Στο Aa3 χαμήλωσε -κατά μία μονάδα- η Moody\’s την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιαπωνίας, εξαιτίας του συσσωρευμένου χρέους της από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και την κυβερνητική αστάθεια στη χώρα.

Την ίδια ώρα, όπως δημοσιεύει το in.gr, το Τόκιο ετοιμάζεται για την εκλογή του έκτου νέου πρωθυπουργού της μέσα σε πέντε χρόνια.

Στην απόφαση του οίκου, όπως υποστηρίζει, συνέβαλαν οι δυσκολίες για ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας που προέκυψαν από το καταστροφικό τσουνάμι του Μαρτίου και από τις απαιτούμενες επιχειρήσειες ανοικοδόμησης. Η ιαπωνική οικονομία βρίσκεται προς το παρόν σε ύφεση, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Oι προοπτικές της ιαπωνικής αξιολόγησης από τη Moody\’s είναι σταθερές, κάτι που σημαίνει πως δεν διαφαίνεται νέα υποβάθμιση στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ο οίκος είχε προειδοποιήσει ήδη από το Μάιο για πιθανή υποβάθμιση του Τόκιο, ενώ η Standard & Poor\’s είχε υποβαθμίσει τον Ιανουάριο την Ιαπωνία στο ΑΑ.

Το ιαπωνικό χρέος ανέρχεται σε 943,8 τρισ. γεν, αν και τουλάχιστον, όπως επισημαίνουν σταθερά οι παρατηρητές, μεγάλο μέρος του βρίσκεται σε ιαπωνικά χέρια. Αμέσως μετά την υποβάθμιση, η ισοτιμία του ίδιου του ιαπωνικού νομίσματος μεταβλήθηκε ελάχιστα, παραμένοντας στην περιοχή των 76-77 δολαρίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook