Μία φάρμα στην καρδιά της Κρήτης προσφέρει ένα μοναδικό προορισμό και μία αξέχαστη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους

Ένα όνειρο του επιχειρηματία Νίκου Δασκαλαντωνάκη της Grecotel, έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια πραγματικότητα, μερικά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του Ρεθύμνου.

Η φάρμα Agreco βρίσκεται σε μια ονειρική τοποθεσία με αμπελώνες και ελαιώνες που «βλέπουν» στο Κρητικό πέλαγος. 

Στο κτήμα αναβιώνουν με μοναδικό τρόπο παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής τυπικών κρητικών προϊόντων χωρίς τη χρήση χημικών στις καλλιέργειες. Ο παραδοσιακός αυτός τρόπος διατηρείται ανέπαφος με αποτέλεσμα την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας αγαθών, όπως παρθένο ελαιόλαδο, κρασί, ρακή, μέλι και άλλα.

Άνθρωποι με μεράκι και σεβασμό στην κρητική φιλοξενία και τις παραδόσεις έχουν φροντίσει για μια μοναδική γαστρονομική και όχι μόνο εμπειρία.

Η Φάρμα

Η φάρμα βρίσκεται λίγα λεπτά μακριά από το Άδελε στο Ρέθυμνο, κτισμένη σε μία πλαγιά έκτασης 40 στρεμμάτων, περιστοιχισμένη με αμπελώνες και ελαιώνες.

Τα κτίσματα, χαρακτηριστικά της κρητικής και βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής του 17ου αιώνα περιλαμβάνουν μοναδικά τοιχογραφημένο εκκλησάκι, νερόμυλο, παλιό αλλά και καινούριο ελαιοτριβείο, τυροκομείο, εργαστήρια και παραδοσιακούς ξενώνες. Στο κτήμα θα βρείτε ρακοκάζανο, πατητήρι, πρέσα για το λάδι, μελίσσια.

Γίνε «Αγρότης για μια μέρα»

H επίσκεψη στην Agreco Farm δίνει μια μοναδική βιωματική εμπειρία για μικρούς και για μεγάλους, αφού οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν τους πατροπαράδοτους κανόνες ζωής, τη συγκομιδή ολόφρεσκων λαχανικών, το ψήσιμο του ζυμωτού ψωμιού και να γευτούν την πλούσια ποικιλία πιάτων εποχής με προϊόντα της παραγωγής του κτήματος και τις κρητικές συνταγές. 

Ο παραδοσιακός Νερόμυλος

Στον νερόμυλο οι επισκέπτες μαθαίνουν πώς γίνεται το παραδοσιακό ψωμί με αλεύρι από σιτάρι της φάρμας. Το σιτάρι μετατρέπεται σε αλεύρι μέσω του νερόμυλου. Η βασική πηγή ενέργειας είναι το νερό, το οποίο αντλείται από τη λίμνη και χρησιμοποιείται επίσης για το πότισμα των καλλιεργειών.

Η καρδιά του μύλου είναι δύο κυκλικές πέτρες, κατασκευασμένες από κατάλληλα πετρώματα όπως ο γρανίτης. Πάνω από τις μυλόπετρες υπάρχει η κοφινίδα, σε σχήμα κώνου, στην οποία ρίχνουμε τον καρπό προς άλεση.

O Ξυλόφουρνος

Μετά το ζύμωμα με το αλεύρι και το προζύμι σε ξύλινη σκάφη ακολουθεί το πλάσιμο μακρόστενων ή στρογγυλών ψωμιών. Όταν ξεκινά το πλάσιμο και μέχρι ν’ ανέβουν τα ψωμιά, γίνεται η προετοιμασία του πετρόκτιστου ξυλόφουρνου κατά την οποία οι επισκέπτες δοκιμάζουν ζεστό ψωμί με βιολογικό ελαιόλαδο AgrecoFarms.

Το Πατητήρι και το Ρακοκάζανο

Τα σταφύλια ωριμάζουν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Μετά τη συγκομιδή τους, μεταφέρονται στο πατητήρι και για τους επισκέπτες αποτελεί μοναδική εμπειρία να βλέπουν τον μούστο να βγαίνει με το πάτημα από τα πόδια τους. 

Ο μούστος, όπως ονομάζεται ο χυμός του σταφυλιού, αποθηκεύεται στη συνέχεια σε ειδικά δοχεία για να γίνει η ζύμωση, ενώ στο κελάρι, πίσω από το παραδοσιακό πατητήρι, οι επισκέπτες δοκιμάζουν βιολογικά κρασιά AgrecoFarms από γηγενείς κρητικές ποικιλίες.

Η τσικουδιά (ρακή), παράγεται απ’ τα τσίκουδα με διπλή ή τριπλή απόσταξη και παράγεται τον Οκτώβρη (καζανάρη) στο παραδοσιακό ρακοκάζανο στο οποίο οι επισκέπτες δοκιμάζουν την τσικουδιά που παράγεται στην Φάρμα.

Το λάδι και το μέλι 

Από τη Φάρμα δεν θα μπορούσε να λείπει η εμπειρία της παραγωγής του λαδιού, αλλά και ο τρόπος συγκομιδής του μελιού. 

Στον χώρο υπάρχει ένα μοναδικής ομορφιάς παραδοσιακό ελαιοτριβείο, ενώ σε ειδικό σημείο οι επισκέπτες μπορούν να δουν τον τρόπο συγκομιδής του μελιού που γίνεται πάντα με βιολογικά μέσα. 

Τέλος οι μικροί φίλοι, θα ενθουσιαστούν με τον ζωολογικό κήπο και τη λίμνη και θα διασκεδάσουν παίρνοντας μαθήματα ζωής στην υπέροχη κρητική φύση!

Η Ταβέρνα

Στην ταβέρνα – μπαλκόνι στο Κρητικό πέλαγος θα γευτείτε μια ατέλειωτη ποικιλία πιάτων από ολόφρεσκα προϊόντα εποχής, παραγωγής του κτήματος και παραδοσιακές συνταγές από την περίφημη κρητική κουζίνα. Ό,τι δεν παράγεται στη Φάρμα προέρχεται από μικρούς τοπικούς παραγωγούς. Το φαγητό συνοδεύουν βιολογικά κρασιά και ποικιλιακές τσικουδιές AgrecoFarms.

 

Η εκδήλωση για την παρουσίαση του e-shop της AgrecoFarms

Το περασμένο Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017, το Flashnews.gr παρευρέθηκε σε ειδική εκδήλωση στον χώρο της Φάρμας για την παρουσίαση του e-shop της εταιρείας. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκλεκτοί καλεσμένοι και προμηθευτές της AgrecoFarms, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στους χώρους της Φάρμας και έζησαν την εμπειρία της παραγωγής των προϊόντων με τον παραδοσιακό τρόπο. 

Ο Δημήτρης Καλαιτζιδάκης, Director of Operations της Grecotel, δήλωσε μεταξύ άλλων και στην κάμερα του Flashnews.gr, ότι η Φάρμα ήταν ένα όραμα του ιδρυτή της κ. Νίκου Δασκαλαντωνάκη. 

 
 

Η βραδιά της παρουσίασης του e-shop πλαισώθηκε με τις ομιλίες των κ.κ. Μηναδάκη Βαΐλη, Γεν. Διευθυντή της Grecotel και Μαρκουλάκη Γιώργο, επικεφαλής της AgrecoFarms.

 
 

Για την αξία της κρητικής γης και τη σημασία της στη διατροφή μίλησε και ο γεωπόνος και Αντιπροέδρος της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Αλέξανδρος Στεφανάκης. 

Στη συνέχεια απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες σε ανθρώπους και προμηθευτές της AgrecoFarms.

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου απένειμε την πλακέτα στον κ. Αλέξη Ξαρή, την ψυχή της Φάρμας, τον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για όλη την παραγωγή.

Ο βουλευτής Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννη απένειμε τιμητική πλακέτα στον βιοκαλλιεργητή, κ. Καλιούρη Στέλιο.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου απένειμε τιμητική πλακέτα στον οινολόγο, κ. Γαλάνη Κώστα.

Ο Αντιδήμαρχος Αμαρίου κ. Μανώλης Ψαρουδάκης απένειμε τιμητική πλακέτα στον τυροκόμο, κ. Πατεράκη Μανώλη.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι καλεσμένοι γεύτηκαν τους εξαιρετικούς μεζέδες που ετοίμασαν για τη βραδιά οι μάγειρες της Φάρμας και απόλαυσαν το εκπληκτικό βιολογικό κρασί που παράγεται εκεί. 

Τα προϊόντα της AgrecoFarms

Η AgrecoFarms καλλιεργεί τη γη και μέσα από ειδικά επιλεγμένες ποικιλίες και αγνή παραγωγική διαδικασία προσφέρει γνήσια προϊόντα σε περιορισμένες ποσότητες.

Στα προϊόντα της περιλαμβάνονται Βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, κρητικό μέλι, βότανα, κρητική τσικουδιά, επιλεγμένα κρασιά, ελιές σε άλμη, αγκινάρα, κάπαρη, πατέ ελιάς, γλυκά, μαρμελάδες, καθώς και καλλυντικά και προϊόντα μπάνιου για μικρούς και μεγάλους

Τα προϊόντα είναι διαθέσιμα για online αγορά στο e-shop AgrecoFarms.gr, σε όλα τα ξενοδοχεία της Grecotel,  σε επιλεγμένα καταστήματα στην Ελλάδα και τη Νέα Υόρκη και στα Hellenic Duty Free Shops.

Δείτε αναλυτικά τα προϊόντα της Agreco Farms στο σύνδεσμο εδώ.

Σημ. Συντάκτη: Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους συντελεστές της Grecotel και της AgrecoFarms για την πολύ όμορφη βραδιά, καθώς επίσης και τον Διευθυντή και το προσωπικό του The White Palace της Grecotel για την πολύ όμορφη και ζεστή φιλοξενία.  

Ρεπορτάζ: Γιάννης Ξυγκάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook