Την έγκριση της τρόικας για να δοθεί στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ έκτακτη επιχορήγηση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ (πέραν των 600 εκατ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί να δοθούν φέτος) ζητεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «μετρώντας», ήδη, απώλειες πάνω από 3,3 δισ. ευρώ εξ' αιτίας της δραστικής μείωσης των αποδιδόμενων εισφορών από τη διεύρυνση των «ευέλικτων» συμβάσεων και την αύξηση της ανεργίας.

Τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας που παραδίδονται την ερχόμενη Παρασκευή στην τρόικα δείχνουν, όπως δημοσιεύει η imerisia.gr, στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου, υποχώρηση κατά 23,23% των προσλήψεων με πλήρη απασχόληση - πλήρη μισθό και πλήρεις εισφορές και «κύμα» μετατροπής ήδη υφιστάμενων συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε «ευέλικτες» μορφές εργασίας:

  • Κατά 121,94% αυξήθηκαν οι μετατροπές συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης (συνολικά 16.508 έναντι 7.438 στο περσινό εξάμηνο).
  • Κατά 476,73% αυξήθηκαν οι μετατροπές συμβάσεων από πλήρη απασχόληση σε εκ περιτροπής εργασία με συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου (10.485 έναντι 1.818) και κατά 5.521,67% με μονομερή απόφαση (3.737 έναντι 60 πέρυσι).

Ευέλικτες οι 4 στις 10
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο σύνολο των νέων προσλήψεων, οι ευέλικτες συμβάσεις αποτελούν πλέον το 40% (32% με μερική απασχόληση και 8,14% με σύμβαση εκ περιτροπής εργασία) έναντι 21% που ήταν το 2009 και 33% το 2010.

Περικοπές
Η ηγεσία του υπουργείου, στις συναντήσεις που ξεκίνησε χθες η γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθ. Δρέττα με το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων, παρουσιάζει ήδη τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται για περιστολή των δαπανών τόσο για τις πληρωμές συντάξεων σε μη δικαιούχους (έλεγχοι 172.000 διπλοσυνταξιούχων, των πληρωμών σε υπερήλικες και αναπήρους κ.ά.), όσο και για τις δαπάνες υγείας (μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της καθιέρωσης ενιαίων παροχών υγείας από τις 12 Σεπτεμβρίου). Τα μέτρα αυτά, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν επαρκούν για να «καλύψουν», παρά τις παρακρατήσεις εισφορών από τους «υψηλοσυνταξιούχους», τα ελλείμματα των ταμείων με δεδομένη τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης (την οποία οι περισσότεροι φορείς έχουν σχεδόν εξαντλήσει). Ειδικά για το ΙΚΑ πληροφορίες αναφέρουν ότι το Σεπτέμβριο θα χρειαστεί τα 480 εκατ. ευρώ από τα 600 εκατ. ευρώ της πρόσθετης φετινής κρατικής επιχορήγησης.

Εισφοροδιαφυγή
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα θα επισημάνει «μεγάλη καθυστέρηση» στη λήψη μέτρων για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής η οποία ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ ετησίως. Οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ έδειξαν τον Ιούνιο ποσοστά ανασφάλιστων της τάξης του 27,51% μεταξύ των Ελλήνων και 41,55% μεταξύ των αλλοδαπών.