Με πρόστιμο €1.500 κινδυνεύει πλέον όποιος οδηγεί σε δημόσιους δρόμους αυτοκίνητο με πινακίδες ιστορικού, εφόσον δεν συμμετέχει σε κάποια εκδήλωση.

Η ελληνική πολιτεία επιφύλασσε άλλη μια δυσάρεστη έκπληξη για τους φίλους του αυτοκινήτου, θέτοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρό της τους ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων με ιστορικές πινακίδες.

Μέχρι σήμερα, τα αυτοκίνητα -και οι μοτοσικλέτες- που φέρουν ιστορικές πινακίδες μπορούσαν να κυκλοφορούν στον δρόμο για να μετακινηθούν από και προς τις σχετικές επίσημες εκδηλώσεις (αγώνες, εκθέσεις, συναντήσεις κ.λπ.) αλλά και για λόγους συντήρησης. Πλέον, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο φύλλο 3641 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, που δημοσιεύτηκε στις 16 Οκτωβρίου, απαγορεύεται κάθε μετακίνηση τέτοιων οχημάτων στον δρόμο, και οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να τα φορτώνουν σε τρέιλερ. Κάτι το οποίο είναι επίσης… αδύνατο, αφού στην Ελλάδα απαγορεύεται αυτοκίνητο Ι.Χ. να ρυμουλκεί άλλο Ι.Χ. σε τρέιλερ!

Η απόφαση όπως είναι φυσικό έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κύκλους των κατόχων ιστορικών αυτοκινήτων και στις αρμόδιες λέσχες. Σύμφωνα με τη ΦΙΛΠΑ, πρόκειται για λάθος, το οποίο θα διορθωθεί: «Είναι προφανές ότι εκ παραδρομής χρησιμοποιήθηκαν οι όροι και περιορισμοί των αγωνιστικών οχημάτων και όχι των ιστορικών. Καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Οικονομικών για τη διευκρίνιση και τροποποίηση της απόφασης αυτής. […] Εν τω μεταξύ προτείνουμε στα μέλη μας την αποφυγή κυκλοφορίας οχημάτων με ιστορικές πινακίδες μέχρι νεωτέρας, διότι το πρόστιμο έχει οριστεί στα €1.500».

Σύμφωνα με κάποιους από τους ανθρώπους του χώρου, αφορμή για μια τέτοια απόφαση ίσως στάθηκε η κακή χρήση που κάνουν μερικοί ιδιοκτήτες ιστορικών οχημάτων. Κάποιοι τα χρησιμοποιούν ως καθημερινά μεταφορικά μέσα, εκμεταλλευόμενοι τα χαμηλά πάγια έξοδα που απαιτούνται για αυτά σε σχέση με ένα αντίστοιχο αυτοκίνητο με συμβατικές πινακίδες, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου φορτηγάκια ή βαν με ιστορικές πινακίδες χρησιμοποιούνται ως κανονικά επαγγελματικά οχήματα! Παρότι αυτά τα φαινόμενα είναι κατακριτέα και προφανώς πρέπει να εξαλειφθούν, η πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας δεν αποτελεί λύση.

Η απόφαση, εφόσον ισχύσει ως έχει, ουσιαστικά θα ωθήσει πολλούς ιδιοκτήτες ιστορικών αυτοκινήτων στην πώλησή τους στο εξωτερικό. Στα περισσότερα ιστορικά, το ετήσιο κόστος κατοχής τους με συμβατικές πινακίδες (τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιση, τεκμήριο) θα ξεπερνά κατά πολύ τα έξοδα συντήρησης του ίδιου του αυτοκινήτου, οπότε ελάχιστοι θα είναι οι ιδιοκτήτες που θα μπορούν να το αντέξουν. Το σίγουρο είναι ότι μέχρι να ξεκαθαριστεί το θέμα, η απόφαση αποτελεί εμπόδιο για κάθε εκδήλωση ιστορικών αυτοκινήτων στη χώρα. Το Ιστορικό Ράλλυ Ελλάδας στη Λάρισα και το Concours d’ Elegance στον Φλοίσβο πρόλαβαν να γίνουν χωρίς πρόβλημα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Όμως από εδώ και πέρα, ποιος είναι διατεθειμένος να καλεί -και να πληρώνει- γερανό οδικής βοήθειας κάθε φορά που θέλει να μεταφέρει για κάποια αντίστοιχη εκδήλωση το αυτοκίνητό του;

Διαβάστε το σχετικο ΦΕΚ 3641

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook