Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα, στα βόρεια της Άνδρου, η ανέλκυση του πρυμναίου τμήματος (μηχανοστάσιο γέφυρα) του φορτηγού πλοίου «Cabrera» που είχε ημιβυθιστεί στη θαλάσσια περιοχή, μετά από προσάραξη τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Το συγκεκριμένο κομμάτι του πλοίου που ήταν χαλύβδινο και βρισκόταν σε βάθος 35 μέτρων και σε απόσταση 100 μέτρων από την ακτή, ανελκύθηκε από ειδικό γερανό 2.400 τόνων που είχε έρθει από την Ολλανδία για το σκοπό αυτό.

Σημειώνεται ότι τα υπόλοιπα κομμάτια του ναυαγίου αποφασίστηκε να παραμείνουν στη θάλασσα, καθώς δεν κρίθηκαν από τους ειδικούς του ΕΛΚΕΘΕ επικίνδυνα για το περιβάλλον και θεωρούνται αδρανή.

Το πλοίο CABRERA, σημαίας ANTIGUA BARBUDA, με εννέα άτομα πλήρωμα όλοι αλλοδαποί, είχε αποπλεύσει από τη Λάρυμνα με προορισμό το Τόρνιο Φιλανδίας, έμφορτο με 3.500 μετρικούς τόνους σιδηρονικέλιο σε μορφή βόλων, αλλά παραμονή Χριστουγέννων του 2016 είχε προσαράξει στα βόρεια της Άνδρου λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Μάλιστα το πλήρωμα είχε απομακρυνθεί σώο από το πλοίο μετά από ειδική επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος και με τη συνδρομή ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού.

Έως σήμερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχουν περισυλλεγεί οι 2.800 τόνοι σιδηρονικελίου ενώ η υπόλοιπη ποσότητα θα περισυλλεγεί τις επόμενες ώρες από ειδικά συνεργεία.

Από την προσάραξη του πλοίου είχε προκληθεί αρχικά μικρής έκτασης ρύπανση από πετρελαιοειδή η οποία αντιμετωπίστηκε από ειδικά συνεργεία ενώ στη συνέχεια απαντλήθηκαν οι περίπου 40 τόνοι καυσίμων που μετέφερε στις δεξαμενές του το πλοίο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook