Προ τριμήνου πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανάστροφη ολική ώμου στην πόλη των Χανίων.

Πρόκειται για ασθενή 71 ετών που μετά από ένα απλό πέσιμο υπέστη πρόσθιο εξάρθρημα ώμου με συνοδό κάταγμα της ωμοπλάτης με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να διατηρηθεί η ανάταξη του ώμου. Πρακτικά επρόκειτο για μια γυναίκα που βρισκόταν σε διαρκή πόνο με την παραμικρή κίνηση αφού ο ώμος της βρισκόταν συνεχώς εξαρθρωμένος.

Λόγω του συνολικού ιατρικού προφίλ της ασθενούς αποφασίσθηκε η διενέργεια της αντικατάστασης του ώμου χρησιμοποιώντας μια ανάστροφη ολική αρθροπλαστική. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της επεμβάσεως χρησιμοποιήθηκε μόσχευμα από κομμάτι οστού που αφαιρέθηκε, χωρίς να είναι απαραίτητη η λήψη από άλλο μέρος του σώματος με περαιτέρω τομή, κάτι επίσης τεχνικά απαιτητικό και πρωτοποριακό. Η ασθενής έλαβε εξιτήριο μετά από ολιγοήμερη παραμονή σε άριστη κατάσταση χωρίς επιπλοκές και στη συνέχεια ακολούθησε ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης.

(Ακτινογραφία μετά την επέμβαση)

Πρόκειται για απαιτητική χειρουργική τεχνική που προσφέρει σωτήρια αποτελέσματα σε περιπτώσεις καταγμάτων σε ηλικιωμένα άτομα που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με τους συνηθισμένους τρόπους. Επίσης, η συγκεκριμένη αντικατάσταση χρησιμοποιείται σε ασθενείς  που έχουν υποστεί μεγάλες ρήξεις στους τένοντες γύρω από τον ώμο που δεν γίνεται να επιδιορθωθούν με αρθροσκόπηση, καθώς και σε επιπλοκές των απλών αντικαταστάσεων. 

Η άρθρωση του ώμου μπορεί να «φθαρεί» όπως όλες οι αρθρώσεις και να χρειαστεί να αντικατασταθεί με χειρουργική επέμβαση όπως τα ισχία και τα γόνατα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια απλή ολική ώμου, αλλά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι αναγκαία η χρήση της ανάστροφης ολικής ώμου. Ονομάζεται ανάστροφή λόγω του σχεδιασμού της και αυτό που καταφέρνει είναι να ξαναδώσει κίνηση και να απαλλάξει από τον πόνο τους ασθενείς που βασανίζονται καθημερινά τόσο από πόνο αλλά και αδυναμία να σηκώσουν το χέρι τους.

Είναι σημαντικό ότι πλέον επεμβάσεις όπως η παραπάνω μπορούν να γίνουν με ασφάλεια στην πόλη μας προσφέροντας στους ασθενείς πολλαπλά οφέλη, με σημαντικότερο την άμεση παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό καθ’ όλη την μετεγχειρητική πορεία και αποθεραπεία.

  • O Γεώργιος Π. Λαγουδάκης MD, MSc, είναι Χειρουργός Ορθοπαιδικός  

[email protected]     

 

(Πρόθεση ανάστροφης ολικής ώμου)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook