Όλοι γνωρίζουμε την έκφραση «είναι (ή δεν είναι) στο DNA μας», η οποία σημαίνει ότι υπάρχει κάτι που καθορίζει τις δυνατότητες, τον  χαρακτήρα και τις αδυναμίες καθενός από εμάς.

Αν και η έκφραση αφορά συμπεριφορικά θέματα, η αλήθεια είναι ότι τα τρία αυτά γράμματα κρύβουν απίστευτες πληροφορίες για όλα σχεδόν τα είδη ζωής. Εφαρμογές έχουν αναπτυχθεί (και λύνουν άλυτα έως τώρα ερωτήματα) σε τομείς όπως στην Ιατροδικαστική και στην Εγκληματολογία, στην Αρχαιολογία και την Ανθρωπολογία, αλλά και στην αποσαφήνιση οικογενειακών σχέσεων μεταξύ ατόμων (ποιανού είναι το παιδί;). Στην Ιατρική η ανάλυση DNA  χρησιμοποιείται τόσο για προληπτικούς, όσο και για θεραπευτικούς λόγους.

Όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του ΙΤΕ κ. Νεκτάριο Ταβερναράκη, στην επιστημονική διημερίδα με θέμα: «Διεπιστημονική εκπαίδευση για τη θεραπεία των νεοπλασματικών νοσημάτων» που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, ιδρύεται το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο Εξατομικευμένης Ιατρικής, η οποία χαρακτηρίζεται ως η ιατρική του μέλλοντος. Το Κέντρο θα δημιουργηθεί στο Ηράκλειο από το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας της Κρήτης σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου και το ΠΑΓΝΗ. Ήδη, για τη δημιουργία του Κέντρου έχει εγκριθεί χρηματοδότηση από το υπουργείο Υγείας ενώ θα χρηματοδοτηθεί και από ευρωπαϊκές ανταγωνιστικές πηγές που έχει εξασφαλίσει το ΙΤΕ. Η σπουδαιότητα του κέντρου στο οποίο θα γίνεται η ανάλυση του DNA όσων προσφεύγουν σε αυτό, μόνο με μια λέξη μπορεί να χαρακτηριστεί: ανυπολόγιστη, αφού μπορεί για παράδειγμα να κατευθύνει τους γιατρούς σε συγκεκριμένες, στοχευμένες και εξατομικευμένες φαρμακευτικές αγωγές. Συχνό είναι το φαινόμενο φάρμακα που κάνουν καλό σε κάποιον ασθενή, να μην λειτουργούν ή και να βλάπτουν κάποιον άλλο. Ίσως η σπουδαιότερη χρήση της ανάλυσης του DNA μας όμως, είναι η προληπτική.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ταβερναράκης, σε δεύτερο βαθμό μπορεί να γίνει χρήση του κέντρου από υγιείς ανθρώπους (ακόμα και από την παιδική ηλικία) με σκοπό τον εντοπισμό τυχόν προδιάθεσης για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, νευροεκφυλιστικών νοσημάτων όπως Αλτσχάιμερ, Πάρκισον καθώς και άλλες ασθένειες και έτσι από πολύ νωρίς να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε είτε να αναβληθεί η εμφάνιση των ασθενειών αυτών, είτε χρησιμοποιώντας κατάλληλες προληπτικές μεθόδους, να ανασταλεί η εμφάνισή τους. Έδωσε μάλιστα το παράδειγμα της Αντζελίνας Τζολί η οποία για προληπτικούς λόγους, όταν διαπιστώθηκε ότι στο DNA της έφερε το γονίδιο που ήταν υπεύθυνο για τον καρκίνο του μαστού, έκανε προληπτικά μαστεκτομή προκειμένου να μην έχει την πιθανότητα να πάθει αυτή την ασθένεια αργότερα στη ζωή της.

Εδώ τίθεται ένα σημαντικότατο θέμα, καθώς αν υπάρχει η δυνατότητα προληπτικής διάγνωσης ασθενειών ή αυξημένης πιθανότητας ασθένειας, είναι βέβαιο ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες θα απαιτήσουν τον συγκεκριμένο έλεγχο πριν  αποφασίσουν την τιμή του ασφαλιστικού μας συμβολαίου ή ακόμα και να αρνηθούν την κάλυψη ολικά ή για συγκεκριμένες ασθένειες. Θέλει προσοχή. 
 

ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ                                     

[email protected]   

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook