Τα μέτρα που θα τεθούν προς έγκριση στη Γερουσία

Την απόφασή του να διαλύσει το καταλανικό κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές στην ισπανική επαρχία εντός έξι μηνών,α ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη.

Αυτά είναι τα μέτρα τα οποία θα τεθούν προς έγκριση στη Γερουσία, με την ισπανική κυβέρνηση να έχει την πλήρη στήριξη του βασιλιά Φελίπε, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λογικά, η Μαδρίτη αναμένεται να πάρει τον έλεγχο της περιφερειακής αστυνομίας, της Mossos d’Esquadra, της οποίας ο αρχηγός κατηγορήθηκε για ανταρσία γιατί δεν εμπόδισε το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση την 1η Οκτωβρίου.

Θα είναι η πρώτη φορά στα σαράντα χρόνια δημοκρατίας στην Ισπανία που η Μαδρίτη θα επικαλεστεί το Σύνταγμα προκειμένου να αποπέμψει μια περιφερειακή κυβέρνηση και να προκηρύξει νέες εκλογές.

Ο Ραχόι επιθυμεί την ευρύτερη δυνατή συναίνεση προτού κάνει το βήμα, το οποίο έχει αυξήσει την προοπτική νέων μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεων στην Καταλονία όπου οι ομάδες που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας κατάφεραν να κατεβάσουν στους δρόμους περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook