηκε η ασφαλιστέα εργασία ή υπηρεσία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook