Πυρετός επικρατεί τόσο μέσα όσο και έξω από τη Βουλή με αφορμή το υπό ψήφιση νομοσχεδίο για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται στα Προπύλαια συλλαλητήριο και θα ακολουθήσει πορεία προς το ελληνικό κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία των ομοσπονδιών των καθηγητών (ΟΛΜΕ), των δασκάλων (ΔΟΕ), των πανεπιστημιακών (Συλλόγων ΔΕΠ) και των ειδικού και εργαστηριακού διδακτικoύ προσωπικoύ των ΑΕΙ (ΠΟΣΕΕΔΙΠ).

Την ίδια ώρα, με εκπλήξεις συνεχίζεται, όπως δημοσιεύει το prorothema.gr, στη Βουλή, από το πρωί και ολοκληρώνεται αργά το απόγευμα, η συζήτηση του νομοσχεδίου.

Όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο είχαν τηλεφωνική συνομιλία για το νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.
Εδώ και ώρες είναι σε εξέλιξη ένα παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να υπάρξει συναίνεση στην ψηφοφορία που θα αρχίσει σε λίγο.

Το νομοσχέδιο δε φαίνεται να πείθει τους ακαδημαϊκούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς μετά τους κ.κ. Κώστα Καρτάλη, Σπύρο Βούγια, Δημήτρη Κρεμαστινό και η κυρία Λούκα Κατσέλη εξέφρασε ισχυρές ενστάσεις για την ουσία της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης.

Αναλυτικά, η πρώην υπουργός Απασχόλησης είπε ότι «επιχειρώντας να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα δεν πρέπει να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο… δεν πρέπει να χάσουμε το μέτρο». Η κυρία Κατσέλη επισήμανε ότι το βασικό πεδίο διαφωνιών είναι το οργανωτικό και διοικητικό μοντέλο, το οποίο σε αντίθεση με την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου που το χαρακτήρισε τεχνικό θέμα η ίδια το κρίνει ως «βαθύτατα πολιτικό».

Εξελίξεις όμως είχαμε και στη γαλάζια πτέρυγα καθώς σαφή διαφοροποίηση από την θέση της ΝΔ για το νομοσχέδιο πήρε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα κάλεσε το κόμμα του να το υπερψηφίσει: « Το νομοσχέδιο κινείται στην σωστή κατεύθυνση και η ΝΔ πρέπει να το ψηφίσει».