Στο εδώλιο θα καθίσουν στις 16 Νοεμβρίου  έξι αγροτοσυνδικαλιστές από την Κρήτη που κατηγορούνται ως πρωταγωνιστές των επεισοδίων που έγιναν στο λιμάνι του Πειραιά τον Φεβρουάριο του 2009, κατά τη διάρκεια αγροτικών κινητοποιήσεων.

Οι ίδιοι, όπως λένε και σύμφωνα με δημοσίευμα στο agronews.gr, καλούν ως μάρτυρα υπεράσπισης το Γιώργο Παπανδρέου, που με την ιδιότητα, τότε, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πήγε στο λιμάνι του Πειραιά να συμπαρασταθεί στους αγρότες, δακρύζοντας μάλιστα από τα χημικά  που έπεφταν σαν βροχή.

Τα επεισόδια του 2009

Οι Κρητικοί αγρότες το Φεβρουάριο του 2009  ανέβηκαν στον Πειραιά  με τρακτέρ και φορτηγά για να κάνουν κινητοποίηση στην Αθήνα, διεκδικώντας τα αιτήματα τους.

Με εντολή του τότε αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκη παρενέβησαν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και παρεμπόδισαν τους διαδηλωτές να φθάσουν στην Αθήνα ρίχνοντας χημικά.  Εκείνοι έμειναν στο λιμάνι του Πειραιά για τρεις ημέρες και έφυγαν αφού αποχώρησαν τα ΜΑΤ.

Στην κινητοποίηση των αγροτών τη συμπαράσταση τους εξέφρασαν τότε όλοι οι βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης από την Κρήτη (επί κυβερνήσεως Ν.Δ.) και άλλες περιοχές της Ελλάδας, υπουργοί σήμερα όπως ο κ. Ραγκούσης, Νομάρχες, Δήμαρχοι, πολιτικοί παράγοντες, ενώ δίπλα τους ήταν και ο τότε Νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας.

Οι αγρότες τώρα λένε ότι θα τους καλέσουν μάρτυρες υπεράσπισης.

«Έχουμε αναφέρει και τον κ. Παπανδρέου ως μάρτυρα υπεράσπισης. Αφού εκεί ήταν και έκανε δηλώσεις!» είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Γιώργος Ντισπιράκης.

Οι κατηγορούμενοι

Κατηγορούμενοι είναι ο τότε πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης, οι πρώην πρόεδροι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Ζ. Σπυριδάκης, Λασιθίου Στάθης Κορνάρος, Χανίων Ηλίας Χαλακατεβάκης και Ρεθύμνου Ζ. Κουκουλάκης. Επίσης κατηγορούμενος είναι ο τότε και νυν γ. γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Ντισπιράκης.

 Όπως αναφέρεται στην κλήτευση, δεν έχουν εξακριβωθεί τα στοιχεία των υπόλοιπων μελών της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν την παρακώλυση συγκοινωνιών, παρεμπόδιση απόπλου πλοίων, τον κίνδυνο σωματικής βλάβης σε επιβάτες, ενώ η υπόθεση θα δικαστεί από το Β Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, στις 16 Νοεμβρίου.

Αλαλούμ με τους μάρτυρες κατηγορίας

Μάρτυρες κατηγορίας εμφανίζονται κάτοικοι του Λεκανοπεδίου Αττικής και νησιών όπως η Χίος. Δεν αναφέρονται επαγγέλματα, πιθανόν να είναι επιβάτες και εικάζεται ότι είναι πολύ πιθανόν να πρόκειται και για αστυνομικούς.

Το περίεργο είναι, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ότι μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας αναφέρονται και Κρητικοί από το Ρέθυμνο, την Ιεράπετρα και τη Σητεία. Ορισμένοι κατηγορούμενοι λένε (με επιφύλαξη) ότι θυμούνται τα ίδια ονόματα και σε δίκες που έγιναν στο παρελθόν.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook