Μεγάλη άνοδο κατέγραψαν, χθες, οι τιμές των μετοχών στη Wall Street, με τον Nasdaq να ενισχύεται 4,29%, τον Dow Jones 2,97% και τον S&P-500 3,42%. Η άνοδος αποδόθηκε στις προσδοκίες για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Fed, η οποία θα ανακοινωθεί από τον πρόεδρο Μπερνάνκι, στην ομιλία του την Παρασκευή, στο Τζάκσον Χολ. Ενδεχόμενο το οποίο άφησε ανοικτό το μέλος της διοίκησης, Τζέιμς Μπούλαρντ, «εφόσον η οικονομία εξασθενίσει περαιτέρω ή επιστρέψει ο αποπληθωρισμός».

Νωρίτερα, όπως δημοσιεύει η imerisia.gr,και στην Ευρώπη οι χρηματιστηριακοί δείκτες ολοκλήρωναν τη συνεδρίαση με κέρδη: 0,67% ο FTSE-100, 1,07% ο DAX-30 και 1,08% o CAC-40. Πέραν των προσδοκιών για νέο γύρο εκτύπωσης δολαρίων, θετικά επέδρασαν στην ψυχολογία των επενδυτών και τα καλύτερα των εκτιμήσεων μακροοικονομικά στοιχεία σε Κίνα και Ευρώπη. Ο κινεζικός δείκτης PMI παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες αλλά ανέκαμψε από τις 49,3 μονάδες του Ιουλίου στις 49,8 μονάδες τον Αύγουστο. Στην Ευρωζώνη, ο ΡΜΙ για το σύνολο της οικονομίας παρέμεινε στις 51,1 μονάδες, ενώ οι αναλυτές προειδοποιούσαν για υποχώρηση στις 50,1 μονάδες.

Ο επιμέρους δείκτης για τον κλάδο της μεταποίησης υποχώρησε, πάντως, κάτω από τις 50 μονάδες (49,7 μονάδες) για πρώτη φορά την τελευταία διετία. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα στοιχεία αυτά παραπέμπουν σε μηδενική ανάπτυξη για το σύνολο της Ευρωζώνης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ανησυχία προκάλεσε και η μεγάλη υποχώρηση του δείκτη επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία, του ινστιτούτου ZEW, από τις -15,1 μονάδες τον Ιούλιο στις -37,6 μονάδες τον Αύγουστο. Σε επιβράδυνση παραπέμπουν και τα νεώτερα στοιχεία από τις ΗΠΑ, όπου ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της Fed του Ρίτσμοντ υποχώρησε στις -10 μονάδες (από -1 μονάδες τον Ιούλιο) και οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών μειώθηκαν 0,7% τον Ιούλιο (οι αναλυτές προέβλεπαν 0,6%).

Η χθεσινή άνοδος στα χρηματιστήρια καταγράφηκε σε πείσμα των εντεινόμενων πιέσεων στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης. Χθες το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (τιμές των CDS) ευρωπαϊκών τραπεζών ενισχύθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, με το σχετικό πανευρωπαϊκό δείκτη να διαμορφώνεται στις 257 μονάδες βάσης. Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε για μία ακόμα ημέρα το κόστος δανεισμού μεταξύ των τραπεζών σε δολάρια και αναμένεται με ενδιαφέρον η σημερινή σχετική πράξη χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Χθες, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι προσφέρθηκαν 132,87 δισ. ευρώ για τις εβδομαδιαίες καταθέσεις 110,5 δισ. ευρώ που επιθυμούσε να αντλήσει, προκειμένου να αφαιρέσει από την οικονομία τα κεφάλαια που προσέθεσε αγοράζοντας κρατικά ομόλογα.

Οι ανησυχίες στον τραπεζικό κλάδο πέρασαν και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με τη μετοχή της Bank of America να δέχεται ισχυρές πιέσεις, υποχωρώντας ακόμα και στα 6 δολάρια (40% χαμηλότερα από τα τέλη Ιουλίου).

Στην αγορά επικρατούν φήμες ότι η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα θα υποχρεωθεί σε μεγάλες διαγραφές αξιών από το χαρτοφυλάκιό της και ότι θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου. Η τιμή των CDS για το χρέος της τράπεζας έφτασε χθες τις 435 μονάδες βάσης. Το αμερικανικό δημόσιο, αντίθετα, συνεχίζει να θεωρείται εξαιρετικά φερέγγυο από τους επενδυτές, παρά την πρόσφατη υποβάθμιση από τη S&P. Χθες, η Ουάσιγκτον δανείστηκε για ένα μήνα 35 δισ. δολ., με όλες τις προσφορές που κατατέθηκαν να ζητούν επιτόκιο 0,000%!