Μεγάλες καταστροφές σε ολόκληρο το βόρειο παραλιακό μέτωπο – Γυναίκα με παιδί, εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό της που πλημμύρισε  – Μεγάλα προβλήματα από κατολισθήσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Πλατανιά – Εικόνες σα να πέρασε τυφώνας από τους Αγ.Αποστόλους

Διαρκής ενημέρωση

Η κακοκαιρία με το όνομα “Δαίδαλος”, που τις προηγούμενες ημέρες εκδηλώθηκε με καταιγίδες, χιόνα και έντονες βροχοπτώσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, έφτασε σήμερα στα Χανιά, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε περιοχές των Χανίων, ενώ νωρίτερα μια γυναίκα κινδύνευσε όταν εγκλωβίστηκε με το παιδί της στο αυτοκίνητό της και χρειάστηκε η συνδρομή της πυροσβεστικής για τη διάσωσή της.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεκτεί από το πρωί πάνω από 100 κλήσεις για άντληση υδάτων και παροχή βοήθειας ενώ πυροσβεστική δύναμη αποτελούμενη από 30 πυροσβέστες και 11 πυροσβεστικά οχήματα, επιχειρεί στις πληγείσες περιοχές.

Δρόμοι έκλεισαν και “κόπηκαν” στα δυο, αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν, ουρές χιλιομέτρων 

Από τις 10 το πρωί το βόρειο παραλιακό μέτωπο, “σφυροκοπείται” από τις καταιγίδες και οι αρχές δέχονται διαρκώς κλήσεις για την αντιμετώπιση πλημμύρων και κατολισθήσεων. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε “χειμάρρους” που βρίσκουν διέξοδο σε υπόγεια – ισόγεια καταστημάτων, ξενοδοχείων και σπιτιών.  Η έκταση της καταστροφής δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμα καθώς τα φαινόμενα είναι σε εξέλιξη. Τόσο στο επαρχιακό όσο και στο εθνικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων είτε έχει διακοπεί είτε γίνεται με μεγάλη δυσκολία. Το απόγευμα της Πέμπτης, ο δήμος Πλατανιά, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή.

Η παλαιά Εθνική Οδός από τη γέφυρα του Γερανίου για εθνική έκλεισε για λίγη ώρα, με τα αυτοκίνητα να έχουν ακινητοποιηθεί κάτω από τη γέφυρα.

Επίσης, ο δρόμος στο Μάλεμε “έκλεισε” για τα συμβατικά αυτοκίνητα και η τροχαία εκτρέπει την κυκλοφορία από το Ξαμουδοχώρι, ενώ ο δρόμος στην πάνω Αγ. Μαρίνα “έσπασε”, κόβοντας την περιοχή στα δύο.

(φωτογραφία από τη γέφυρα του Βαμβακόπουλου)

Η Αντιπεριφέρεια Χανίων ανακοίνωσε ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν πλήξει τη Νέα Εθνική Οδό Χανίων-Ρεθύμνης, όπως και όλη την περιοχή από το Βαμβακόπουλο έως τον Ταυρωνίτη. Πλημμύρες και κατολισθήσεις καθιστούν επίσης επικίνδυνη για κυκλοφορία όλη την περιοχή από το Πανόραμα  έως το Κολυμπάρι. 

Επίσης ο δήμος Πλατανιά ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Κατολισθήσεις οδικό δίκτυο Δήμου Πλατανιά

Δείτε τον χείμαρρο που δημιουργήθηκε στο δρόμο μεταξύ των Μουρνιών και του κόμβου του Γαλατά

Εν τω μεταξύ, σε όλο το βόρειο παραλιακό μέτωπο του νομού Χανίων, στο επαρχιακό και οδικό δίκτυο του Πλατανιά, της Αγ.Μαρίνας, του Σταλού, του Γερανίου, έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Εθνική οδός κοντά στον κόμβο Πλατανιά

(φωτογραφία από πλημμύρες στην Εθνική οδό, κοντά στον κόμβο του Πλατανιά)

Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, αποφεύγοντας περιττές μετακινήσεις και ακολουθώντας οδηγίες αστυνομικών της τροχαίας που έχουν σπεύσει στις πληγείσες περιοχές. Η ένταση των καιρικών φαινομένων όμως είναι τέτοια και καθώς περνά η ώρα τα προβλήματα επεκτείνονται σε όλο και περισσότερες περιοχές, έτσι ώστε ολόκληρο το σύστημα πολιτικής προστασίας του νομού, στην κυριολεξία να “τρέχει και να μην φτάνει”.

(ο δρόμος στο Βαμβακόπουλο)

Νωρίτερα το πρωί απεγκλωβισμός μητέρας και παιδιού από πλημμυρισμένο όχημα

Το περιστατικό σημειώθηκε στη στροφή του Μάλεμε, μετά το στρατόπεδο όταν το όχημα της γυναίκας ακινητοποιήθηκε από τον όγκο του νερού που πλημμύρισε τη μηχανή. Επί τόπου έσπευσε πυροσβεστικό όχημα και απεγκλώβισε τη γυναίκα και το παιδί.

Δείτε σχετικό βίντεο

 

 

Έσπασε δρόμος στην πάνω Αγία Μαρίνα

Η ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Χανίων

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που πλήττουν το Νομό από το πρωί σήμερα, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017, επικίνδυνα φαινόμενα πλημμυρών και κατολισθήσεων (χώματα και πέτρες) σημειώθηκαν στους οδικούς άξονες του Νομού Χανίων. Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, συνοδευόμενος από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, μετέβη στα σημεία που πλήττονται από την κακοκαιρία.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν πλήξει τη Νέα Εθνική Οδό Χανίων-Ρεθύμνης, όπως και όλη την περιοχή από το Βαμβακόπουλο έως τον Ταυρωνίτη. Πλημμύρες και κατολισθήσεις καθιστούν επίσης επικίνδυνη για κυκλοφορία όλη την περιοχή από το Πανόραμα  έως το Κολυμπάρι. 

Παρακαλούνται οι οδηγοί να ΜΗΝ κυκλοφορούν σ’αυτές τις περιοχές, και όσοι οδηγοί μετακινούνται ήδη σ’αυτές, να το κάνουν με πολύ μεγάλη προσοχή και πολύ χαμηλή ταχύτητα, μέχρι νεοτέρας ανακοίνωσης από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. 

Δείτε φωτογραφίες από κατολισθήσεις στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο του Δήμου Πλατανιά

Κατολισθήσεις οδικό δίκτυο Δήμου Πλατανιά

Ποτάμια οι δρόμοι

Δείτε βίντεο από τις πλημμύρες στο Μάλεμε

 
Παλαιά εθνική οδός Χανίων - Κισάμου στο ύψος ξενοδοχείου Πανόραμα
 
Δείτε βίντεο από την εικόνα του πλημμυρισμένου Πλατανιά
 
 
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τις πλημμύρες στο Σταλό και την Αγ.Μαρίνα
 
 
 
 
 
Δείτε φωτογραφίες από την εικόνα του Πλατανιά μετά τις πλημμύρες
 
Ο κεντρικός δρόμος στον Πλατανιά
 
Ποτάμι ο δρόμος στον Πλατανιά
 
Δείτε πρόσθετες φωτογραφίες από την Αγ.Μαρίνα που έχει μετατραπεί σε λίμνη
 
 
 
Επίσης, φωτογραφίες από τον Πλατανιά, αναγνώστη του Flashnews.gr, ο οποίος καταγγέλει ότι κάποιοι μπαζώνουν ρυάκια, ενώ η δημοτική αρχή δεν προχωρά σε καθαρισμό τους, με συνέπεια να δημιουργούνται οι εικόνες που βλέπουμε παρακάτω
 
 
 
 

Η κατάσταση στον κόμβο του Βαμβακόπουλου δεν διαφέρει από τους υπόλοιπους δρόμους των Χανίων, ενώ στον Κλαδίσο ο δρόμος έχει μετατραπεί σε ποτάμια προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην κυκλοφορία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook