Προφυλακιστέος κρίθηκε ο φερόμενος ωςτζιχαντιστής που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη, λίγο μετά τις αποκαλύψεις που έκανε στις Αρχές για τον ISIS.

Σύμφωνα με όσα είπε στους υπαλλήλους της πρώτης υπηρεσίας ασύλου όταν έφτασε στη Λέρο το 2014, την περίδο που ο ίδιος πολεμούσε για τον ISIS, υπήρχαν 1300 άτομα μέλη του στην Ευρώπη. Όπως ισχυρίστηκε μάλιστα ο 32χρονος, από αυτούς, οι 40 ήταν αρχηγοί και 20 άτομα είχαν αναλάβει το ρόλο του προσηλυτισμού.

Στη συνέντευξη για να υποστηρίξει το αίτημα ασύλου του, έδειξε στους υπαλλήλους βίντεο και φωτογραφίες από ηγετικά στελέχη του ISIS και όπως είπε θα έδινε πληροφορίες για τον καθένα εικονιζόμενο αν τον προστάτευαν, καθώς φοβόταν πολύ για τη ζωή του και τη ζωή της οικογένειας του από την ημέρα που έφυγε από τον ISIS.

Με κάθε λεπτομέρεια όμως είχε περιγράψει στα στελέχη της υπηρεσίας ασύλου, που του πήραν την πρώτη συνέντευξη, το πως έφτασε, μαζί με την οικογένειά του, αρχικά στο Φαρμακονήσι και μετά μεταφέρθηκε στο hot spot στη Λέρο.

Όπως αποκάλυψε χθες το CNN Greece, ο ίδιος παραδέχτηκε τη συμμετοχή του στον ISIS και υποστήριξε ότι η αιτία που διαφώνησε και έφυγε ήταν ότι του ζήτησαν να μεταφέρει 8 μαχητές στην Ευρώπη.

Ο 32χρονος ήταν το 2006 στην ασφάλεια του Μπασάρ αλ Άσαντ και από το 2011 βρίσκεται στο πλευρό του Ελευθέριου Συριακού Στρατού. Το 2012 πηγαίνει στην Αλ Νούσρα, στη συριακή Αλ Κάιντα που, όπως χαρακτηριστικά είπε, «είχε περισσότερα όπλα…»
Λίγο καιρό αργότερα τραυματίζεται και μεταφέρεται στο Ισραήλ, όπως υποστηρίζει, για περίθαλψη. Από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι στο Μάρτιο του 2014 πολεμά με τον ISIS.

Πήγε στα σύνορα Συρίας με το Ιράκ όταν πολεμούσε με την Αλ Νούσρα, που ήταν μαζί με τον ISIS. Πολέμησε στη Ράκα εναντίον της συριακής κυβέρνησης και τότε ο Amir Abulogman, αρχηγός στη Ράκα, του ζήτησε να μεταφέρει άτομα στην Ευρώπη.  

Ο 32χρονος παραδέχεται ότι ήταν μαχητής του ISIS στη μάχη για την κατάληψη του αεροδρομίου Ντέιρ αλ-Ζορ, μάχη που όμως οι τζιχαντιστές έχασαν το Φεβρουάριο του 2014.

Όμως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Σύρου, πέρασε και δυο χρόνια στην Τουρκία, όταν νοίκιασε μαζί με άλλα 5 άτομα ένα σπίτι στα Άδανα. Είχαν μαζί τους, όπως ισχυρίστηκε, τουλάχιστον 800 χιλιάδες δολάρια και πολλά όπλα.

Τα περισσότερα χρήματα τα έδωσαν για να αγοράσουν δεκάδες πλαστά διαβατήρια, αλλά και για να χρηματίσουν κρατικούς παράγοντες.
Οι τουρκικές Αρχές τον εντόπισαν και τον φυλάκισαν και μάλιστα ο ίδιος αποκάλυψε ότι την εποχή που ήταν στη φυλακή στο ίδιο κτίριο βρισκόταν και ο Abo Shjaa γνωστός αρχιτρομοκράτης. Τελικά και οι δυο απελάθηκαν από την Τουρκία στη Συρία.

Ο 32χρονος περιέγραψε και το πως κατάφερε να φτάσει στη χώρα μας. Όπως είπε, έδωσε αρχικά 500 δολάρια σε έναν Τούρκο αστυνομικό στην περιοχή Hawwar, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, και μετά με λεωφορείο πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρήκε τη γυναίκα του και το παιδί του.  Αμέσως μετά πήγαν στα παράλια της Τουρκίας και με μια βάρκα, με άλλα 10 άτομα, έφτασαν στο Φαρμακονήσι.
Ο ίδιος υποστήριζε συνεχώς ότι ο ISIS δεν θα του συγχωρέσει ποτέ το ότι δεν υπάκουσε την εντολή για τη μεταφορά ατόμων στην Ευρώπη και όπως ισχυρίστηκε για να πάρει το άσυλο, αν οι Αρχές τον απελάσουν τότε τα μέλη του ISIS θα τον σκοτώσουν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook