Tο Σαββατοκύριακο 4 και 5 Νοεμβρίου 2017, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, στην πόλη του Ρεθύμνου. 

Στο επίκεντρο των αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης,  στη μνήμη του ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, θα βρεθεί η διοργάνωση «77α Αρκάδια», το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Νοεμβρίου 2017, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, στην πόλη του Ρεθύμνου. 

Εκατοντάδες αθλητές, αθλήτριες, μαθητές σχολείων και εθελοντές από το Ρέθυμνο, την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα τιμούν και φέτος τη μνήμη της αυτοθυσίας των ηρωικών υπερασπιστών της Μονής Αρκαδίου, με σειρά αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων.

Το περιεχόμενο του αθλητικού προγράμματος 

Στο πρόγραμμα  της Κυριακής ξεχωρίζει ο ιστορικός ημιμαραθώνιος «Αρκάδιος Δρόμος» των 22,4 χλμ. που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής, με έναρξη από την κεντρική πύλη της Ιεράς Μονής Αρκαδίου και τερματισμό την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, την παλαιά πλατεία Νομαρχίας στο Ρέθυμνο. 

Το ενδιαφέρον αθλητών και αθλητριών είναι ήδη μεγάλο, καθώς δρομείς από το Ρέθυμνο, την Κρήτη και περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας δηλώνουν καθημερινά συμμετοχές, επιθυμώντας να λάβουν μέρος στα «77α Αρκάδια», σε μια από τις παλαιότερες και ιστορικότερες αθλητικές διοργανώσεις της Ελλάδας και της Ευρώπης. 

Οι συμμετοχές ανδρών και γυναικών στον «Αρκάδιο Δρόμο» των 22,4 χλμ συνεχίζονται ενώ εκτιμάται ότι θα κυμανθούν σε υψηλά αριθμητικά επίπεδα και φέτος. 

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα έχουν την σπάνια ευκαιρία να διασχίσουν μια μοναδική διαδρομή που θα ξεκινήσει από την ιστορική Ιερά Μονή Αρκαδίου και μέσω των παραδοσιακών χωριών και οικισμών Αμνάτος, Κυριάννα, Λούτρα, Πηγή, Άδελε, Τσεσμές, Πλατανιάς, Περιβόλια, θα τερματίσουν στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, όπου θα γίνουν οι απονομές και οι βραβεύσεις. 

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς συμμετοχών συγκεντρώνει και ο αγώνας δρόμου των 6 χλμ. Οι δρομείς θα λάβουν μέρος σε μια διαδρομή που θα έχει αφετηρία την γέφυρα Πλατανιά και μέσω της παλαιάς εθνικής οδού, του υπέροχου παραλιακού μετώπου και της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, θα τερματίσουν στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. 

Στο πλούσιο πρόγραμμα των αθλητικών δραστηριοτήτων περιλαμβάνεται ακόμα το παραδοσιακό αγώνισμα «κρητικό βόλι», το οποίο κάθε χρόνο συγκεντρώνει επάνω του τα βλέμματα των θεατών. Στο «κρητικό βόλι» συμμετέχουν άνδρες και αγόρια. 

Στα «77α Αρκάδια» πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων του Νομού, που θα λάβουν μέρος σε αγώνα δρόμου 1.000 μέτρων. Το πρωί της Κυριακής 5ης Νοεμβρίου η εκκίνηση θα δοθεί στην παραλιακή οδό, στο ύψος του Λυκείου Ελληνίδων, και μέσω της παλιάς πόλης και της οδού Μελισσινού, τα παιδιά θα τερματίσουν στην πλατεία Νομαρχίας (Ηρώων Πολυτεχνείου), όπου θα απολαύσουν το χειροκρότημα και τις επευφημίες των παρευρισκομένων. 

Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά φέτος το αθλητικό καλεντάρι εμπλουτίζεται με τον αγώνα του δυναμικού βαδίσματος των 22,4 χλμ  επί της «Αρκάδιας Διαδρομής» και τους αγώνες δρόμου (1.000 μέτρων) και σφαιροβολίας για αθλητές ΑΜΕΑ.

Παράλληλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις

Το Σαββατοκύριακο 4 & 5 Νοεμβρίου 2017, την διοργάνωση «77α Αρκάδια»,  θα πλαισιώσουν αθλητικοί, πολιτιστικοί, χορευτικοί και καλλιτεχνικοί σύλλογοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ενώ μια ξεχωριστή νότα στο πρόγραμμα θα προσφέρει η Δημοτική Φιλαρμονική.  

Στο πρόγραμμα των παράλληλων αθλητικών δράσεων ξεχωρίζει ο αγώνας με πατίνια σε δημόσιο δρόμο, που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πρωί του Σαββάτου. 

Ηλεκτρονικά οι εγγραφές

Οι εγγραφές στα αγωνίσματα γίνονται και φέτος ηλεκτρονικά (έως τις 28 Οκτωβρίου 2017) στις ιστοσελίδες:
 ● www. rethymno.gr 
●  www. crete.gov.gr.

Δρομολόγηση λεωφορείων

Οι συμμετοχές εκτιμάται ότι θα υπερβούν αριθμητικά την περσινή διοργάνωση, η οποία ήταν η πολυπληθέστερη όλων των εποχών. Προκειμένου να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι από τους Νομούς Χανίων και Ηρακλείου, η Οργανωτική Επιτροπή σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνης, έχουν προγραμματίσει την δρομολόγηση λεωφορείων,  ως εξής: από Ιεράπετρα ώρα 05.30 (επιβίβαση και από Άγιο Νικόλαο, επί της Εθνικής Οδού) , από Ηράκλειο ώρα 06.30, από Χανιά ώρα 06.45.

Κάλεσμα στην τοπική κοινωνία

Η οργανωτική Επιτροπή της διοργάνωσης «77α Αρκάδια 2017»  έχοντας συνείδηση της ευθύνης που έχει επωμιστεί, επιχειρεί φέτος ένα ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα-κάλεσμα στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου και της Κρήτης γενικότερα.

Επιθυμώντας να μεταδώσει το μήνυμα της καθολικής συμμετοχής έχουν προγραμματίσει αθλητικές δραστηριότητες, που ανταποκρίνονται στις δυνατότητες όλων και απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, σε αθλητές περισσότερο και λιγότερο έμπειρους, σε αθλητές περισσότερο και λιγότερο εξασκημένους. 

«Σ’ αυτό το κάλεσμα συμμετοχής δεν εξαιρούνται οι συνάνθρωποί μας, που διακρίνονται για τις ειδικές ικανότητες, που διαθέτουν.  Όλοι οι Ρεθεμνιώτες και Ρεθεμνιώτισσες  είτε ως αθλητές και αθλήτριες είτε ως εθελοντές και εθελόντριες είτε ως απλοί φίλαθλοι, καλούνται να στηρίξουν αυτό το μεγάλο και αξιόλογο εγχείρημα» αναφέρει η οργανωτική επιτροπή. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook