Οι Λίβυοι εξεγερμένοι κατέλαβαν το κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια, όπου βρίσκεται η κατοικία του Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη, κυβερνητικές εγκαταστάσεις και ένα στρατόπεδο, μετά από πολύωρες μάχες, είπε ένας στρατιωτικός τους εκπρόσωπος.

Εκατοντάδες εξεγερμένοι μαχητές είχαν εξαπολύσει επίθεση στο κτιριακό συγκρότημα, όπου βρίσκεται η κατοικία του Λίβυου ηγέτη, τρεις ημέρες μετά την είσοδό τους στην πρωτεύουσα της χώρας.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera, μαχητές εισέβαλαν και στην κατοικία του Καντάφι.

Η αντίσταση που προέβαλαν δυνάμεις πιστές στον Καντάφι σταμάτησε, σύμφωνα με πηγές των εξεγερμένων. Μαχητές τους πυροβολούσαν πριν από λίγο στον αέρα πανηγυρίζοντας.

\"http://static.doldigital.net/webstatic/1C179EC0E1AF4ADA9E6A95AAFEB202B5.jpg\"Επίσης, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι Λίβυοι εξεγερμένοι πήραν τον έλεγχο της πόλης Ρας Λανούφ, καθώς στρατιώτες πιστοί στον Μουάμαρ Καντάφι οπισθοχώρησαν προς τη γενέτειρα του συνταγματάρχη, τη Σύρτη.

«Πήραμε την Ρας Λανούφ. Τρέχουν μέχρι την Κόκκινη Κοιλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων Μοχάμεντ Ζαουάουϊ, προσθέτοντας ότι η περιοχή βρίσκεται στην κατεύθυνση της Σύρτης.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν σημειώθηκαν ζημιές στα διυλιστήρια στην Ρας Λανούφ και ότι μόνο χθες στην Μπρέγκα, την οποία επίσης κατέλαβαν οι εξεγερμένοι, ξέσπασε πυρκαγιά σε δεξαμενή πετρελαίου και την οποία οι εξεγερμένοι προσπαθούσαν να σβήσουν.

Στο μεταξύ ο Κίρσαν Ιλιούμζινοφ, πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας σκακιού, δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ότι συνομίλησε με τον Καντάφι, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως παραμένει στην Τρίπολη, δεν θα εγκαταλείψει τη Λιβύη και θα συνεχίσει να πολεμά ως το τέλος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

\"http://static.doldigital.net/webstatic/A6D7C02D024B6524F5A53ACA22B51BC6.jpg\"«Είμαι ζωντανός και η υγεία μου είναι καλή. Βρίσκομαι στην Τρίπολη και δεν έχω την πρόθεση να εγκαταλείψω τη Λιβύη. Θα πολεμήσω ως το τέλος», φέρεται να είπε ο Καντάφι στον Ιλιούμζινοφ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Στο μεταξύ και ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι, Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, δήλωσε ότι ο πατέρας του εξακολουθεί να βρίσκεται στην Τρίπολη, όπου μαίνονται οι μάχες.

Στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο μαίνονταν επίσης πριν από λίγο μάχες, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα δημοσιογράφο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς. Πυρά βαρύ πυροβολικού ακούγονται στην περιοχή από το πρωί.

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky TV μετέδωσε, νωρίτερα, στο μεταξύ ότι καπνός υψώνεται από το συγκρότημα του Καντάφι έπειτα από επιδρομή του NATO. Το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο επιβεβαίωσε ότι έχει αναπτύξει αεροσκάφη πάνω από την Τρίπολη, αλλά χωρίς να διευκρινίσει αν πράγματι έπληξαν το συγκρότημα του Λίβυου ηγέτη.

«Το NATO επιβεβαιώνει ότι αεροσκάφη του είναι πάνω από την Τρίπολη σήμερα», είπε αξιωματούχος του συμφώνου. «Δεν μάθαμε αν οι χειριστές στα αεροσκάφη μας θεώρησαν απαραίτητο να αναλάβουν δράση», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Δεν έχουμε κανένα στοιχείο γι\’ αυτό αυτή τη στιγμή».

Το Αραμπίγια μετέδωσε ότι εκρήξεις ακούγονταν μέσα στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια και ότι οι μάχες επικεντρώνονται στο δυτικό του τμήμα.

Στην Τρίπολη το γενικό επιτελείο του CNT

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT) των εξεγερμένων της Λιβύης θα μεταφέρει το γενικό του επιτελείο στην Τρίπολη–από το ανατολικό προπύργιο του στη Βεγγάζη -εντός δύο ημερών, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο Αχμεντ Μπάνι.

Εξάλλου, το CNT θα αναζητήσει διεθνείς πόρους που θα βοηθήσουν την βορειοαφρικανική χώρα να ανακάμψει μετά από τον έξι μηνών πόλεμο που έχει παραλύσει την οικονομία της, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του CNT, Μαχμούντ Τζιμπρίλ.

Τα μέλη του CΝΤ θα συναντηθούν με εκπροσώπους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και το Κατάρ σε μια σύνοδο κορυφής την Τετάρτη στη Ντόχα για να συζητήσουν το θέμα, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Οι εξεγερμένοι ελέγχουν το 80% της Τρίπολης

Οι ηγέτες των εξεγερμένων ανέφεραν ότι το 80% της πρωτεύουσας της Λιβύης ελέγχεται πλέον από τις δυνάμεις τους, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον.

\"http://sup.kathimerini.gr/xtra/media/files/var/tripoli/tripoli12.jpg\"«Μόλις μίλησα με τον πρόεδρο του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, Άμπντουλ Τζαλίλ, ο οποίος μου είπε ότι το 80% της Τρίπολης ελέγχεται από το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο αλλά ότι εκτιμά ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να προχωρήσει περαιτέρω», στον πλήρη έλεγχο της λιβυκής πρωτεύουσας, ανέφερε η Κάθριν Άστον.

Η κ. Άστον πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των εξεγερμένων εξέφρασαν την επιθυμία τους για διεθνή βοήθεια στην προετοιμασία των εκλογών στην χώρα.

Επίσης, και το Πεντάγωνο ανέφερε ότι οι Λίβυοι εξεγερμένοι φαίνεται να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Τρίπολης, προσθέτοντας ότι επιμένει στην εκτίμηση του ότι ο Λίβυος ηγέτης, Μουάμαρ Καντάφι, δεν έχει εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης, Ντέιβ Λάπαν, πρόσθεσε ότι αν και οι δυνατότητες της διοίκησης των δυνάμεων του Καντάφι έχουν εξουδετερωθεί, παραμένουν επικίνδυνες.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν τις εγκαταστάσεις των χημικών όπλων της Λιβύης, εν μέσω ανησυχιών στο Κογκρέσο ότι αυτά τα όπλα θα μπορούσαν να πέσουν σε λάθος χέρια.

Σαΐφ αλ-Ισλάμ: Κάτω από δικό μας έλεγχο η Τρίπολη

\"http://img.timeinc.net/time/daily/2011/1108/saif_sl_0823.jpg\"«Η Τρίπολη είναι κάτω από το δικό μας έλεγχο», δήλωσε ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι Σαΐφ αλ-Ισλαμ, από ξενοδοχείο της Τρίπολης, σε ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί.

Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αλ-Ισλαμ, τον οποίο είχαν συλλάβει Λίβυοι επαναστάτες, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας ανέκτησε την ελευθερία του (ο τρόπος και ο λόγος που δεν κρατείτο ακόμη, δεν είχε, μέχρι τα ξημερώματα, γίνει γνωστός), όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του BBC, εάν ο πατέρας του, είναι ασφαλής και καλά στην Τρίπολη, απάντησε «Φυσικά».

Ο Σαΐφ αλ-Ισλαμ, εμφανίστηκε νωρίς σήμερα, σε ξενοδοχείο που φιλοξενεί ξένους δημοσιογράφους και, όπως ανέφερε το CNN, ήταν φανερό πως δεν βρισκόταν υπό επιτήρηση επαναστατών, δήλωσε: «Η Τρίπολη είναι κάτω από το δικό μας έλεγχο. Όλος ο κόσμος μπορεί το επιβεβαιώσει. Όλα πάνε καλά».

Πύραυλοι Scud κατά των αντικαθεστωτικών

Οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι εκτόξευσαν τρεις πυραύλους Scud από τα προάστια της Σύρτης, προπύργιο του καθεστώτος και γενέτειρα του Λίβυου ηγέτη, προς την κατεύθυνση της πόλης Μιζουράτα, η οποία ελέγχεται από τους εξεγερμένους, ανακοίνωσε σήμερα το NATO, που καταδίκασε την «ανεύθυνη» αυτή ενέργεια.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τις πληροφορίες που αφορούν την εκτόξευση τριών πυραύλων εδάφους-εδάφους Σκουντ από την περιοχή της Σύρτης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος Οάνα Λουνγκέσκου.

«Έπληξαν την παραθαλάσσια περιοχή στη Μιζουράτα», πρόσθεσε, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές.

Εξάλλου εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στο Μπαμπ αλ Αζιζία, το αρχηγείο του Μουαμάρ Καντάφι όπου πιστεύεται ότι μπορεί να βρίσκεται, καθώς οι εξεγερμένοι συνεχίζουν την προσπάθειά τους να ελέγξουν πλήρως την Τρίπολη, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Εξεγερμένοι ενεπλάκησαν επίσης σε μάχες με πιστές στον Καντάφι δυνάμεις περίπου 80 χλμ. δυτικά της Τρίπολης, είπαν στελέχη τους. Οι μάχες επικεντρώθηκαν σε περιοχές γύρω από την πόλη αλ Ατζάιλατ.

ΗΠΑ: 1,5 δισ. δολάρια στο Μεταβατικό Συμβούλιο

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αποδεσμεύσουν 1-1,5 δισεκατομμύρια δολάρια από δεσμευμένους λιβυκούς πόρους και να διαθέσουν το ποσό αυτό στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ.

\"http://sup.kathimerini.gr/xtra/media/files/var/tripoli/tripoli4.jpg\"Η Νούλαντ είπε πως είναι σαφές ότι το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι έχει σχεδόν καταρρεύσει και πρόσθεσε ότι η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον συνομίλησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν για τους τρόπους με τους οποίους τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ασφάλειας στη χώρα εάν χρειαστεί αλλά και σε θέματα όπως η κατάρτιση του νέου Συντάγματος της χώρας.

Η Ελβετία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει πόρους αξίας εκατομμυρίων φράγκων μόλις τα Ηνωμένα Έθνη άρουν τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στη Λιβύη.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των δεσμευμένων πόρων ανήκουν σε κρατικές εταιρίες και όχι σε άτομα. Εάν οι εταιρίες αφαιρεθούν από τον κατάλογο των κυρώσεων του ΟΗΕ, τα χρήματα θα καταστούν εκ νέου διαθέσιμα» στους λίβυους, είπε ο Ρολάντ Βοκ, αρμόδιος της ελβετικής Γραμματείας Οικονομικών (SECO, υποδιεύθυνση του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών της Ελβετίας αρμόδια για την εθνική και διεθνή οικονομική πολιτική, τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο κ.ά.).

«Αλλά δεν μπορούμε να αποδεσμεύσουμε μονομερώς τους πόρους της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης ή οποιασδήποτε άλλης κρατικής εταιρίας», πρόσθεσε ο Βοκ.

Η SECO και το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το συνολικό δεσμευμένο ποσό ανέρχεται 650 εκατ. ελβετικά φράγκα.

Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν τηλεφώνησε στον επικεφαλής των Λίβυων εξεγερμένων Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ και του ζήτησε να εργαστεί για τη «συμφιλίωση», καθώς εκφράζονται φόβοι για τον κίνδυνο αντιποίνων εναντίον των δυνάμεων που είναι πιστές στο καθεστώς του Καντάφι, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Ο κ. Μπαν «τόνισε την ανάγκη για την επίτευξη εθνικής ενότητας, συμφιλίωσης και μιας διαδικασίας που θα περιλαμβάνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Συνάντηση Μπερλουσκόνι με εξεγερμένους

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής των Λίβυων εξεγερμένων, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, στο Μιλάνο την Πέμπτη, ανακοίνωσε το γραφείο του Μπερλουσκόνι.

Ο Τζιμπρίλ είναι επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT) της Λιβύης και αναφέρεται ως πρωθυπουργός της.

Η Ρώμη, κάποτε στενότερη σύμμαχος του Καντάφι στην Ευρώπη, φλερτάρει επιθετικά με τους εξεγερμένους αφότου άλλαξε απότομα στρατόπεδο για να τους υποστηρίξει τον Απρίλιο, μετά την έναρξη μιας εκστρατείας βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ.

Οι Λίβυοι εξεγερμένοι κατέλαβαν σήμερα το επιτελείο του Καντάφι στην Τρίπολη, μια κίνηση που φαίνεται να είναι το τελευταίο κεφάλαιο του καθεστώτος του στην Λιβύη.

ΕΕ: Η Λιβύη δεν θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια

Η Λιβύη δεν αναμένεται να χρειαστεί πολλή ανθρωπιστική βοήθεια στην περίοδο μετά τη λήξη του εμφυλίου, καθώς πρόκειται να ανακτήσει τον έλεγχο πόρων που είχαν δεσμευτεί τους τελευταίους μήνες, δήλωσε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Άστον.

\"http://sup.kathimerini.gr/xtra/media/files/var/tripoli/tripoli5.jpg\"Οι πόροι που διέθετε στο εξωτερικό το καθεστώς του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι είχαν δεσμευτεί από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις εξαιτίας της καταστολής από τις δυνάμεις του Καντάφι της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του.

«Αναμένω ότι η αποδέσμευση των πόρων και η επιστροφή τους στο λιβυκό λαό πρόκειται να συμβάλει ώστε να υπάρξουν άφθονοι πόροι στο πεδίο», δήλωσε η Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Κάθριν Άστον σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Είναι μια χώρα που είναι πλούσια είναι μια χώρα που έχει την δυνατότητα να αναπτύξει την οικονομία της πολύ γρήγορα, έτσι δεν αναμένω ότι (θα χρειαστεί) οικονομική βοήθεια», πρόσθεσε η Άστον. Η ΕΕ θα παρέχει όμως βοήθεια στην οικοδόμηση των θεσμών στη χώρα, ανέφερε.

Εν μέσω των πληροφοριών ότι οι εξεγερμένοι ελέγχουν πλέον το κτιριακό συγκρότημα του Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη η Άστον απέφυγε να κάνει υποθέσεις για την τύχη του.

«Δεν αμφιβάλλω ότι το μέλλον της Λιβύης είναι αυτό μιας χώρας με δημοκρατικό μέλλον… χωρίς τον Καντάφι. Εάν και κατά πόσον αυτό θα συμβεί σε μερικές ημέρες ή αργότερα απομένει να φανεί», είπε.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας δήλωσε ότι έχει λάβει πληροφορίες πως τα συμβόλαια που έχουν εξασφαλίσει οι εταιρίες της χώρας του στη Λιβύη θα τηρηθούν από τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

«Δεν νομίζω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο», απάντησε ο ΥΠΕΞ Αντόνιο Πατριότα ερωτηθείς εάν ανησυχεί μήπως οι εξεγερμένοι «τιμωρήσουν» την Μπραζίλια για το γεγονός ότι δεν στήριξαν τον ξεσηκωμό τους εναντίον του καθεστώτος Καντάφι. «Διότι έχουμε λάβει πληροφορίες ότι οι συμβάσεις θα γίνουν σεβαστές εάν υπάρξει αλλαγή (κυβέρνησης)».

Στέλεχος της πετρελαϊκής εταιρίας AGOCO που ελέγχουν οι εξεγερμένοι είχε δηλώσει ότι οι εξεγερμένοι έχουν «πολιτικά ζητήματα» με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βραζιλία διότι οι χώρες αυτές δεν υποστήριξαν την εξέγερση.

Ανάμεσα στις βραζιλιάνικες εταιρίες που έχουν συμβόλαια στη Λιβύη είναι η Petrobras, του ενεργειακού τομέα, και η Odebrecht, η οποία ειδικεύεται σε έργα υποδομής.

Βρετανία: «Δεν έχει έρθει ακόμα το τέλος»

\"http://sup.kathimerini.gr/xtra/media/files/var/tripoli/tripoli8.jpg\"Το καθεστώς του ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι ζει τις «τελευταίες μέρες του», αλλά «δεν έχει έρθει ακόμα το τέλος», προειδοποίησε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, λίγο μετά την εξασφάλιση από τους εξεγερμένους του ελέγχου του γενικού επιτελείου του Καντάφι στην Τρίπολη.

«Ζουν τις τελευταίες ημέρες τους, αλλά δεν είναι ακόμη το τέλος», δήλωσε ο κ. Χέιγκ στα τηλεοπτικά δίκτυα BBC και Sky News. «Νομίζω ότι πρόκειται για μια ιστορική νίκη, το ότι μπόρεσαν να εισέλθουν στο γενικό επιτελείο του», πρόσθεσε. «Αλλά με τον ίδιο τρόπο, όλοι μάθαμε κατά τους τελευταίους μήνες να μην παρασυρόμεθα από την επικαιρότητα», είπε, σημειώνοντας ότι «τεράστια προβλήματα» μπορεί ακόμα να προκύψουν.

«Οι σημαντικές προτεραιότητες είναι η διευκόλυνση της σταθεροποίησης της Λιβύης», πρόσθεσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, επίσης, επικαλούμενος την ανάγκη να «αποδεσμευτούν ορισμένοι από τους πόρους του κράτους της Λιβύης που έχουν παγώσει και να τεθούν στη διάθεση του Λιβυκού λαού».

Ο κ. Χέιγκ είπε επίσης ότι οι «επικίνδυνοι» υποστηρικτές του συνταγματάρχη Καντάφι θα μπορούσαν ακόμη να απειλήσουν την ασφάλεια της χώρας. «Υπάρχουν ακόμα πολλά όπλα σε κυκλοφορία. Η κατάσταση δεν είναι ακόμη ασφαλής στην Τρίπολη και σε πολλά άλλα μέρη της Λιβύης», υπογράμμισε.

Για την αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων συνεργάζονται Γερμανία- ΟΗΕ

Η Γερμανία εργάζεται με τους εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αποδεσμεύσει λιβυκά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία είχαν «παγώσει» μετά από την επιβολή κυρώσεων στην κυβέρνηση του συνταγματάρχη Καντάφι, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Γερμανία και η διεθνής κοινότητα δεν θέλουν να δουν την Λιβύη να βυθίζεται στο χάος.

\"Λιβύη:

«Συνεργαζόμαστε με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να αποδεσμευτούν τα χρήματα για να βοηθηθεί ο λιβυκός λαός» σημείωσε ο Βεστερβέλε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για να επιτευχθεί αυτό.

Ο Γερμανός υπουργός, που ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με την ηγεσία των εξεγερμένων, ανέφερε ακόμη ότι η Γερμανία υπέγραψε μία συμφωνία παροχής πιστώσεων για να βοηθήσει τον λαό της Λιβύης και το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο να αποκτήσουν πρόσβαση στα περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι ο Μουάμαρ Καντάφι έχει «εγκλωβιστεί» και ότι η πτώση του είναι πλέον ζήτημα χρόνου.

«Σίγουρα, θα υπάρχουν απογοητεύσεις και αποτυχίες, αλλά το υπό κατάρρευση καθεστώς Καντάφι είναι τώρα στριμωγμένο. Είναι θέμα χρόνου να ηττηθεί και η Λιβύη να είναι απολύτως ελεύθερη» δήλωσε ο Νικ Κλεγκ, μετά την ολοκλήρωση της επείγουσας συνεδρίασης στη Λιβύη, στην οποία συμμετείχαν υπουργοί και οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Βρετανίας.

Ο κ. Κλεγκ διαπίστωσε επίσης ότι η εμφάνιση στην Τρίπολη, τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη ενός από τους γιους του ηγέτη της Λιβύης, Σάιφ αλ- Ισλάμ, «δεν είναι σημάδι της ανάκαμψης του καθεστώτος Καντάφι».

Δεκάδες νεκροί σε συγκρούσεις αντικαθεστωτικών με δυνάμεις του Καντάφι

Δεκάδες στρατιώτες των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Λίβυους αντικαθεστωτικούς, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια.

Η ίδια πηγή δεν διευκρίνισε πού σημειώθηκαν οι συγκρούσεις, παρά μόνο ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα προέρχονταν από την πόλη Σίρτη.

Καθυστερεί για λόγους ασφαλείας η άφιξη πλοίου για τους μετανάστες

Η άφιξη του πλοίου που αναχώρησε από την Βεγγάζη με προορισμό την Τρίπολη για να μεταφέρει τους μετανάστες που βρίσκονται εκεί θα καθυστερήσει για λόγους ασφαλείας, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Το πλοίο, που θα μεταφέρει 300 μετανάστες, θα έφτανε αρχικά στην λιβυκή πρωτεύουσα σήμερα το απόγευμα. Όμως ο ΔΟΜ αποφάσισε να παραμείνει το πλοίο μακρυά από τις ακτές της Τρίπολης «μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφαλείας».

Διέφυγε ο Μοχάμεντ Καντάφι

Ο Μοχάμεντ Καντάφι, γιος του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ, διέφυγε από το σπίτι όπου βρισκόταν υπό περιορισμό, με τη βοήθεια στρατευμάτων πιστών στο καθεστώς, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, την ώρα που οι εξεγερμένοι προσπαθούν να πάρουν τον πλήρη έλεγχο της Τρίπολης.

\"http://static.doldigital.net/webstatic/0C6473E20A30F10D3CD207392AE807D4.jpg\"Ο Μοχάμεντ είναι ένας από τους τρεις γιους του Μουάμαρ Καντάφι που είχε συλληφθεί από τους εξεγερμένους. Δυνάμεις πιστές στο καθεστώς εισέβαλαν στο σπίτι όπου βρισκόταν ο Μοχάμεντ και τον απελευθέρωσαν, αφού συγκρούστηκαν με τους φρουρούς, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο. Ο Μοχάμεντ είχε παραδοθεί στους εξεγερμένους την Κυριακή και τέθηκε σε κατ\’ οίκον περιορισμό.

Εξάλλου, δύο σοροί, που θα μπορούσαν να ανήκουν στον γιο του Μουάμαρ Καντάφι, Χαμίς και στον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Αμπντάλα αλ Σενούσι, βρέθηκαν, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο πηγές οι οποίες δεν κατονομάζονται.

Οι Λίβυοι εξεγερμένοι εξασφάλισαν τον έλεγχο του αεροδρομίου της Τρίπολης, μετέδωσε απόψε το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya, επικαλούμενο εκπρόσωπο των εξεγερμένων. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Jamahiriyah της Λιβύης σταμάτησε να εκπέμπει σήμερα και εκπρόσωπος των εξεγερμένων είπε ότι δυνάμεις που αντιτίθενται στο καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι πήραν τον έλεγχο των κεντρικών του γραφείων στην Τρίπολη. «Οι επαναστάτες κατέλαβαν το κτίριο της τηλεόρασης αφού σκότωσαν τους στρατιώτες που το είχαν περικυκλώσει. Βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχό τους», είπε ο εκπρόσωπος.

Οι Λίβυοι εξεγερμένοι λένε ότι έχουν καταλάβει τον έλεγχο του 95% της πρωτεύουσας, πλην του οχυρωμένου κτιριακού συγκροτήματος Μπαμπ αλ Αζιζία.

Σαρκοζί και Ομπάμα συμφωνούν ότι το τέλος του Καντάφι είναι αναπόφευκτο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησαν για τη Λιβύη και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το τέλος της εξουσίας του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι είναι αναπόφευκτο και πλησιάζει, σύμφωνα με ανακοινωθέν της Γαλλικής προεδρίας.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία «θα συνεχίσουν τη στρατιωτική προσπάθεια» και πρόκειται να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στους λίβυους εξεγερμένους έως ότου οι δυνάμεις του Καντάφι παραδοθούν, ενώ οι ΗΠΑ και το Παρίσι θα υποστηρίξουν την πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης σύντομα στο Παρίσι ώστε να υπάρξει διεθνής στήριξη για την ανοικοδόμηση της χώρας, όπως ανέφερε το ανακοινωθέν από τα Ηλύσια Πεδία.

Οι δύο ηγέτες «είναι ευτυχείς για την αποφασιστική πρόοδο που επιτεύχθηκε στην διάρκεια των τελευταίων ημερών από τις δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου» των εξεγερμένων, ενώ «εκτιμούν ότι το τέλος του καθεστώτος του Καντάφι είναι πλέον αναπόφευκτο και πλησιάζει», σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Γαλλικής προεδρίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook