Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες στην Κρήτη από τον μετεωρολόγο, Μανώλη Λέκκα – Τα βροχομετρικά στοιχεία ανά νομό

Ιδιαίτερα θετική ήταν η αποτίμηση των βροχών σε ολόκληρη την Κρήτη, με τα μεγαλύτερα ύψη προς το παρόν να έχουν σημειωθεί στα δυτικά και νότια, ενώ και θετική όμως εμφανίζεται και η περαιτέρω εξέλιξη του καιρού για το νησί, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Μανώλη Λέκκα, ο οποίος παρουσιάζει την εικόνα των βροχομετρικών ανα Νομό καθώς και την εξέλιξη του καιρού στις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Λέκκας δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τους ερασιτέχνες μετεωρολόγους του νησιού καθώς και άλλους φορείς, που διατηρούν με τις δικές τους προσπάθειες ένα σημαντικό και αξιόλογο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών σε ολόκληρη την Κρήτη.

Πρώτη αποτίμηση των βροχών

Θετική είναι η πρώτη αποτίμηση του καιρού που εκδηλώθηκε στο νησί μας από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας. Βροχές καταγράφηκαν σε όλους τους Μετεωρολογικούς Σταθμούς οι οποίοι είναι διεσπαρμένοι σε ολόκληρη την Κρήτη, με  τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να σημειώνονται στα δυτικά και σε όλες τις νότιες περιοχές του νησιού, όπως άλλωστε ήταν και προγνωστικά αναμενόμενο. 

Εμφανίσθηκαν και καταιγίδες κατά μήκος της Κρήτης οι οποίες είχαν ήπια χαρακτηριστικά και απέδωσαν κατά τόπους στα δυτικά και νότια ισχυρές βροχοπτώσεις.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σημειώθηκαν στο οροπέδιο Ομαλού με το μετεωρολογικό σταθμό στην είσοδο του Δρυμού της Σαμαριάς να καταγράφει έως και σήμερα το πρωί 33,4 χιλιοστά ύψος βροχής και συνακόλουθα στο μέσο του φαραγγιού καταγράφηκαν 32,2 χιλιοστά. 

Αναλυτικότερα τα ύψη βροχής ανά Νομό, σύμφωνα με το δίκτυο Μετ. σταθμών που επιμελούνται ερασιτέχνες Μετεωρολόγοι και φορείς της Κρήτης, καταγράφηκαν ως ακολούθως:

Στον Νομό Χανίων σημειώθηκαν τα σημαντικότερα ύψη βροχής με ιδιαίτερα ευνοημένο το Δήμο Κανδάνου – Σελίνου, το είχαν άλλωστε μεγάλη ανάγκη οι καστανοπαραγωγοί,  όπου στην Κάνδανο σημειώθηκαν 28,0 χιλιοστά,  ενώ στην Παλαιόχωρα σημειώθηκαν 8,2 χιλιοστά.  Στο Έλος σημειώθηκαν 24,6 χιλ., στο Σέμπρωνα 17,4 χιλ. και λίγο ανατολικότερα προς τα ορεινά Σφακιά 16,2 χιλ.  και στα Ασκύφου 9,0 χιλιοστά. Στα βόρεια τμήματα του νομού σημειώθηκαν μικρότερα ύψη βροχής,  όπου στην πόλη των Χανίων σημειώθηκαν  4,0 χιλ, αντίστοιχα  3 -4,0 χιλιοστά σημειώθηκαν και στον Δήμο Αποκορώνου.  Η Γαύδος, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε εν μέσω των καταιγίδων,  δεν απέδωσαν δυστυχώς σημαντικά ύψη βροχής αφού καταγράφηκαν μόλις 4,0 χιλιοστά.

Στον Νομό Ρεθύμνου τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σημειώθηκαν στην επαρχία Αμαρίου με το σταθμό στο Φουρφουρά να καταγράφει 21,2 χιλιοστά. Αξιόλογα ήταν τα ύψη βροχής στα νότια του Νομού με τον Πλακιά να σημειώνει 9,4 χιλ. και το Σπήλι 9,2 χιλιοστά. Στα βόρεια τμήματα του Νομού σημειώθηκαν μικρότερα ύψη με την πόλη του Ρεθύμνου και τα ορεινά Ανώγεια να καταγράφουν από 2,8 χιλιοστά.

Η έκπληξη στον Νομό Ηρακλείου σημειώθηκε στο Δήμο Φαιστού, εκτιμώ και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να καταγράφονται στις Μοίρες με 25,6 χιλιοστά. Νότια του Νομού σημειώθηκαν αντίστοιχα και τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, στη Βιάννο 21,8 χιλ., στην Αγία Βαρβάρα 19,4 χιλ., στη Βαγιονιά 12,2 χιλ., στο Μεταξοχώρι 7,8 χιλ. και στο Τυμπάκι 10,0 χιλιοστά. Στα βόρεια του Νομού σημειώθηκαν μικρότερα ύψη βροχής, στην Κνωσό 3,4 χιλ., και στην πόλη 2- 2,5 χιλιοστά.

Η δεύτερη έκπληξη έρχεται από τον Νομό Λασιθίου όπου τα μεγαλύτερα και αρκετά σημαντικά ύψη βροχής σημειώθηκαν στην Ιεράπετρα με 14,4 χιλιοστά. Ακολούθησε η Ζάκρος στα ανατολικά με 6,0 χιλ., και το οροπέδιο Λασιθίου, στο Τζερμιάδο 5,4 χιλιοστά.  Αντίστοιχα και με τους υπόλοιπους Νομούς της Κρήτης μικρά ήταν τα ύψη βροχής στα βόρεια με τη Σητεία να καταγράφει 3,2 χιλ., τον Αγ. Νικόλαο 1,2 χιλ., και την Κριτσά 1,6 χιλιοστά.

Η εξέλιξη του καιρού για τις επόμενες ημέρες στην Κρήτη

Το Βαρομετρικό χαμηλό όμως παραμένει, σχεδόν στάσιμο,  να επηρεάζει τον καιρό στην Κρήτη και για τις επόμενες ημέρες. Παροδικές βροχές αναμένονται και σήμερα Τρίτη, κατά τόπους, σε περιοχές της Κρήτης, ιδιαίτερα στα δυτικά και νότια τμήματα. Αύριο Τετάρτη παραμένει και πάλι άστατος καιρός, βελτιωμένος το πρωί, αλλά αργότερα αναμένεται να σημειωθούν και  πάλι παροδικές τοπικές βροχές . Οι Νότιοι άνεμοι θα ενισχυθούν πρόσκαιρα στις ανατολικές και δυτικές περιοχές του νησιού καθώς και στα βόρεια, σε περιοχές όπου ενισχύεται λόγω γεωμορφολογίας (Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Αγ. Νικόλαος).

Αν και παρατηρείται μία μικρή εξασθένηση  του Βαρομετρικού χαμηλού, αναμενόμενο εξαιτίας της κίνησης του αρκετά νότια, την Τετάρτη το απόγευμα θα κινηθεί από τα νότια της Κρήτης προς την ανατολική Μεσόγειο, αποκαθιστώντας ένα Ανατολικό και αργότερα ΒορειοΑνατολικό ρεύμα το οποίο θα ευνοήσει και πάλι τις βροχές, περισσότερο την Πέμπτη, κυρίως στα βόρεια τμήματα του νησιού. Ας ελπίσουμε η εξασθένηση του αυτή να μην εξελιχθεί περισσότερο ώστε να ελπίζουμε σε αξιόλογα ύψη βροχής.

Η απομάκρυνση του Βαρομετρικού χαμηλού προς τα ανατολικά θα έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση του καιρού από την Παρασκευή, με διατήρηση ενός όχι ιδιαίτερα ενισχυμένου Βορείου ρεύματος, ενώ και η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει σταδιακή άνοδο, κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας, μιας και τις νύκτες θα παραμείνουν οι χαμηλές θερμοκρασίες.

Με αισιοδοξία πάντως παρακολουθούμε και τα νεότερα δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων τα οποία, μετά την βελτιωμένη εικόνα του καιρού για την Παρασκευή και το Σάββατο, ενισχύουν την τάση εμφάνισης μίας νέας διαταραχής η οποία μπορεί και πάλι , από την Κυριακή, να επηρεάσει την Κρήτη μας.

Λέκκας Εμμανουήλ

Μετεωρολόγος, MSc

meteocrete.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook